Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Inez Abrahamzon, Latikberg, vill starta ett inlandsuppror och får god respons. Foto: PRIVAT

Inez vill starta ett inlandsuppror

Inez Abrahamzon, ledarskribent i Lokaltidningen, vill starta ett inlandsuppror. Det skrev hon i ett inlägg på Facebook i tisdags, som delats över 1 000 gånger och också uppmärksammats i riksmedia.

LATIKBERG · Published mar 8, 2019 at 16:15

I ett kompletterande inlägg, i torsdags, förtydligar hon vad hon vill uppnå. Bland annat gemensamma aktioner i en rad glesbygdskommuner och två gemensamma protestresor till Stockholm; en inför EU-valet och en inför riksdagens öppnande i höst.

Läs båda inläggen här!

Inlägg 1, tisdag 5 mars:

"Jag menar allvar! Det är dags för ett inlandsuppror och jag är beredd att jobba för det. Det retar mig att det ska behövas, men nu har vi haft flera landsbygdskommittéer som tagit fram åtgärder som alla partier ställt sig bakom - utan att mer än marginella beslut tagits. Vi har haft flera regeringar som sagt att hela Sverige ska leva. Likt f-bannat, så ska vi som bor i glesare bygder tjafsa om plogning, primär- och aktuvård, BB-avdelningar - ja ALLT!

Jag är less på att det lovas runt och hålls tunt. Jag är less på att betala en av de högsta kommunalskatterna och ändå stå med mössan i hand och snällt be om att få minimal service. Jag är urförbannad på att statens aktörer är de som lämnar lands- och glesbygden först och det gör inte saken bättre att allt ska avregleras. Minsta barn kan räkna ut att den kalkylen inte går ihop. Inte ens superkapitalister ser meningen med den här typen av politik.

Utan lands- och glesbygders resurser klarar ingen sin överlevnad. Utan ännu mer exploatering av lands- och glesbygder kommer vi inte att nå några klimat- och miljömål. Vad kommer tillbaka? Inget! Jo, föresten - ännu mer orättvisa beskyllningar utan fakta och relevans. Den utveckling som vi nu ser är inte bara oetisk, den är också djupt odemokratisk. Det sker i det lilla och i det stora. Så jag riktar mig nu i första hand till er andra som bor i byar och i glesbygdskommuner. Är ni beredda att säga ifrån, eller tänker ni vänta tills sista man/kvinna släcker lyset?

Det här som jag nu skriver är INTE någon partipolitisk pamflett utan en uppmaning till mobilisering och ett riktigt uppror för demokrati och alla människors lika värde.
DELA GÄRNA!"

Inlägg 2, torsdag 7 mars:

"Kära vänner - inlandsbor!
Det ser ut som om människor från när och fjärran vill ha ett gräsrotsuppror för inlandet. Röster höjs även för ett Norrlandsuppror och ett Landsbygdsuppror. Jag har semester nu, är på resa med en av mina söner för att fira att han finns och är den fina man han är, men jag har även lite tid att tänka och planera. Däremot har jag definitivt inte ork att dra det här lasset själv - vilket ju är bra! För mobilisering handlar aldrig om att någon ska göra allt - utan precis tvärtom - att många ska göra nåt som de kan och som de är bra på.

Därför behövs bra organisering, på såväl lokal som övergripande nivå. Jag kan tänka mig att skapa en struktur för ett inlandsuppror som ska innehålla tre saker.

1) UPPROP där inlandsbor ställer krav på VÅRA POLITIKER - våra demokratiskt valda företrädare.

2) BETRAKTELSE om ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE och om vikten av väl fungerande DEMOKRATI.

3) PRESENTATION av PÅTRYCKNINGSMEDEL, dvs hur inlandsbor, som privatpersoner, företag, församlingar, organisationer kan/vill/kommer att använda sin EGENMAKT - TILLSAMMANS för att skapa politiskt tryck.


Min ide är att FÖRSTA MANIFESTATIONEN ska hållas LOKALT och SAMMA DAG i varje kommun, by eller plats som kan vara aktuell - och att allt ska ordnas av LOKALA GRÄSRÖTTER/NÄTVERK.

De tre ovan nämnda sakerna (upprop, betraktelse och presentation av påtryckningsmedel) ska ske vid ungefär SAMMA TIDPUNKT. 
Vad som händer före och efter det spelar ingen större roll. Det är bara bra om att alla gör EGNA LOKALA PROGRAM.

För mig är det viktigt att ALLA får vara med, men en fin grundtanke är att Inlandsupproret inte blir en plats där "vanligt folk" ska sitta stilla och lyssna på politiker, utan ett tillfälle för politiker att få vederhäftig och bra input.

För mig är det också viktigt att BYARÖRELSEN är med, eftersom jag vet hur bra de brukar vara på att organisera människor på "bredd, längd och höjd". I ett inlandsuppror är FÖRETAG; FÖRENINGAR, FÖRSAMLINGAR och IDEALISTER viktiga. Så missförstå mig inte - ALLA SUNDA KRAFTER BEHÖVS! 
Enskilda personer såväl som organiserade ska vara och är oerhört värdefulla och välkomna.

För att kunna planera vidare behöver jag nu skarpa kontaktpersoner. Om du vill och kan tänka dig att avsätta tid för att organisera en lokal upprorsdag i maj så ska du höra av dig till mig. MEN TÄNK EFTER INNAN DU SVARAR!

Mitt fokus ligger på de 23 kommunerna som landsbygdskommittén ansåg stå inför de största utmaningarna:
Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby.

Men det finns inget som hindrar att eldsjälar i andra kommuner hänger på. Nog många = Landsbygdsuppror

Mailadress för dig som vill engagera en upprorsdag i början av maj, hjälpa till med hemsida eller något annat viktigt och konkret är: info@inlandsupproret.se

Skicka ditt namn och kontaktuppgifter, samt berätta vilken dag som du tror skulle funka bäst. Själv tror jag att en söndag kan vara grejen.

Mer information kommer vad det lider Håll koll!"

Vad tycker du? Håller du med henne?

Fråga

Behövs det ett inlandsuppror?

  • Ja
  • Nej

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...