Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

En av helgens julmarknader i inlandet var den som hölls på Gammplatsen i Lycksele. Foto: ROLAND HELDESTAD

Helg fylld med julmarknader

Den gångna helgen anordnades flera julmarknader runt om i södra Lappland. En av de största var den traditionsenliga julmarknaden på Gammplatsen i Lycksele.

INLANDET · Published dec 5, 2018 at 07:15

Vinterkänslan lyste med sin frånvaro i helgen, men det hindrade inte de många julmarknaderna i Lokaltidningens område. En av de största är den traditionsenliga julmarknaden på Gammplatsen.

Hundratals besökare sökte sig under lördag och söndag till platsen för att titta på stånden med diverse hemmaproducerade produkter. Man kunde även äta kolbullar eller få en skjuts med häst och vagn. Tomten var självklart på plats.

En annan tradition med anor är Lycksele Husmodersförenings julmässa, som anordnades i Equmeniakyrkan på lördag. Där bjöds besökarna på servering, försäljningsstånd, tombola, lotteri och underhållning.

I Åsele skapade man stämning med julmarknad på hembygdsområdet under söndagen. Där var det marknadsförsäljning. Kaffestugan och bagarstugan var öppen och det var musikunderhållning i ”gamla butiken”. Även här kunde barnen träffa tomten.

Under lördagen var det också adventsmarknad på hembygdsgården Sjönäs i Fredrika. Där bjöds besökarna på försäljning, loppis och tomtebesök.

Inom Storumans kommun hölls tre julmarknader under helgen.

Stensele hembygdsförenings traditionella julmarknad i lördags bjöd på både tomtebesök och ponnyridning. Som tidigare år fanns ett 30-tal marknadsförsäljare som sålde allt från hantverk till godis.

I Storuman hölls julmarknaden på söndag där Lions tomtar sålde julklappar och där det hölls bland annat en tävling i ljusdekorationer.

Under helgen anordnades också julmarknad på Bayhill center i Hemavan. På plats fanns representanter från Trafikverket som under helgen var med att fira att genomfarten av E12:an har byggts klar. Bland annat så har sträckan trafiksäkrats med nya trottoarer, nya övergångställen, bussfickor och en ny cykel- och gångväg.

Samtidigt som det pågick julmarknader så firades också skyltsöndag på många platser. I Sorsele hölls den traditionsenliga julskyltningen i lördags då det arrangerades både skotertåg genom samhället till tomten och dansuppvisning utanför järnaffären. Försäljning av lokalt hantverk fanns vid Piratens lokaler.

Även i Dikanäs var det julskyltning på söndag. På Sagagården fanns skolbarnen på plats och där såldes bland annat mat, fikabröd och lotterier. Hantverksutställare fanns också på plats. I den lilla byn Slussfors var det skyltsöndag i byns affär där besökarna fick trängas för att få smaka på gratis glögg och pepparkakor.

Det firades även skyltsöndag i Dorotea samt Vilhelmina.

Den som missade julmarknaden i helgen har möjlighet att besöka flera marknader fram till julafton. I Gargnäs anordnas en stor julmarknad den 9 december och den 15 är det julmarknad i Ammarnäs.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.