Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Här är sommarens vägarbeten

Underhållet av vägar i Västerbottens län har denna sommar fått betydligt mer pengar än förra året.
En väg som får ta del av de 400 miljonerna är väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs.
– Det är en fyra mil lång sträcka som vi äntligen kan åtgärda. Det kommer att bli jättemycket bättre, säger Anders Sundin, senior projektledare vid Trafikverket Region Nord.

SÖDRA LAPPLAND · Published jul 9, 2021 at 07:15

Lokaltidningen har skrivit om bybornas kamp för att få väg 1078 och 1079 i Marslidenområdet åtgärdade inför turistsäsongen.

– I år har de lagt på fint grus, tidigare har det varit grovt, vilket har lett till många punkteringar. I år är det bättre, men en konstgjord andning, det blir ändå potthål vid regn, sade Ann-Louise Eriksson, till Lokaltidningen.

Mer pengar satsas dock inte där i år. Trafikverket har visserligen mer pengar till vägarbeten i Västerbottens län, fjolårets 250 miljoner kronor har ökat till 400 miljoner. Men behoven är också väldigt stora och det finns pengaslukande projekt vid kusten; vägpaketet i Umeå och ombyggnaden av E4 till 2+1-väg mellan Djäkneboda och Bygdeå och senare mellan Sikeå och Gumboda.

Bland projekten i södra Lappland, där du du hittar de mest trafikpåverkande uppräknade i artiklen här nedan samt på kartan, kan till exempel nämnas beläggningsarbetet mellan Stalon och Dikanäs, längs väg 1077.

Det är just där Anders Sundin befinner sig när Lokaltidningen når honom.

– Det är en fyra mil lång sträcka som vi äntligen kan åtgärda. Det kommer att bli jättemycket bättre. Förutom beläggningsarbeten så byts också trummor, säger han.

58 miljoner kronor kostar sträckan att åtgärda, fördelat på två år, detta arbete ska vara klart 2022.

Ett treårigt projekt som nu går mot sitt slut utförs längs väg 92 mellan Åsele och Dorotea. Det handlar om fräsning och toppbeläggning och ska vara klart i augusti. 54 miljoner kronor går detta loss på.

Att jobba med vägarbeten är utsatt. Mellan 2003 och 2015 inträffade 3 958 trafikolyckor med personskador i anslutning till olika typer av gatu- och vägarbeten i Sverige, enligt en rapport från Trafikverket 2016.

I 195 fall av olyckorna var vägarbetare inblandade. Sex arbetare omkom och 39 skadades svårt.

– De som jobbar ute på vägen tycker att det är dålig respekt från många trafikanter. De kör fort och väldigt nära personalen på vägen, säger Anders Sundin.

Men han understryker också att merparten av bilisterna kan hantera att köra förbi vägarbeten.

– Visst finns det rötägg, men de flesta bilster sköter sig bra, tycker han.

Håll hastighetsbegränsningarna, följ uppmaningar på skyltar och från personal vid vägarbetet, är uppmaningarna.

Till sist kan man fundera på varför turister alltid ska mötas av vägarbeten. Det har sin förklaring – förutom att det skulle vara svårhanterbart med all snö på vintern, så är även vår och höst knepiga tider.

– Asfalt får man ju inte lägga om det är kallare än fem plusgrader i marken, förklarar Anders Sundin.

58 miljoner kronor satsar Trafikverket på väg 1077 mellan Stalon och Dikanäs. Foto: ANDERS SUNDIN/TRAFIKVERKET
Fler nyheter från Södra Lappland

Doroteaprofil har avlidit

DOROTEA Doroteaentreprenören Yvonne Lövbrand har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes högsta önskan var att starta ett stort exploateringsprojekt i Borgafjäll, en önskan som...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Bra snurr på företagen i Lycksele

LYCKSELE Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland...

Framhäver Åsele med konserter

ÅSELE För andra sommaren i rad arrangeras projektet HEM, men denna gång med fokus på intressanta historier runt omkring Åsele.

Stigande priser och trävarubrist

Länet Trävarumarknaden är helt galen för närvarande. Köparna ropar efter virke och de svenska priserna har stigit med 50 procent och kommer att fortsätta att stiga. Mycket talar...

Allt större brist på byggmaterial

HEMAVAN Samtidigt som priset på byggmaterial rusar i höjden blir det allt svårare för byggvaruhandeln att kunna leverera virke och material till byggföretag och privatpersoner. –...
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar