Onsdag 1 april 2020

Lokaltidningen

På morgonen var det näst intill tomt på hyllorna för toapapper vid Ica Tallen i Vilhelmina, som drivs av Jörgen och Mattias Gotthardsson. Under dagen började de fylla på. Förutom toapapper hamstrar folk konserver och pasta. Foto: KRISTINA SANDIN

Hamstring och beredskap i coronavirusets spår

Folk hamstrar och kommuner ökar sin krisberedskap i coronavirusets spår.
– Jag känner mig lugn, vi har haft många krisövningar tidigare, nu är det skarpt läge och vi gör det vi ska, säger Ingela Gotthardsson, kommunchef i Lycksele.

INLANDET · Published mar 17, 2020 at 12:15

Coronaviruset tar ett grepp om hela samhället. I Västerbottens län är, enligt Region Västerbotten (tisdag) 18 personer smittade med corona, alla isolerade i sina hem, ingen behöver alltså sjukhusvård. Men coronan märks även på hur de som inte är smittade agerar. På måndag morgon fanns det endast ett paket toapapper kvar på hyllorna på Ica Tallen i Vilhelmina.

– Folk har börjat hamstra, säger Mattias Gotthardsson, som tillsammans med sin bror Jörgen driver affären.

Detta trots att MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, gått ut och sagt att hamstring inte behövs. Men under onsdagen och torsdagen förra veckan kunde många handlare märka att folk började köpa på sig främst toapapper och konserver.

– Förutom papperet köper folk pasta, konserver och skafferivaror som håller sig, säger Mattias Gotthardsson.

De har inte märkt att det är någon speciell grupp som hamstrar, hamstringen förekommer i alla åldrar och det är osäkert om det ska uppstå någon brist på varor.

– Om folk inte hamstrade skulle det kanske räcka. Ica centralt har gått ut och sagt att det inte ska bli någon brist på varor men personligen tror jag att det kan fattas skafferivaror om det här blir långvarigt, säger Mattias Gotthardsson.

Kommunerna informerar via sina hemsidor om hur man som medborgare ska agera. Det handlar bland annat om besöksrestriktioner inom äldreomsorg. Ingela Gotthardsson säger att man följer de råd och direktiv som kommer från Folkhälsomyndigheten, MSB, regeringen och Region Västerbotten.

Hon har tagit initiativ till en arbetsgrupp bestående av tjänstepersoner, som löpande följer utvecklingen kring coronaviruset.

– Vi går ut på hemsidan så fort det är något nytt i ämnet, säger hon.

Ingela Gotthardsson tycker att Lycksele kommun är väl förberedd.

– Vi tog en ny krishanteringsplan så sent som i december. Förra veckan tog vi en pandemiplan och vi har övat kriser i flera år. Vi är beredda att gå upp i stabsläge om det behövs, säger hon.

– Jag känner ingen stress kring detta, det finns ett lugn i organisationen.

På måndag eftermiddag beslutade Region Västerbotten att samla den regionala krisledningen.

– Regional krisledning ger oss bra förutsättningar att mobilisera och omfördela resurser på ett effektivt sätt, säger stabsdirektör Margit Håkansson i ett pressmeddelande.

Uppmaning: sök information på nätet

Källa: krisberedskap.se

Ammarnäs wärdshus stänger

AMMARNÄS Ammarnäs wärdshus kommer att stänga sin verksamhet från och med måndag den 30 mars. – Vi har tittat på både personal, ekonomi och folkhälsa. Vi har fortfarande bra med...

Skidanläggningar stängs i Hemavan och Tärnaby

TÄRNABY Från och med den söndag den 5 april stängs alla skidanläggningar i Hemavan och Tärnaby. Beslutet fattades under tisdagskvällen som följd av en skärpt rekommendation...

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Även Åsele stödjer företagen

ÅSELE Åsele kommun presenterar nu insatser för att stödja lokala företag i coronakrisen. Man påpekar dock att kommunen har begränsade ekonomiska resurser, och uppmanar också...

25 miljoner kronor till företagshjälp

LÄNET Region Västerbotten avsätter 25 miljoner kronor för att hjälpa länets småföretagare som kämpar med effekterna av corona-pandemin. Pengarna går till företag med 1-9...

Anton och Ciri vill varna för musgift

LÄNET Använd inte musgift, annat än som sista åtgärd och väl avskilt från andra djur. Det vädjar nu Anton Holmlund i Lövånger, vars katt Ciri nyligen genomled en plågsam incident.