Söndag 20 september 2020

Lokaltidningen

På morgonen var det näst intill tomt på hyllorna för toapapper vid Ica Tallen i Vilhelmina, som drivs av Jörgen och Mattias Gotthardsson. Under dagen började de fylla på. Förutom toapapper hamstrar folk konserver och pasta. Foto: KRISTINA SANDIN

Hamstring och beredskap i coronavirusets spår

Folk hamstrar och kommuner ökar sin krisberedskap i coronavirusets spår.
– Jag känner mig lugn, vi har haft många krisövningar tidigare, nu är det skarpt läge och vi gör det vi ska, säger Ingela Gotthardsson, kommunchef i Lycksele.

INLANDET · Published mar 17, 2020 at 12:15

Coronaviruset tar ett grepp om hela samhället. I Västerbottens län är, enligt Region Västerbotten (tisdag) 18 personer smittade med corona, alla isolerade i sina hem, ingen behöver alltså sjukhusvård. Men coronan märks även på hur de som inte är smittade agerar. På måndag morgon fanns det endast ett paket toapapper kvar på hyllorna på Ica Tallen i Vilhelmina.

– Folk har börjat hamstra, säger Mattias Gotthardsson, som tillsammans med sin bror Jörgen driver affären.

Detta trots att MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, gått ut och sagt att hamstring inte behövs. Men under onsdagen och torsdagen förra veckan kunde många handlare märka att folk började köpa på sig främst toapapper och konserver.

– Förutom papperet köper folk pasta, konserver och skafferivaror som håller sig, säger Mattias Gotthardsson.

De har inte märkt att det är någon speciell grupp som hamstrar, hamstringen förekommer i alla åldrar och det är osäkert om det ska uppstå någon brist på varor.

– Om folk inte hamstrade skulle det kanske räcka. Ica centralt har gått ut och sagt att det inte ska bli någon brist på varor men personligen tror jag att det kan fattas skafferivaror om det här blir långvarigt, säger Mattias Gotthardsson.

Kommunerna informerar via sina hemsidor om hur man som medborgare ska agera. Det handlar bland annat om besöksrestriktioner inom äldreomsorg. Ingela Gotthardsson säger att man följer de råd och direktiv som kommer från Folkhälsomyndigheten, MSB, regeringen och Region Västerbotten.

Hon har tagit initiativ till en arbetsgrupp bestående av tjänstepersoner, som löpande följer utvecklingen kring coronaviruset.

– Vi går ut på hemsidan så fort det är något nytt i ämnet, säger hon.

Ingela Gotthardsson tycker att Lycksele kommun är väl förberedd.

– Vi tog en ny krishanteringsplan så sent som i december. Förra veckan tog vi en pandemiplan och vi har övat kriser i flera år. Vi är beredda att gå upp i stabsläge om det behövs, säger hon.

– Jag känner ingen stress kring detta, det finns ett lugn i organisationen.

På måndag eftermiddag beslutade Region Västerbotten att samla den regionala krisledningen.

– Regional krisledning ger oss bra förutsättningar att mobilisera och omfördela resurser på ett effektivt sätt, säger stabsdirektör Margit Håkansson i ett pressmeddelande.

Uppmaning: sök information på nätet

Källa: krisberedskap.se

Biggest loser startar 5 oktober

SORSELE Den 5 oktober startar, till sist, Biggest loser, som egentligen skulle ha haft premiär den 7 april, men ställdes in på grund av corona. Petra Holmlund, Sorsele, är en av...

Strid om bygglovsavgift

STORUMAN Svenska kraftnät AB överklagar nu Storumans kommuns beslut om att kräva drygt en halv miljon kronor i bygglovsavgift för att bygga om stamnätsstationen vid Grundfors...

Andreas Wingerli: "Vi ska spela för fansen"

SKELLEFTEÅ Efter en säsong som tog abrupt slut är det dags för Lycksele SK-exporten Andreas Wingerli att ladda batterierna. På lördag är det premiär borta mot Leksand och målet...

Skolan i Dikanäs blir kvar

Dikanäs I dag beslutade utbildningsnämnden i Vilhelmina att skolan i Dikanäs blir kvar. – Vi har med dagens beslut visat att skolan i Dikanäs ska vara kvar men att det eventuellt...

På spåret: Plura ny, Johan Glans tillbaka

SVERIGE I höstens På spåret kommer sex nya par in och rör om i grytan. Och tre folkkära lag kommer tillbaka, hungriga på revansch, meddelar SVT. Plura Jonsson och Claes Elfsberg...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport