Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Golfen vill locka fler spelare

De tre golfklubbarna i södra Lappland hoppas locka fler att testa denna sport, som också rullar på i coronatider, om än med vissa restriktioner.

INLANDET · Published maj 28, 2020 at 16:15

Gunnarns Golfklubb, med 150 medlemmar, öppnade för spel med provisoriska greener förra onsdagen och driving rangen, som Olle Wärnick är extra stolt över, öppnade i fredags.

– Det är en fin range, man slår bollarna ut i vattnet. Det är flytbollar, vi hämtar upp dom med båt och håv, säger Olle Wärnick, som fick idén från Stockholm.

I början på förra veckan har man vertikalskurit, sått, dressat och vältat greenerna. Regn och värme står på önskelistan.

Hur har ni anpassat er efter coronan?

– Betalning bara med swish, att hålla en klubblängds avstånd när man är ute på banan. Vi har tagit in krattorna från bunkrarna, alla tar ju i skaften. Plocka upp boll med handske, låta flaggan vara kvar, följa allmänna regler.

Daniel Evertsson är klubbchef på Lycksele Golfklubb med 300 medlemmar. Här ser man en tydlig effekt av corona.

– Vi brukar ha ett bra samarbete med grannen Ansia, men nu finns ju inga konferensgäster. Vi tappar också sponsorer, men hur mycket vi i slutändan förlorar vet vi ju inte än, säger han.

Serveringen hålls också stängd. I övrigt följer man allmänna regler, som i Gunnarn. Sedan 12 maj har man spelat på provisoriska greener och de "riktiga" greenerna är behandlade och ligger under fiberduk, stödsådda och toppdressade.

Tävlingsstarten för seniorer är framflyttad generellt för golfen. Här blir Lokaltidningens golftävling den första tävlingen, den 2 juli. Inga tävlingar ställs dock in, de flyttas framåt. En ungdoms-
tävling ordnas den 22 juni.

I Åsele Golfklubb, också med runt 300 medlemmar, är Anders Westman ordförande. Här är Marknadsgolfen, under Åsele marknad, inställd. I övrigt tycker han inte att corona påverkat klubben så mycket än. Man följer de allmänna riktlinjerna och även här är man snart på gång "på riktigt".

– Vi ska ut med fiberduk på greenerna i veckan. Det är ju lite sent i år, förra veckan var två greener fortfarande snötäckta.

Klubben har marknadsfört sig mer i år, via tidningen Svensk Golf, även på webben.

– Distansmedlemmar är bra för ekonomin och det finns intresse. Ofta handlar det om utflyttade Åselebor.

Det alla tre hoppas på är att fler ska vilja testa golf. Från södra Sverige pratas det om att golfen har ett uppsving när många andra idrotter ligger nere. Och i år har det blivit enklare att ta grönt kort; man inleder med en webbkurs och avslutar med banvandring och uppspel på golfbanan.

– Det har varit krångligt att ta grönt kort. Nu blir vägen in till golfen enklare, säger Daniel Evertsson.

Varför ska man spela golf?

– Det är bra friskvård. Man rör sig hela tiden, pratar med folk, det är lätt att hålla avstånd. En bra aktvitet även i coronatider, sammanfattar Olle Wärnick.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

Statligt bidrag mot social isolering

LÄNET Regionala och nationella åtgärder har genomförts för att minska ensamheten hos de äldre som orsakats av den sociala distanseringen. Nästa onsdag är sista dagen för...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport