Onsdag 12 augusti 2020

Lokaltidningen

Gränsen mot Norge är fortsatt stängd för fria resor. Den som passerar gränsen tvingas sitta i karantän i 10 dagar. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Fortsatt stängd gräns mot Norge

Norska regeringen lättar nu på reserestriktionerna mot Sverige. Men för att få resa över gränsen mot Västerbotten krävs fortfarande karantän på tio dagar.

TÄRNABY · Published jul 24, 2020 at 14:27

Den norska regeringen lättade i dag bestämmelserna på resor mellan Sverige och Norge. Från sju regioner i Sverige tillåts efter midnatt på fredag resor utan att det ställs krav på karantän i tio dagar.

Ett av kriterierna för att tillåta resor är att det inte finns fler än 20 smittade per 100 000 invånare. Totalt sju regioner i Sverige har lägre antal fall eller bedöms ha en nedgående trend av coronasmittade och undantas därför för karantän. Dessa är Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Örebro, Östergötland och Värmland.

I Västerbotten fanns det under veckorna 28 och 29 så många som 52 smittade per 100 000 invånare. Därför kommer det inte att bli några lättnader i reserestriktionerna.

Coronapandemin och den stängda gränsen mot Norge drabbar handel och turism hårt i Sverige och i Västerbotten. Visserligen får norska medborgare åka till Sverige men när de kommer hem tvingas de sätta sig i karantän i tio dagar. Samma sak gäller svenska medborgare som åker in till Norge. Där måste man sitta i karantän i tio dagar i Norge innan man kan resa fritt. Undantag gäller för vissa svenskar som jobbar i Norge men är bosatta i Sverige.

Den stängda gränsen drabbar också många norrmän som har sina stugor i Sverige och som förhindras nyttja stugorna fullt ut.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport