Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Raketer med styrpinne får inte längre användas i Sverige. Foto: Pixabay

Förbjudet att skjuta raketer

Under nyårsfirandet i år är det förbjudet att skjuta upp raketer med så kallad styrpinne. Orsaken till förbudet är senaste årens ökande antal olyckor och missbruk av raketerna.

LÄNET · Published dec 30, 2019 at 07:15

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, tog i somras bort undantaget från grundregeln om tillstånd att få sälja och använda raketer försedda med så kallad styrpinne. Beslutet innebar att från och med den 1 juni 2019 är det olagligt att skjuta raketer utan ett speciellt tillstånd. Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter eller fängelse i upp till tre år.

Raketer med så kallad styrpinne har visat sig orsaka många olyckor. Dessutom har raketerna använts för att skjuta mot folk. För två år sedan inträffade en händelse där raketer avfyrades mot blåljuspersonal och nyårsfirare i centrala Malmö. Händelsen fick MSB att påbörja en utredning om att ta bort undantaget för att sälja och bruka raketer med styrpinne.

De nya bestämmelserna omfattar all användning av raketer med styrpinne, oavsett när dessa är inköpta. Om du har raketer kvar från förra året är det alltså inte tillåtet att använda dessa längre, så länge inte du har rätt tillstånd och utbildning. Polisen meddelar att man kommer att utföra kontroller mot personer som misstänks bryta mot detta.

För de som vill fira nyår med fyrverkeri finns andra lagliga produkter såsom bengaliska eldar och fyrverkeritårtor som står upprätt och inte behöver förankras. På senare tid har det också börjat säljas fyrverkeri som inte smäller lika högt som traditionella pjäser och som därför i mindre omfattning skrämmer husdjur som till exempel hundar. Tänk på att ändå vara försiktig och undvik helst att använda fyrverkeri i tätbebyggda områden.

10 råd för ett säkrare fyrverkeri

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs
  • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: msb.se

Allt fler skogsägare försäkrar

LÄNET Allt fler privata skogsägare försäkrar sin skog och allt fler ser skogen som en investering, berättar Annika Lindkvist, marknadschef försäkring, på Länsförsäkringar...
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport