Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Fixa eget fågelbad i trädgården

Denna sommar tillbringar många sin semester på hemmaplan och kanske det är trädgården som ägnas mer omsorg om.
Snygga trädgårdsprydnader kan du lätt göra själv av olika naturmaterial och hemmaprojekten behöver inte kosta så mycket.

INLANDET · Published jul 7, 2020 at 12:15

Det finns många små projekt som hela familjen kan ägna sig åt att göra själv och få glädjen att njuta av.

Till exempel bygga en enkel hinderbana med stockar och plankor som både ung och gammal kan träna balansen med.

Ordna odlingslådor för sallad, morötter, jordgubbar och smultron vilket väcker odlingsintresset hos barnen som vill lära sig odla. Att bygga fågelholkar tillsammans är ett bra sätt att kanske lära sig mer om fågellivet och olika arter som lockas till trädgården.

En enkel trädkoja kan man göra av gardiner som hängs upp i en trädgren eller på torkställningen. Hur mysigt är det inte att sitta på en filt i kojan och fika eller varför inte ligga och läsa en bok i skuggan.

Har man inte provat på att gjuta i betong tidigare så är det dags nu, för det är busenkelt. Det finns många idéer och betongprojekt. Bara fantasin sätter gränser.

Fyll en plastskål eller burk med cement och stick ner ett inplastat ljus så får du en ljusstake.

Det går att använda två plastbaljor av olika storlek som form.

Du lägger färdigblandad betong i den större baljan och trycker ner den mindre i cementen så att det bildas en grop. Så bildas en skål av cement som går att plantera blommor i.

Använd ett rabarberblad som mall så får du ett vackert cementblad att fylla med vatten och blommor.

Det går att göra flera blad i olika storlekar och placera ut i trädgården.

Det som är viktigt när man använder cement är att vara försiktig med cementpulvret som är frätande, vilket man kanske inte tror.

Använd handskar och skydda hud och ögon.

Det finns många idéer och betongprojekt – bara fantasin sätter gränser.

Så här gör du ett fågelbad

Allt som behövs är en sandhög att gjuta på, 10 kg cementbruk, hönsnät, balja att blanda bruk i, murslev och kniv, handskar eftersom cementen fräter, samt ett fint rabarberblad.

Gör så här:

  • Forma en hög med sand så stor att ett rabarberblad ryms. Fukta sanden med vattenkanna. Lägg ut rabarberbladet med baksidan uppåt, skär av skaftet och skarva med en bit blad vid bladets bas. Då kommer det att rymmas mer vatten i fatet och bladnerverna kommer att framträda och göra avtryck i cementen.  
  • Blanda cement och vatten i en balja. Använd murslev och blanda enligt beskrivningen på förpackningen. Blanda små mängder vatten tills det att massan har en fast konsistens.  Blandningen har rätt konsistens då den kan formas till en bulle.
  • Lägg cement på hela rabarberbladet. Klipp till en bit hönsnät och tryck fast i cementen. Fatet blir stadigt och håller då mycket längre.
  • Lägg resten av cementen på nätet och forma till kanterna som inte får bli för tunna. Forma en platt botten så att fatet kan stå stadigt. Låt fågelbadet härda i minst ett dygn. Vänd på fatet och dra bort bladet.
  • Det färdiga fågelbadet fylls med vatten och dekoreras med blommor. Byt ut vattnet med jämna mellanrum så att det alltid är friskt vatten till fåglar och insekter.

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport