Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Foto: ISAAC FRYXELIUS/PIXABAY

Eldningsförbud i hela södra Lappland

Sedan klockan 13 idag, torsdag, råder eldningsförbud i samtliga kommuner i södra Lappland och det sträcker sig minst över helgen.

SÖDRA LAPPLAND · Published jun 25, 2020 at 13:26

Kommunerna det handlar om är samtliga kommuner i södra Lappland, det vill säga Lycksele, Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Sorsele, Storuman och Malå. Dessutom gäller eldningsförbudet i Norsjö och Skellefteå kommuner.

Går det att säga hur länge det gäller?

– Nej, men det gäller i alla fall över helgen, sedan får vi göra en ny bedömning, säger Conny Sandström, räddningschef i Åsele och just nu räddningschef i beredskap.

Hög värme och torrt har det varit flera dagar. Vad är det som gör att ni utlyser eldningsförbud just nu?

– Vi har dels ett eget bedömningsystem som vi går efter och dessutom samarbetar vi med SMHI. Sammantaget var det läge att utlysa det idag. Något regn verkar det inte bli på flera dagar och det är väldigt torrt i markerna, säger Conny Sandström.

Samtidigt som värmen och torkan råder påbörjade länsstyrelsen igår en naturvårdsbränning 8,5 kilometer nordnordost om Pauträsk i Bubergets naturreservat i Storumans kommuns sydöstra hörn.

Är inte det något som kan sprida sig?

– Nej, säger Conny Sandström, det råder väldigt tydliga regler kring hur en sådan bränning får gå till, och de måste kunna bränna när det är varmt och torrt.

– De har mycket folk och även en helikopter med vatten på plats som kan gå upp och släcka. I huvudsak var bränningen klar igår, men det är folk kvar och övervakar den, säger han.

Eldningsförbudet generellt gäller skog och mark i nämnda kommuner, medan det är tillåtet att grilla hemma i trädgården, till exempel. Det är också tillåtet att, på ett hänsynsfullt sätt, använda till exempel spritkök i skog och mark.

Kommunerna har de fullständiga reglerna på sina sidor. Här hittar du reglerna på Sorsele kommuns hemsida.

Sorsele renar avloppsvattnet från läkemedel

Sorsele Sorsele kommun har fått drygt 3,1 miljoner kronor från Naturvårdsverket för en testanläggning för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. – Pengarna är välkomna....

Statligt bidrag mot social isolering

LÄNET Regionala och nationella åtgärder har genomförts för att minska ensamheten hos de äldre som orsakats av den sociala distanseringen. Nästa onsdag är sista dagen för...

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport