Fredag 6 augusti 2021

Lokaltidningen

Brinner för jämställt lantbruk

Förutom att vara ordförande i LRF Västerbotten och LRF Häst driver Lotta Folkesson en skogsentreprenad med sin man och kämpar för jämställdhet och bönder runt om i världen.
– Jag brinner för frågorna, därför kan jag gå all in och satsa helhjärtat på det.

Selsberg · Published aug 4, 2019 at 07:15

Vi träffas bland skogsmaskiner, hästar och en stor åker med höbalar. På gården finns en sandlåda och leksaker som barnbarnen leker med när de är på besök. På samma plats driver Lotta en skogsentreprenad med 16 anställda tillsammans med sin man Mattias.

– Det startade år 2006 och var till en början Mattias hobby. Då jag hade hästar, ville han också ha en hobby, så då köpte han skogsmaskiner, säger Lotta och skrattar.

Lotta och Mattias gick på lantbruksskola och tog sedan över Mattias farmors jordbruk år 1988 på Hällnäs. De började från scratch, byggde ut för mjölkkor och utökade verksamheten med tiden. Från och med 2011 var det färdigmjölkat och de satsade istället helhjärtat på skog.

Har ni haft några motgångar?

– Nej, det har flytit på. Jag och Mattias trivs att jobba tillsammans och vi har tydliga ansvarsområden. Matte drar igång och jag slutför. Vi har valt en framtidsbransch som känns meningsfull att hålla på med, då blir det mindre motigt.

Förutom det egna företaget har Lotta ett ordförandeskap i LRF Häst och LRF Västerbotten och jobbar för lantbruksfrågor i Sverige.

– Det svenska lantbruket har ett otroligt starkt konsumentstöd, men vi har haft 20 år bakom oss då vi inte har blivit sedda av rikspolitiken. Världens befolkning ökar och vi i Sverige, som gör det så miljövänligt och djurvänligt, behöver producera mer mat.

Hur började intresset för lantbruk?

– Som barn var jag intresserad av djur, framförallt kor och hästar, och mina morföräldrar var bönder och bodde nära. Som 11-åring ville jag ta över morfars jordbruk. Sen hade jag turen redan som 14-åring att träffa min man som var lika intresserad. Det har aldrig funnits något alternativ.

Lotta har även internationella förtroendeuppdrag. Hon jobbar med kvinnofrågor på Europanivå i en paraplyorganisation för Europas alla lantbruksorganisationer som representerar 22 miljoner Europeiska bönder. Hon har även varit på FN-förhandlingar två år i rad.

– Det är världens viktigaste möte. Otroligt häftigt att vara med och påverka, säger hon och fortsätter:

– När jag är ute och reser och ser bönders utveckling i alla världsdelar, oavsett om det är i Moldavien eller Kenya, känner man alltid samhörighet med bönderna.

Hon är även vice ordförande i välgörenhetsorganisationen We effect som också har fokus på jämställdhet och kvinnliga bönder runt om i världen.

– Ju mer jämställda vi är, desto bättre blir världen. Sverige och Finland har kommit långt före resten av Europa, vi vill underlätta så att resan till jämställdhet går fortare för dem. Jämställdhet är inte kvinnornas frågor, utan samhällets och framför allt männens frågor. Det är ett evighetsarbete som vi ständigt måste jobba med, säger hon och fortsätter.

– Jämställdhet är mycket större än vem som diskar. Det handlar om lika lön, positioner i samhället och att kön inte ska spela någon roll. Jag har fyra barnbarn, en flicka och tre pojkar, och jag vill att flickan ska ha samma möjligheter som pojkarna oavsett vad hon vill göra.

Hur hinner du med allt?

– Det går bra, jag har en otroligt duktig man och full support. Det skulle inte gå annars. Att jag kan spendera så många dagar och nätter hemifrån och göra det jag brinner för, bygger på att jag har en man som ställer upp och tycker att det jobb jag gör är viktigt. Sen måste man såklart också strukturera och planera.

Lotta och Mattias firar även 30-årig bröllopsdag i sommar och vet än så länge inte hur den ska firas.

– Vi ska i alla fall fira den tillsammans, säger hon med ett stort skratt.

Berätta någonting som de flesta inte vet om dig!

– Jag brukar klippa håret på en del anställda och min familj. Åh, nej, tänk om de skrattar åt mig nu och tänker "Åh, hon klipper gubben, han ser förjävlig ut i håret", haha!

Allt går, men vägen dit kan vara krokigare en del gånger och rakare andra gånger.

Lotta Folkesson

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Mattias, barnen Anton, Axel och Frida med respektive, samt fyra barnbarn.

Bor: Selsberg utanför Vännäs.

Arbete: Skogsentreprenör och förtroendekvinna.

Favoriträtt: "Jag är otroligt matglad och tycker om det mesta, men jag säger fläskpannkaka."

Fritid: Umgås med barnbarn, familj, vänner och hästar.

Gör i sommar: Jobbar, skördar hö och njuter av årstiden. Ska fira 30-årig bröllopsdag.

Dold talang: Bra på längdskidor.

Aktuell: Engagerad i lantbruksfrågor, grönt företagande, jämställdhetsfrågor och skogsfrågor. Ordförande i LRF Häst, LRF Västerbotten och Women's committe of Copa samt vice ordförande i We effect.

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Jannike bjuder upp till allsång

LYCKSELE Under två lördagar i augusti arrangeras det allsång på Lycksele Djurpark. Den leds av Jannike Stenlund med band och de kommer gästas av Lyckseleartisterna William...

Tuffa krav för mackägare

Vilhelmina Nedläggningar av bensinstationer på Vilhelminas landsbygd kan få stora konsekvenser för samhällsservicen, turismen och näringslivet. Det menar Vilhelminas kommunalråd...

Åseleekipaget är nominerade till VM igen

ÅSELE Även i år är ryttaren Ida Hellström och hästen Söråseles Amber nominerade till unghäst-VM i dressyr. – Det skulle vara jättehäftigt, vi har gjort en stor satsning, säger Hellström om chansen att tävla i VM.

Smittskyddsläkaren om smittspridningen: "Oroande"

LÄNET Smittspridningen ökar i Västerbotten.
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar