Måndag 24 februari 2020

Lokaltidningen

Tuffare krav för virkesupplag ställs sedan årsskiftet. Nu kostar ansökan om virkesupplag 2 900 kronor. Foto: Erik Viklund/Skogforsk

Avgift införd för upplag av timmer

Sedan årsskiftet kommer det alltid att tas ut en avgift för ansökan om timmerupplag inom vägområde för allmän väg. Avgiften tas för Trafikverkets handläggning av ärendet, oavsett om ansökan beviljas eller ej.

INLANDET · Published jan 20, 2020 at 07:15

Tidigare har ansökningar varit avgiftsfria, men från och med årsskiftet vankas det en avgift för timmerupplag. En avgift som ligger på 2 900 kronor.

– Det man kan befara är att det blir mycket avgifter kring detta. Det finns riktlinjer framtagna för hur man placerar timmer, men med avgiften verkar det bli mycket administration. Risken är att det framförallt är de små skogsägarna som drabbas och för enskilda riskerar det att bli en stor kostnad, säger Jonas Eriksson på Norra skogsägarna.

Just i år kan det verka luddigt men tanken är att det mesta ska utkristallisera sig klart och tydligt till nästa år. Men onekligen blir det en del frågetecken kring avstånd från allmän väg och när ansökan inklusive ansökningsavgift ska göras.

– Även om du har en tomt som gränsar mot en allmän väg så är du på den egna tomten. Det går att lägga upp ett timmerlass som ska bli vinterns ved på tomten utan att söka tillstånd.

Det lugnande beskedet ger Thomas Johannesson, Skogforsk, som konstaterar att det kan vara ett klurigt begrepp på vad som ska gå under ”avstånd från allmän väg”.

– Lägger man däremot upp ved inom vägområdet, då faller det inom tillståndsplikten.

Bakgrunden till det hela är avgiftsförordningen och det faktum att det tidigare inte tagits ut någon avgift.

– Trafikverket har inte följt avgiftsförordningen tidigare, men som de är skyldiga att följa. Den här tjänsten har varit avgiftsfri tidigare.

Men en avgift på 2 900 kronor, är det rimligt?

– De har en taxetabell vad de ska ta betalt för. Upplagstillstånden kommer in i en tariff som landar på 2900 kr.

Men det här riskerar väl att slå hårt mot de små skogsägarna som kanske plockar ut bara en eller ett par travar om året?

– Slå mot de minsta? Ja, men så är det. Det finns förlorare i det här. De minsta, de som levererar en liten virkesvolym till en köpare. Som liten privat skogsägare, då blir man en förlorare, konstaterar Thomas Johannesson.

Det finns förlorare i det här.

Om tillstånd för virkesupplag

  • Att söka tillstånd för virkesupplag har varit utan kostnad sedan 2012. Men från årsskiftet tas en handläggningsavgift ut enligt vägförordningen och avgiftsförordningen.

Tveksam till vindkraft

TÄRNABY Tärna-Stensele allmänning valde i måndags att bordlägga frågan om man ska tillåta företaget Fred Olsen Renewebles att undersöka möjligheten till att bygga tre stora...

Nora fick sällskap av varg

WHITEHORSE Två svenskar, båda med anknytning till Storuman, tog en sensationell femte- och sjundeplats när årets upplaga av Yukon Quest avslutades under förra helgen. – Det var...

Samisk matkultur i nytt projekt

LYCKSELE Ett nystartat projekt ska undersöka och dokumentera den samiska maten, som är en central del i den samiska kulturen. – Maten kan vara det sista man har med sig till...

De strejkar för sin skola

Vilhelmina Under torsdagen strejkar elverna i klass sex vid Malgoviks skola. De vill att politikerna ändrar sig så att Malgoviks skola blir kvar. – Det är dumt att lägga ner en...

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

"Fortfarande en lång väg att gå för oss"

LYCKSELE Det är tio år sedan Lycksele blev samisk förvaltningskommun. Mycket har hänt, men enligt den samiska samordnaren Veronica Labba har man fortfarande en lång väg att gå. –...

Många kom på utbildningsdag

LYCKSELE Både kommunanställda och privatpersoner kunde komma på utbildningsdagarna om vad det innebär att vara samisk förvaltningskommun, som hölls nyligen.