Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Tuffare krav för virkesupplag ställs sedan årsskiftet. Nu kostar ansökan om virkesupplag 2 900 kronor. Foto: Erik Viklund/Skogforsk

Avgift införd för upplag av timmer

Sedan årsskiftet kommer det alltid att tas ut en avgift för ansökan om timmerupplag inom vägområde för allmän väg. Avgiften tas för Trafikverkets handläggning av ärendet, oavsett om ansökan beviljas eller ej.

INLANDET · Published jan 20, 2020 at 07:15

Tidigare har ansökningar varit avgiftsfria, men från och med årsskiftet vankas det en avgift för timmerupplag. En avgift som ligger på 2 900 kronor.

– Det man kan befara är att det blir mycket avgifter kring detta. Det finns riktlinjer framtagna för hur man placerar timmer, men med avgiften verkar det bli mycket administration. Risken är att det framförallt är de små skogsägarna som drabbas och för enskilda riskerar det att bli en stor kostnad, säger Jonas Eriksson på Norra skogsägarna.

Just i år kan det verka luddigt men tanken är att det mesta ska utkristallisera sig klart och tydligt till nästa år. Men onekligen blir det en del frågetecken kring avstånd från allmän väg och när ansökan inklusive ansökningsavgift ska göras.

– Även om du har en tomt som gränsar mot en allmän väg så är du på den egna tomten. Det går att lägga upp ett timmerlass som ska bli vinterns ved på tomten utan att söka tillstånd.

Det lugnande beskedet ger Thomas Johannesson, Skogforsk, som konstaterar att det kan vara ett klurigt begrepp på vad som ska gå under ”avstånd från allmän väg”.

– Lägger man däremot upp ved inom vägområdet, då faller det inom tillståndsplikten.

Bakgrunden till det hela är avgiftsförordningen och det faktum att det tidigare inte tagits ut någon avgift.

– Trafikverket har inte följt avgiftsförordningen tidigare, men som de är skyldiga att följa. Den här tjänsten har varit avgiftsfri tidigare.

Men en avgift på 2 900 kronor, är det rimligt?

– De har en taxetabell vad de ska ta betalt för. Upplagstillstånden kommer in i en tariff som landar på 2900 kr.

Men det här riskerar väl att slå hårt mot de små skogsägarna som kanske plockar ut bara en eller ett par travar om året?

– Slå mot de minsta? Ja, men så är det. Det finns förlorare i det här. De minsta, de som levererar en liten virkesvolym till en köpare. Som liten privat skogsägare, då blir man en förlorare, konstaterar Thomas Johannesson.

Det finns förlorare i det här.

Om tillstånd för virkesupplag

  • Att söka tillstånd för virkesupplag har varit utan kostnad sedan 2012. Men från årsskiftet tas en handläggningsavgift ut enligt vägförordningen och avgiftsförordningen.
Fler nyheter från Södra Lappland

Doroteaprofil har avlidit

DOROTEA Doroteaentreprenören Yvonne Lövbrand har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes högsta önskan var att starta ett stort exploateringsprojekt i Borgafjäll, en önskan som...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Bra snurr på företagen i Lycksele

LYCKSELE Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland...

Framhäver Åsele med konserter

ÅSELE För andra sommaren i rad arrangeras projektet HEM, men denna gång med fokus på intressanta historier runt omkring Åsele.

Stigande priser och trävarubrist

Länet Trävarumarknaden är helt galen för närvarande. Köparna ropar efter virke och de svenska priserna har stigit med 50 procent och kommer att fortsätta att stiga. Mycket talar...

Allt större brist på byggmaterial

HEMAVAN Samtidigt som priset på byggmaterial rusar i höjden blir det allt svårare för byggvaruhandeln att kunna leverera virke och material till byggföretag och privatpersoner. –...
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar