Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

21 björnar får fällas under årets licensjakt i Västerbottens län. Foto: PIXABAY

21 björnar får fällas under årets licensjakt

En tilldelning på 21 björnar, varav högst 11 får fällas mellan björnjaktstart och älgjaktstart, ingen uppdelning av länet i jaktområden och åteljakt för tionde året i rad. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som tagits av länsstyrelsen.

LÄNET · Published jun 12, 2019 at 15:40

Licensjakten börjar den 21 augusti, som den har gjort under en lång rad år, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Nytt för i år är att endast 11 av björnarna i tilldelningen får fällas innan älgjakten startar den 2 september.

– Resterande björnar i tilldelningen får sedan fällas under älgjakten. På så sätt har både de specialiserade björnjägarna och björnintresserade älgjägare chansen att fälla en björn, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Uppdelningen av licenstilldelningen ska testas under årets björnjakt, för att sedan utvärderas.

– Vi hoppas att fler personer ska kunna ta del av den jaktliga resursen som björnen utgör och att licensjakten får en bättre spridning i länet, säger Björn Jonsson.

I pressmeddelandet berättas vidare att det i våras blev många skyddsjakter på björn i Västerbotten. Därmed minskar antalet björnar som får fällas vid höstens licensjakt och länet delas inte in i jaktområden.

– Eftersom vi vill hålla jaktuttaget på ungefär samma nivå som de senaste åren blir det färre björnar kvar för licensjakten när skyddsjakten är mer omfattande, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Skyddsjakterna genomfördes för att åtgärda problem med björnar i renarnas kalvningsland. Därmed behövs ingen separat licensjaktskvot för området ovanför odlingsgränsen i år, som annars tillämpas för att minska björnstammen i fjällområdet.

Åtling är återigen tillåten som jaktmetod. Utplacering av åtelmaterial får ske från 15 juli, men först efter att åteln har anmälts till och godkänts av länsstyrelsen.

Lännstyrelsen berättar vidare att det i år också återigen är tillåtet att använda halvautomatiska vapen med fem patroner i magasinet under björnjakten.

Björnstammen i Västerbotten beräknades hösten 2014 uppgå till cirka 360 djur. Målsättningen är att det ska finnas 350 björnar i länet. Björnstammen ska alltså minska lite, och tilldelningens storlek i årets licensjakt är ett steg i den riktningen, menar länsstyrelsen, som också meddelar att länets fjärde björnspillningsinventering ska genomföreas i höst. Den ska visa hur väl förvaltningen har lyckats med det. Insamlingsutrustning för inventeringen har redan börjat delas ut i länet, avslutas pressmeddelandet.

Stort intresse för ”draget”

AMMARNÄS 28 lag är anmälda till Vindelälvsdraget, draghundstävlingen som körs 13-15 mars. – Vi har många lag anmälda och bland dem lag som inte var med ifjol. Det känns kul,...

Hälften så stora utsläpp som man trott

STORUMAN En översyn av beräkningsmodellen för utsläpp av växthusgaser visar att uppgifterna om utsläpp från snöskotrar varit klart överdrivna. Myndigheterna har missat att...

Martinsons satsar på lokal avverkningsgrupp

LYCKSELE Inom kort kommer träförädlingsföretaget Martinsons stärka verksamheten i Lycksele genom nyanställning och en egen avverkningsgrupp. – Vi har en stark framtidstro på...

Toppresultat för Vilhelminaskola

Vilhelmina Den senaste statistiken från Skolverket visar goda resultat för Malgomajskolan i Vilhelmina. Den visar att 97,6 procent av eleverna på de nationella programmen, som...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...