Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

13 större vägarbeten på gång i södra Lappland

Även i år pågår vägarbeten runt om i länet som kommer att påverka trafiken i sommar. 13 av vägarbetena pågår i södra Lappland. Trafikverket uppmanar bilisterna att ta det försiktigt ute på vägarna.

INLANDET · Published jul 1, 2020 at 12:15

I sommar genomförs ett 30-tal större vägarbeten i länet, varav 13 i södra Lappland. Underhållen ska i regel vara klara till första oktober.

– Vi gör de flesta jobben på sommaren. Asfalt får man ju inte lägga om det är kallare än fem plusgrader i marken, säger Anders Sundin, senior projektledare vid Trafikverket Region Nord.

När på dygnet vägarbetena utförs beror på plats och övriga omständigheter.

– Är det tätort med mycket trafik kör vi nattetid, och på landsbygden kör vi dagtid.

I år har Trafikverket tilldelats 250 miljoner kronor till att underhålla vägar och broar i Västerbottens län. En vanlig summa.

Hur är standarden på vägarna i Västerbotten?

– Högst varierande. Det större vägnätet är väl okej, men bland de mindre vägarna med höga vägnummer som 700 och 800, där finns det väldigt många dåliga vägar, säger Anders Sundin.

– Vi måste prioritera där det finns mest trafik.

Ett större arbete i sommar görs på väg 1052 mellan Dorotea och Storbäck.

– Där handlar det om dikning, ny beläggning och bärlager, säger han.

Tillsammans med underhållsarbete på sträckan Dorotea-Åsele på väg 92 handlar det om en kostnad på 100 miljoner kronor under en treårsperiod

De båda projekten är inne på sitt andra år i sommar.

– Förhoppningsvis blir det jättemycket bättre. Beläggningen ska ju vara slät och hålla ihop, vilket den inte har gjort, säger han.

– Vi har haft många klagomål under många år. Framför allt från Dorotea upp till Storbäck.

Även E45 genom Vilhelmina ska rustas i sommar till en kostand av cirka fem miljoner kronor.

– Det har blivit väldigt spårigt på grund av nötning, så vi kommer att fräsa bort gamla beläggningen och lägga dit ett nytt slitlager, säger Anders Sundin.

Största vägarbetet i Umeå-
området som ger mest avtryck i sommar är byggandet av Västra länken, sista delen i Umeåpaketet som ska avlasta centrum från trafik.

Trafikanterna runt om i länet får räkna med vissa störningar vid vägarbeten.

– Det blir ganska stora störningar, det blir ju stopp ibland. Men vi försöker minimera väntetiden, och du kanske får vänta tio minuter om du har otur.

Väglots, där en bil lotsar trafikanterna genom arbetsplatsen från båda hållen, används numera på alla underhållsarbeten i länet, enligt Anders Sundin.

– Vi gör i princip inga beläggningsarbeten längre utan lots. Det är på grund av trafiksäkerheten och framkomligheten.

Mellan 2003 och 2015 inträffade i Sverige 3 958 trafikolyckor med personskador i anslutning till olika typer av gatu- och vägarbeten, enligt en rapport från Trafikverket 2016.

I 195 fall av olyckorna var vägarbetare inblandade. Sex arbetare omkom och 39 skadades svårt.

– De som jobbar ute på vägen tycker att det är dålig respekt från många trafikanter. De kör fort och väldigt nära personalen på vägen, säger Anders Sundin.

Det kan ofta vara lite utrymme i samband med vägarbeten. Foto: ARKIV

Fler nyheter från Södra Lappland
Lokaltidningen rekommenderar

Samer protesterar mot nybyggen

TÄRNABY Byggplanerna som inkräktar på den samiska miljön i Tärnaby vållar protester. Sameskolan finns på området där man nu planerar att bygga fritidshus.

Screening dröjer i Västerbottens län

VÄSTERBOTTEN Karl Franklin, professor och överläkare vid Kirurgcentrum vid Norrlands Universitetssjukhus och processledare på Region Västerbotten, berättar att planen är att...

Budget efter befolkning

VILHELMINA Vilhelminas budget för 2022 prioriterar äldreomsorg och hemtjänst, men kommer innebära stora nedskärningar inom skolan. Samtidigt tror oppositionen att budgeten blir...

85 björnar får fällas – kraftig ökning

SÖDRA LAPPLAND En tilldelning på 85 björnar och en uppdelning av länet i två stora jaktområden. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som fattats av...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar