Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Vilken väg väljer vi efter corona?

Ledare · Published jun 24, 2020 at 01:15

Tänk om vi har världens läge? Världens läge att skapa ett mer hållbart samhälle i och med coronakrisen. För fyra månader sen hade vi ingen aning om att folk skulle minska sitt resande drastiskt. Och att det finns något som heter hemester som vi också kan uppskatta efter alla charterresor som sett likadana ut och som kostat en massa pengar som vi numera kan använda till annat. Till exempel till fritidsutrustningar för att upptäcka vår närmiljö eller kanske till att dra ner på någon skuld.

Det känns märkligt att gå omkring i en värld som ser likadan ut men som är väsentligt förändrad. Som att befinna sig i en okänd tid där arbetsplatser stängs. Företag försvinner. Butiksdöden har nått en egen sorts pandemi och social distansering har blivit ett känt begrepp även för oss inlandsbor som alltid haft det mera glest mellan varandra. I den nya världen har vi också satts på prov kring hur solidariska vi kan vara för att minska smittspridning och hjälpa dem som är i riskgrupper.

I den här tiden har vi också firat midsommar. En högtid som i alla fall får mig att närma mig min egen själs lycka över vår vackra natur, som jag blir mer och mer angelägen att värna. Midsommardagen är också Johannes Döparens dag. En kristen helg i kyrkoåret tillägnad minnet av Johannes Döparens födelse. Enligt bibeln förkunnade Johannes förebud om stora förändringar och manade folk till omvändelse. Utan att bli för mycket biblisk så kan jag inte låta bli att dra paralleller till vad som händer i spåren av corona. Corona manar folk till omvändelse oavsett vad vi tycker om det.

Vi uppmanas att bryta invanda mönster som varken är bra för oss eller för vår natur och miljö. Det som var otänkbart för några månader sedan är nu en realitet. Vi bevittnar den största minskningen av koldioxidutsläpp sedan andra världskriget samtidigt som internationella valutafonden förutspår den största ekonomiska nedgången sedan 1930-talet.

Tänk om vi har det i våra händer. Det som vi som inte är klimatförnekare vet. Att vi alla måste hjälpas åt för att minska klimatavtrycket på vår jord för att värna liv i framtida generationer både för oss människor och annat levande på vår planet.

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva. Ljuset i tunneln av ovisshet är vi. Ska denna pandemi svetsa oss samman till ett mer solidariskt och hållbart samhälle eller är vi för många som kommer att sträva efter en återgång till ett ”normaltillstånd” av konstant tillväxt och ständigt ökande av fossila bränslen?

Svaren på hur mycket bestående
förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.

Corona manar folk till omvändelse oavsett vad vi tycker om det.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport