Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Vi måste ruska om tillsammans

Ledare · Published jun 23, 2021 at 01:15

En regeringskris har seglat upp. Det är införandet av marknadshyror som satt bollen i rullning och jag förstår problematiken. När hyrorna rakar i höjden, räcker inte bostadsbidragen till, även om de kan uppgå till närmare 6 000 kronor i månaden. Dessutom kommer marknadshyror att öka segregeringen. Det är modigt att reagera.

Motvilligt måste jag ändå erkänna att jag, aningen avundsjukt, önskar att samma politiska intresse skulle finnas för att slåss för att de 75 punkterna som samtliga nuvarande riksdagspartier enats om, skulle förverkligas. Tänk tanken att ett enda parti skulle säga; ”Om inte regeringen genomför det som vi alla kommit överens om, så kommer vi att ta initiativ till ett misstroendevotum”.

”Ha, ha”, blev det skrattade svaret från en politiska initierad vän till mig när jag berättade hur jag tänkte. ”Det kommer aldrig att ske.” Dess värre har min vän har rätt. Det kommer inte att ske. Lands- och glesbygdsfrågor är ickefrågor inom politiken och för medierna. Det spelar ingen roll vad som lovas och sägs – inget följs upp.

Tänk tanken att alla riksdagspartier skulle komma överens exempelvis om insatser för våra större städer, för att sedan inte genomföra det. Vilket jädra liv det skulle bli. Allt från Uppdrag granskning till riksnyheter skulle följa det minutiöst under en länge tid.

Ett, ur nationellt perspektiv, pyttehot mot storstäder, ses också snabbt som ett riksintresse. Ett exempel kom för några dagar sedan när Region Stockholm krävde statliga insatser för att häva utflyttningen och motiverade det med orden: ”Vi kommer nog inte att kunna lösa det här med kommunala och regionala insatser.” När jag kollar siffrorna så handlar det om cirka 8 000 utflyttare under 2020, från ett område med drygt 2,3 miljoner invånare. Krav ställs alltså på särskilda statliga insatser för att råda bot mot att drygt 3 promille av befolkningen flyttar ut. För Dorotea kommun motsvarar det fem personer. Jag häpnar. Stockholm har under alla år gynnats av att statliga jobb ”hamnat” där, förutom enorma investeringar. I glesbygd har både statliga jobb och service försvunnit, investeringarna uteblivit och befolkningen minskat varje år. Varför höjs inga röster om faran med det? Varför är utflyttningen från Stockholm ett nationellt problem medan ingen verkar bry sig om demografin i små kommuner, där dessutom skattetrycket på de som arbetar inte ens räcker till att klara den kommunala basservicen?

”Enade vi stå, söndrade vi falla”, är ett uttryck som kommer från greken Aisopos fabel om hur fyra oxar kunde hålla stånd mot ett hungrigt lejon så länge de höll sams. Många politiker följer den devisen och håller sig därför stenhårt till det egna partiets rikslinje, som nästan uteslutande innebär centralisering och en storstadsnorm. För oss som bor i glesbygd är det milt sagt ett problem. För att bli hörda behöver vi därför gå samman, över alla parti-
gränser och även få med oss näringsliv och intresseorganisationer. Det handlar om att ruska om ordentligt, tillsammans. Jag vet att risken finns att vi kan mötas av hånfulla skratt. Men vi får aldrig sluta kämpa för att våra frågor, vår framtid och vår existens är ett riksintresse. Utan en levande lands- och glesbygd klarar vi inte klimatomställning och Hela Sverige varken att leverera eller leva. Fatta!

Bygg sommarkafé av vackra trähus i Malå

Det vackra huset i nationalromantisk stil i Malå skulle väl kunna bli ett trevligt sommarkafé och en ny turistbyrå? Låt byggelever från gymnasieskolan få göra renoveringspraktik...

"Hallå hallå!" Ingentäckning...

Att kunna ringa, mejla och skicka post borde vara ett demokratiskt grundkrav i HELA Sverige år 2021

Förnybar elproduktion minskar klimatutsläppen

Debatten om det svenska elsystemets påverkan på klimatet är full av felaktigheter. Moderaterna, SD, L och KD har alla gått till hårt angrepp mot att Sverige under vissa timmar...

Utanförskapet måste minskas

Statens roll måste återigen förstärkas för att säkra trygghetssystem i ett alltmer oroligt samhälle.

(S) i länet vill driva på om framtidens kompetensbehov

Inför partikongressen i november kommer vi socialdemokrater i Västerbotten tillsammans med andra distrikt från norra Sverige driva på genom en motion för att säkra framtidens...

Tillsätt en landsbygdsminister!

Nej, hördu Stefan Löfven. Tänk om, tänk rätt. Landsbygdsfrågorna är så pass viktiga att landsbygden behöver en egen minister!
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar