Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Vården går bet utan invandrare

Ledare · Published mar 6, 2019 at 01:15

Ibtisam Mohammed från Eritrea utbildade sig till läkare i Libyen, där hon också har arbetat som akutläkare. Sedan tio månader bor hon i Sverige. Nu läser hon svenska och hoppas om ett par år vara redo att genomgå testerna för en svensk läkarlegitimation. I sommar tänker hon söka jobb som undersköterska inom vård och omsorg.

De som högljutt och ständigt gapar om hur invandrare tär på samhället och tar brödfödan ur mun på våra pensionärer är många i Sverige idag, ett helt parti faktiskt, ungefär 17 procent av befolkningen.

Invandrare som bidrar och får vårdsverige att funka eller invandrare som paria. Bilderna går inte riktigt ihop. Någon måste vara falsk.

Utan invandrare stannar Sverige skulle man kunna dra till med. Faktum är att vi har gigantiska problem inom vården. Det saknas arbetskraft. Överallt.

Dagens brist på specialistutbildade sjuksköterskor riskerar att tillta fram till år 2035. Men även bristen på grundutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker väntas bestå eller öka om inget radikalt görs åt situationen.

Det visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, senaste rapport om trender och prognoser från i dag fram till år 2035, det vill säga om 18 år.

Hemtjänsten och äldreboenden söker också efter arbetskraft. Att planera sommarsemestrarna är en mardröm för många chefer.

Kommuner och landsting som ser potentialen i den invandrade arbetskraften är vinnare. Många som flyr hit när deras hemländer faller sönder har redan en grundutbildning som det går att spinna vidare på men det allra bästa är att lejonparten av de som kommer hit vill inget hellre än att få jobba och försörja sig själva.

Ibtisam Mohammed är inte ensam. Hon är bara en av många som om de fick chansen snabbt skulle bidra istället för att belasta.

Tyvärr agerar såväl myndigheter, kommuner och landsting fel, för långsamt eller direkt okunnigt många gånger. Exemplen på Migrationsverkets obegripliga utvisningar av arbetskraft som vi så väl behöver i det här landet är många.

Invandring kan givetvis tära på samhället och utveckla kriminella fasoner om man låter folk stå i väntläge och hoppas på att de så småningom ska gå upp i rök.

Insikten om att vi behöver arbetskraft och att den står mitt framför näsan på oss börjar emellertid klarna för många. Tack och lov. Att sumpa den chansen är inte försvarbart.

Insikten om att vi behöver arbetskraft och att den står mitt framför näsan på oss börjar emellertid klarna för många. Tack och lov. Att sumpa den chansen
är inte försvarbart.

Stor risk att fler super under coronakrisen

I Sverige finns över 320.000 barn som redan innan krisen for illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion. När nu krisen leder till ökat drickande, spelande och troligtvis ökat bruk...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Det är dags att börja jobba med naturen nu, inte mot!

Min sambo och jag skulle här om kvällen lasta knappt ett ton gammal matjord på ett släp. Släpet var tippbart, så vi skottade upp jorden i en skottkärra, gick med den till släpet,...

Så mycket bättre...

Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.

Stadsborna har sinkat bredband på landsbygden

Om man bor i staden, allt det man behöver finns nära och cykeln är det fordon man använder mest då är det lätt att tro att det är så hela landet fungerar. De som bor i den täta...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport