Söndag 19 januari 2020

Lokaltidningen

Vården går bet utan invandrare

Ledare · Published mar 6, 2019 at 01:15

Ibtisam Mohammed från Eritrea utbildade sig till läkare i Libyen, där hon också har arbetat som akutläkare. Sedan tio månader bor hon i Sverige. Nu läser hon svenska och hoppas om ett par år vara redo att genomgå testerna för en svensk läkarlegitimation. I sommar tänker hon söka jobb som undersköterska inom vård och omsorg.

De som högljutt och ständigt gapar om hur invandrare tär på samhället och tar brödfödan ur mun på våra pensionärer är många i Sverige idag, ett helt parti faktiskt, ungefär 17 procent av befolkningen.

Invandrare som bidrar och får vårdsverige att funka eller invandrare som paria. Bilderna går inte riktigt ihop. Någon måste vara falsk.

Utan invandrare stannar Sverige skulle man kunna dra till med. Faktum är att vi har gigantiska problem inom vården. Det saknas arbetskraft. Överallt.

Dagens brist på specialistutbildade sjuksköterskor riskerar att tillta fram till år 2035. Men även bristen på grundutbildade sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker väntas bestå eller öka om inget radikalt görs åt situationen.

Det visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, senaste rapport om trender och prognoser från i dag fram till år 2035, det vill säga om 18 år.

Hemtjänsten och äldreboenden söker också efter arbetskraft. Att planera sommarsemestrarna är en mardröm för många chefer.

Kommuner och landsting som ser potentialen i den invandrade arbetskraften är vinnare. Många som flyr hit när deras hemländer faller sönder har redan en grundutbildning som det går att spinna vidare på men det allra bästa är att lejonparten av de som kommer hit vill inget hellre än att få jobba och försörja sig själva.

Ibtisam Mohammed är inte ensam. Hon är bara en av många som om de fick chansen snabbt skulle bidra istället för att belasta.

Tyvärr agerar såväl myndigheter, kommuner och landsting fel, för långsamt eller direkt okunnigt många gånger. Exemplen på Migrationsverkets obegripliga utvisningar av arbetskraft som vi så väl behöver i det här landet är många.

Invandring kan givetvis tära på samhället och utveckla kriminella fasoner om man låter folk stå i väntläge och hoppas på att de så småningom ska gå upp i rök.

Insikten om att vi behöver arbetskraft och att den står mitt framför näsan på oss börjar emellertid klarna för många. Tack och lov. Att sumpa den chansen är inte försvarbart.

Insikten om att vi behöver arbetskraft och att den står mitt framför näsan på oss börjar emellertid klarna för många. Tack och lov. Att sumpa den chansen
är inte försvarbart.

Vinglig högerpolitik drabbar svaga i Storuman

I november höjde borgarna tillsammans med Socialdemokraterna VA -taxan i kommunen med fördelningen 12% för fastboende och 6% för fritidsboende. En höjning som främst behövs då...

Har vi valt fel riksdagsmän?

När Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner FSV anordnade ett seminarium i riksdagshuset i november i fjol kom det fyra riksdagsledamöter, en från Dalarna, en från Värmland, en...

Häftig att betala skatt, eller hur?

En känd politiker myntade begreppet ”Det är häftigt att betala skatt”. Häromdagen betalade jag en elräkning från Vattenfall med följande siffror:   + överföring     477,90 kr   +...

Låt nya vindar blåsa in 2020

Jag är ledsen, men 2020 kan vara början på ett nytt decennium med fortsatt avveckling. Eller inte. Förändring börjar alltid med en tanke. Så låt oss stanna upp och tänka till.

Glöms glesbygden bort när man kommit till riksdagen?

Att vara fritidspolitiker i en liten glesbygdskommun, är ingen lätt uppgift när ekonomin blir ett problem till sjukvård, skola och äldreomsorgen. I vårt land finns 290 kommuner,...

Flytt till mindre ort lönar sig bra

Hur kan vi då tillåta att statliga bolag och myndigheter får fortsätta utgå från Stockholm och därmed fördyra sina verksamheter med våra skattemedel?