Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Talangfabriker på landsbygden

Ledare · Published maj 12, 2021 at 01:15

Vindeln och Sollefteå. Två små norrländska landsbygdskommuner.Tvärålund, Remsle och Skärvsta. Små orter i dessa två kommuner med den gemensamma nämnaren att här fostrades de tre skidhjältinnorna Jonna, Ebba och Frida som skördade stora framgångar i skid-VM i Oberstdorf.

För det är på landsbygden som vi hittar många av våra största idrottsstjärnor. Det är härifrån du kommer oavsett om du heter Ingemar, ”Billan”, ”Sebbe” eller Heidi och blir bäst i världen.

På landsbygden vet man att ta vara på de möjligheter som ges. Här är många gånger den lokala idrottsföreningen navet i bygden och som verkar enligt mottot ”låt alla blommor blomma”.

Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter som längdskidåkning, skidskytte, orientering, armbrytning, ishockey, fotboll etc.

Och inte sällan är det just från den lilla lokala idrottsföreningen på landsbygden som grunden läggs till det som blir VM- och OS-medaljörer.

Ett talande exempel på det är Sollefteå med sitt numera snudd på världsberömda skidgymnasium, det som kommit att kallas för talangfabriken.

Forna elever från Sollefteå skidgymnasium har totalt tagit hela 79 medaljer (!) i olika VM och OS fördelat på sju längdskidåkare och sex skidskyttar. Från Marie-Helene ”Billan” Östlunds oförglömliga VM-guld i Oberstdorf 1987 till Frida Karlssons bragdartade VM-brons på tre-milen på samma skidort nu i vinter.

I en stort uppslagen intervju i Dagens Nyheter för en tid sedan gjorde skidskyttestjärnan Sebastian ”Sebbe” Samuelsson, bland annat uppvuxen i den lilla byn Flo utanför Långsele i Sollefteå kommun, följande tänkvärda reflektion:

”Något som är fint med Sollefteå, kanske för att det är en relativt liten stad, är att det finns en stolthet i hela stan över att ha fått fram idrottare som Frida, Ebba och jag. Det är något jag tycker är fint”.

Det är bara att instämma. Vi är stolta. Men kom ihåg; utan bredd ingen stabil topp.

Utan klubbar som Tvärålunds IF utanför Vindeln och Sollefteå IF Skidor skulle vi inte ha någon plantskola för talangfabriker som Sollefteå skidgymnasium.

Det är tack vare alla eldsjälar som ideellt arbetar i den lokala idrottsföreningen som vi i Sverige kan ha så många internationella världsstjärnor inom idrotter

Skogsbränder kan undvikas

Nu är sommaren här och om den blir lika varm och torr som för tre år sedan är risken för skogsbränder stor. Men både allmänhet och skogsägare i Västerbotten kan bidra till att...

Vi måste ruska om tillsammans

Utan en levande lands- och glesbygd klarar vi inte klimatomställning och Hela Sverige varken att leverera eller leva.

Feminister ignorerar förslossningsvården

Kristdemokraterna värnar BB i Lycksele. Barnmorskeförbundet är tydliga – personalförsörjningen måste lösas långsiktigt. Enligt dem saknas fem barnmorskor i Lycksele, och därtill...

Samverka för ökad folkhälsa

Vi behöver vara medveten om orsakerna till att den ena föreningen efter den andra klappar ihop.

ViSK vill bestämt bevara den biologiska mångfalden

Företrädare för Svenska kyrkans skogsvård anser att de har satt upp höga ambitioner genom att leva upp till rådande certifieringsstandard för skogsbruk i de flesta stift, vilket...

Analys om landsbygden saknas

Statistik kan tydligen ge även högt bildade människor tunnelseende.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar