Tisdag 1 december 2020

Lokaltidningen

Skjut inte björn från helikopter

Ledare · Published okt 20, 2020 at 01:15

Att skjuta björn från helikopter och sen bränna upp kroppen. Känns det okej? Knappast någon tycker väl att detta är något man borde syssla med i Sverige år 2020. Barbariskt för att inte säga oetiskt och korkat.

Vi förfasar oss gärna över hur man jagar elefanter och noshörningar i Afrika. Elefantungar lämnas åt sitt öde och noshörningar får ligga och ruttna sen betarna sågats av. Huvva!

I Sverige kallas björnjakt med helikopter skyddsjakt. Björnen liksom våra andra rovdjur; varg, järv, lodjur, fjällräv, kungsörn och lo är fridlysta. Ett tag var de utrotningshotade men nu är de tillbaka med råge i den svenska faunan. Från 1960-talet och framåt har Sverige framgångsrikt drivit ett arbete som gör att hoten mot dessa rovdjur har minskat.

Nu utgör rovdjuren i stället ett hot mot landsbygdsbefolkningen, tamboskap och hundar. Björnen river såväl får och kalvar som renar och kommer en jakthund i vägen blir den också ett byte. Det är då man tar till skyddsjakt.

Svenska jägareförbundet anser att man misslyckats kaptitalt med att balansera licensjakt och skyddsjakt.

I landets norra delar har antalet björnar som avlivas via skyddsjakt under våren ökat markant de senaste åren. I exempelvis Norrbotten avlivades i år cirka 60 björnar via skyddsjakt och endast 20 fanns kvar att fälla under höstens licensjakt. Antalet skyddsjagade björnar ökar även i andra län.

I regeringens proposition "En hållbar rovdjurspolitik" finns stöd för att det är licensjakt som ska vara förvaltningsmetod av björnstammen.

Den ska begränsa rovdjurstammarnas storlek så att det uppstår balans och stammarna inte växer sig för stora och hotar landsbygdsbefolkningens liv och ekonomi.

Jägareförbundet menar att det är licensjakten som ska reglera stamstorleken. Det är ju en vettig insikt och även propositionens avsikt.

Nu gör länsstyrelserna som ger jakttillstånds tvärtom och fler björnar jagas genom skyddsjakt. Man kan inte annat säga än att detta är upp- och nervända världen.

Det är inte bara osmakligt att jaga björn med helikopter och sedan destruera kropparna så att ätbart kött går upp i rök, det gör också att jägarna får en mycket mindre tilldelning och jakten rumphuggs.

Man behöver inte vara jägare för att inse att detta är fel.

Gör om och gör rätt. Hur svårt kan det vara?

Från 1960-talet och framåt har Sverige framgångsrikt drivit ett arbete som gör att hoten mot dessa rovdjur har minskat.

Nu utgör rovdjuren i stället ett hot mot landsbygdsbefolkning, tamboskap och hundar.

Avveckling av folktandvården i Sorsele?

Region Västerbotten har tidigare varit tydliga med att de inte ska stänga eller avveckla folktandvården i Sorsele. Men Sorseleborna börjar känna sig tveksamma och ställer sig...

Hylla de gröna näringarna

Den gröna näringen är stor i norra Sverige och vi har oerhört mycket att vara stolta över.

Mer skoter i Norrland om Miljöpartiet får bestämma

Miljöpartiet är det enda partiet som kämpar för att norrlänningarna ska få behålla rätten och möjligheten till sin skoterkörning. Ja, utan politiskt slit hade framtidsutsikterna...

Ta ungdomars oro på allvar

I takt med en alltmer oroande utveckling läggs mer och mer ansvar på den unga att själv lösa problemen.

Vänsterpartiet menar att sjukförsäkringen måste lagas

Mitt i den härjande pandemin utförsäkras långtidssjuka av Försäkringskassan och tvingas söka hjälp till hyra och mat från kommunerna. Enligt tidningen Arbetet sökte drygt 18 000...

Med envishet och glöd går det

Med envishet och kämpaglöd bygger vi våra positiva spiraler, spiraler av utveckling och framtidstro.