Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Så mycket bättre…

Ledare · Published maj 13, 2020 at 01:15

I det populära tv-programmet ”Så mycket bättre” samlas ett gäng kända artister och tolkar varandras låtar. Resultatet blir ofta så mycket bättre. Tänk om man skulle tillämpa samma metodik länder emellan och visa vad som skulle hända om vi i Sverige på olika områden skulle tillämpa andra länders lagstiftning och vice versa.

Organisationen Hela Sverige ska leva har presenterat en rapport med namnet Naturresurser i hela landet med jämförelser av hur naturresurser beskattas och fördelas i Sverige och i några andra länder avseende gruvnäring, skogsnäring, vindkraft och vattenkraft.

För gruvor ger beskattningen i Sverige endast 13,6 miljoner kronor per år varav 75 procent går till markägarna och 25 procent till staten. Jämför detta med att Boliden och LKAB sammantaget gjorde en vinst på 15 000 miljoner kronor 2018. Bolagsskatten går till staten.

48 procent av den svenska skogen är enskilt ägd. En tredjedel av ägarna bor i en annan kommun, ofta i städer, där inkomsterna beskattas. Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.

Vindkraften är lågt beskattad i Sverige och omfattar idag bara 136 miljoner kronor varav 100 miljoner går till staten. I både Danmark och Finland ger vindkraften däremot betydligt större bidrag till den lokala ekonomin. I Finland betalar vindkraftägarna bland annat en kommunal fastighetsskatt som ger kommunerna en årlig intäkt på drygt 200 000 kronor per verk.

Beskattningen av vattenkraften uppgår till 1 125 miljoner varav 1 000 miljoner går till staten och cirka 125 miljoner går tillbaka i form av så kallade bygdemedel. I Norge är det dramatiskt annorlunda. Där går en naturresursskatt till kommuner och fylkeskommuner (regioner) och därutöver en egendomsskatt till kommunerna, en koncessionsavgift samt rätt att köpa 10 procent av kraftverkens produktion till självkostnadspris. Skulle den norska beskattningen tillämpas i Sverige skulle kommunerna i Västerbottens tillföras följande årliga intäkter:

Tre länskommuner saknar vattenkraft – Bjurholm, Malå och Sorsele – men det borde
vara enkelt
att hitta en fördelningsmodell som gör att alla länets kommuner får del av pengarna.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport