Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

När det krisar håller vi ihop

Ledare · Published apr 1, 2020 at 01:15

Det är någonting fint som sker med människor i kristider. Dagligen, vid varje nyhetssändning ja, varje timme matas vi med ny information kring covid-19 och hur corona-krisen breder ut sig och drabbar människor och samhällen i hela världen. 

Mitt i detta ser vi värme, kärlek, gemenskap och omhändertagande. Utsträckta händer till okända människor, hjälp till grannar, släktingar och vänner. Frivilligorganisationer som växlar upp och erbjuder stöd och hjälp i denna utsatta situation. Visst blir man lycklig av att få bevittna sådan mänsklig värme och omhändertagande, mitt i detta elände. 

Jag tycker det är glädjande och hoppingivande att se hur mänskligheten skärper till sig när det verkligen gäller. Mycket läggs åt sidan, meningsskiljaktigheter och annat som för några veckor sedan kanske skulle ha lett till diskussioner och bråk mellan människor läggs åt sidan och de allra flesta fokuserar nu på sådant som är viktigt på riktigt. Minska och förhindra smittspridningen och skydda människor i riskgrupperna. Det är allvar nu och det har glädjande nog det stora flertalet uppfattat och agerar därefter. 

Sociala medier översvämmas av människor som vill ställa upp för sina medmänniskor, handla mat, övriga inköp och andra dagliga sysslor som kan innebära risker för personer i olika riskgrupper. Om du själv känner ett behov av stöd och hjälp, tveka inte att höra av dig till någon av alla frivilliga. Viljan att hjälpa till är stor! 

Även här ligger landsbygden många gånger i framkant. Vi som bor på landsbygden vet att det redan fungerar så här, även utan kriser och yttre hot. Vi hjälper varandra, stöttar grannen och servar vännerna på ett sätt som många inte upplever i våra större städer till vardags. Men i och med yttre hot och kriser så som corona, då sprider sig detta på ett tydligare sätt även till våra storstäder.

Även i de mest pressade situationerna finns det ljusglimtar och här ser vi vad corona-krisen plockar fram hos människor. En efterlängtad hjälpsamhet och medmänsklighet. Ta hand om varandra, det här kan vi bara lösa tillsammans! 

Visst blir man lycklig av att få bevittna sådan mänsklig värme och omhändertagande, mitt i detta elände.

Stor risk att fler super under coronakrisen

I Sverige finns över 320.000 barn som redan innan krisen for illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion. När nu krisen leder till ökat drickande, spelande och troligtvis ökat bruk...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Det är dags att börja jobba med naturen nu, inte mot!

Min sambo och jag skulle här om kvällen lasta knappt ett ton gammal matjord på ett släp. Släpet var tippbart, så vi skottade upp jorden i en skottkärra, gick med den till släpet,...

Så mycket bättre...

Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.

Stadsborna har sinkat bredband på landsbygden

Om man bor i staden, allt det man behöver finns nära och cykeln är det fordon man använder mest då är det lätt att tro att det är så hela landet fungerar. De som bor i den täta...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport