Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

Media behöver decentraliseras

Ledare · Published jul 10, 2019 at 07:20

Det är verkligen inte bara fotbolls-VM som kan ge hjärtsnörp. På bästa sändningstid vräker en SVT-journalist i Almedalen ur sig följande apropå ett förslag om skattelättnader för glesbygdsbor:

”Trots stöd och bidrag är det redan nu svårt att få jobb. Nu vill ni ge subventioner till de som bor i de här kommunerna, varför är det bättre än att de här människorna får flytta dit jobben faktiskt finns?”

Och jag undrar hur någon kan ha missat att det råder arbetskraftsbrist i Norrlands inland?

Vi saknar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, förskollärare, lärare, elektriker, tandläkare, socionomer, skogsmaskinsförare, elektriker, robottekniker och farmaceuter för att nämna några yrkeskategorier. 

Och bäste reporter, hur står det till med logiken?

Om jobben bara skulle finnas i städerna, varför ska då arbetsförmedlingarna tas bort där de behövs mest? 

Jag ogillar att kritisera våra etablerade medier, för där finns massor med hängivna och kunniga människor som verkligen brinner för demokrati och samhällsfrågor.

Men ett bekymmer som märks tydligt är att centraliseringen av medierna ökat fördumningen när det gäller lands- och glesbygd.

Direkta fördomar sprids på bästa sändningstid och ingen verkar ens tänka tanken på att världen kan se annorlunda ut än vad de själva tror. 

Så det var direkt nödvändigt för demokratin att avsätta mer statliga medel för lokal bevakning. Det tackar vi för.

Men därutöver behövs också en kurs i nyhetsvärdering som är fristående från storstadsperspektiv.   

Till Almedalen och Visby kom ifjol, när det var valår, 45 000 besökare. Till Åsele marknad kommer varje år 150 000 besökare.

I det ena fallet handlar det om att kränga idéer i det andra än så länge mestadels om varor. Visbys folkmängd är nästan nio gånger större än Åseles.

Med det i beaktande är det makalöst att en kommun med mindre än tre tusen invånare klarar av att administrera och hantera en folktillströmning som är tre gånger större än Almedalens.

När jag gick i skolan fick jag lära om Kiviks marknad – men inte ett ord om Åseles, som faktiskt är större. Hur kommer det sig?     

För några veckor sedan genomfördes ett 40-årsjubilieum i form av en bilträff i Vilhelmina med fyrahundra amerikanska bilar och tvåtusen besökare.

Det väckte stort intresse hos lokalbefolkningen, men inget hos medierna. Däremot fick vi hänga med på Brännbollsyran i Umeå. 

– Vi struntar i att jaga medier, vi har slutat att krusa och truga, utan använder istället sociala medier. Då når vi ut, säger arrangören för jubileet.  

Och så är det förstås. I sociala medier sprids information.

Det är där som initiativ som Inlandsupproret föds och göds, men där finns också en nära nog fri arena för rasism och vanvettig propaganda.

Det borde inte behöva sägas. Inlandet och för den delen även riksmedierna, behöver journalister som bor i glesbygd och som gör sitt jobb – kritiskt och mycket, mycket självständigt! Basta! 

Hur kan någon ha missat arbetskraftsbristen i Norrlands inland?

Klimatvård borde erbjudas av Region Västerbotten

Ifjol fick 133 svenskar klimatvård för psoriasis. 19 av dem kom från Stockholm, 14 från Halland och 13 från Värmland. Men ingen kom från Västerbotten. Det beror på att Region...

Släpp fram ungdomarna!

Vi står inför stora utmaningar inför framtiden om vi ska ha en levande landsbygd enligt parollen ”Hela Sverige ska leva”. Drömmen om ett liv på landet i sann ”gröna vågen-anda”...

Dags att bromsa kostnader för nätläkare

Ett vårdmöte hos oss innebär 0 kronor i patientavgift, var du än bor och oavsett ålder. Ungefär så marknadsför olika vårdföretag sina tjänster via internet. Inriktningen ligger på...

Media behöver decentraliseras

Det är verkligen inte bara fotbolls-VM som kan ge hjärtsnörp.

Fel med avveckling av Tärnabys Sameskola

Med respekt för Sametingets status som självständigt demokratiskt organ, vill vi uttrycka vår oro över det beslutet som majoritetspartierna i Sameskolstyrelsen tagit när de valt...

Oss lurar man inte...

I skrivandes stund har årets Almedalsvecka inletts och en av frågorna som behandlas är infrastruktur och dess betydelse för lokal och regional utveckling. Infrastruktur är en av...