Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Man måste förtjäna sina väljare

Ledare · Published jun 30, 2021 at 01:15

Regeringskris, pandemi och fotbolls-EM i en salig röra. Det är tre skeenden som kommer finnas med i årets årskrönika som ska sammanfattas om ett halvår. En sammanfattning som kommer bli aningen rörig när det gäller det politiska läget. Något som inte känns särskilt förvånande för oss som är politiskt intresserade och som de som bryr sig mindre bara rycker axlarna åt.

För varför ska svensk politik klara av att vila på lagrarna i en tid av tydliga krav på omställning. Krav som ställs både av människor och natur. Den ökade polariseringen vi ser utvecklas ”over there” och närmare än så påverkar också Sverige. Trenderna kring ökad populism i andra delar av världen finns också här vilket vi såg komma redan inför valet 2018. Dessutom har vi en pandemi och en klimatkris som hägrar vilket är ett resultat av allt för vidlyftigt leverne i brist på respekt för moder jord.

Misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven landade i en så kallad talmansrunda. Ni minns kanske kaffestunderna efter förra valet då det krävdes många samtal innan det gick att bilda regering. En regering som visade sig bli svag, bland annat för att SD kom in och tog röster från etablerade partier. Jag skulle vilja uppmana talman Andreas Norlén till en så kallad talmansrunda med temat politiska ideologier. Det vill säga låta partiledarna tala ut om respektive partis grundläggande ideologi. Vad det är för sammanhang av politiska idéer och värderingar som partiernas politik vilar på och som dessutom måste sättas i relation till samhället vi lever i idag.

För enligt min uppfattning handlar en hel del om väljarnas osäkerhet om det. Om att man inte känner igen sig i de ideologier som var tydliga förr vilket gäller för äldre väljare, eller att man inte ser någon linje alls då man aldrig upplevt det för att man är för ung för att uppfatta skillnaderna rent ideologiskt. Det är nämligen så att man som politiker får de väljare man förtjänar. Otydlighet, svikna vallöften, debatter som inte leder framåt ger väljare som röstar därefter.

Nu gäller det för partierna att uppdatera sina grundvalar genom att göra dem tydligare både för sig själv och sina väljare. Detta för att undvika att man tar sakfrågor till en regeringskris. För vi vill inte ha fler än den vi kommer sammanfatta detta år med. Det är nog eländigt som det är med förtroendet för politiken och politiker. Och förtroende bygger man inte tillbaks genom hasardspel med demokratin. Det är ett som är säkert.

Jag skulle vilja uppmana talman Andreas Norlén till en så kallad talmansrunda med temat politiska ideologier.

Och förtroende bygger man inte tillbaks genom hasardspel med
demokratin.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Ta omtag i satsningen på unga

Hur får vi barn och unga att trivas så pass att det känns som ett alternativ att stanna?

Kvinnors pensioner måste höjas - orättvist system

Pensionsgapet mellan kvinnor och män i Lycksele kommun är 24 procent. Med den takt vi har idag kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

C hoppas på riktiga bidrag till kommunerna i budgeten

Den 20 september presenteras budgeten, vi hoppas nu att regeringen lyssnar till oss i kommuner och regioner och att regeringen vänder trenden med ökningen av riktade statsbidrag....

Bygg enklare så blir det billigare

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika