Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Glesbygden har fått nytt fokus

Ledare · Published jun 12, 2019 at 01:15

Bevisligen har något hänt. Det har blivit ballt att skriva om lands- och glesbygd, även i riksmedierna Det är bra. Mindre bra är perspektiven. Ibland undrar jag om fördumningen rent utav har ökat. Ett exempel på just det fick vi förra veckan när Patrik Kronqvist, ledarskribent i Expressen, berättade för oss som bor i utflyttningskommuner att vi måste acceptera vårt öde och planera bättre för vår egen avveckling.

Som exempel tar han Åsele, där fyra av tio invånare flyttat sedan 70-talet. Kronqvist analys är enkel. Utflyttningen beror på att det inte finns några möjligheter till tillväxt. Och att politiker istället för att ta fram avvecklingsplaner, fört befolkningen bakom ljuset genom att
hålla modet uppe. Den korkskalligheten riskerar tydligen också att påverka riks-
politiken. Därför dundrar han fram budskapet att endast en ”tondöv” regering kan komma på tanken att ”skruva upp ambitionen för landsbygdspolitiken.”

Jag har hört det förr. Många gånger. Ledaren är bara ett av alla exempel på tondöv storstadsjournalistik med hybris. Det som stör mig är att det inte blir mer ifrågasatt. Inte ens av oss själva. Jag fattar förstås varför. Att skuldbelägga och använda härskartekniker är effektivt. Att det fungerar beror på att vi skäms istället för att gå samman och ifrågasätta tunnelseenden som sätts på pränt. Troligtvis skulle det enbart bemötas med en fnysning till från Kronqvisttyperna. För i deras begreppsvärld finns tydligen inga insikter om att den utveckling respektive avveckling som vi ser i vårt land beror på systemfel och en blind tro på centralisering. Även detta århundrade. Men det skulle vara bra för vår självkänsla att ifrågasätta högt och tydligt. Sannolikt skulle vi också få med oss fler från journalistskrået, eftersom vi skulle bli mer trovärdiga.

Även om det jag nu själv satt på pränt kan tyckas deppigt, finns minsann skäl att vara peppad. Det blåser nya vindar. Det som tidigare enbart varit pyrande glöd har börjat blossa upp till kraftfulla moteldar. Ledare i riksmedier med andemeningen ”Sluta gnäll och flytta verksamheterna dit elen finns” är ett exempel på det. Nyligen presenterade föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner en uträkning som visar att skogslänens befolkning (vi är 1,7 miljoner människor) betalar 11,5 miljarder kronor mera per år i kommunal- och landstingsskatt än vad vi skulle ha gjort om vi bott i Stockholms län. 11 500 miljoner!

Våra riksdagsledamöter ska snart ta ställning till skatteutjämningsutredningen ”Lite mer lika”. Ett hett tips från inlandscoachen till stödbehövande kommuner skulle kunna vara: ”Sluta gnäll och höj skatten.” Gör ni det så kommer kanske ni, precis som Danderydsborna, att få begråta ert öde på bästa sändningstid i riksnyheterna. För orättvis är världen. En skattekrona extra i Danderyd är tydligen så mycket värre än den är i kommuner som Åsele.
Lite mer lika – är banne mig ingen dum idé.

Lite mer lika – är banne mig ingen dum idé.

Stor risk att fler super under coronakrisen

I Sverige finns över 320.000 barn som redan innan krisen for illa av sina föräldrars alkoholkonsumtion. När nu krisen leder till ökat drickande, spelande och troligtvis ökat bruk...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Det är dags att börja jobba med naturen nu, inte mot!

Min sambo och jag skulle här om kvällen lasta knappt ett ton gammal matjord på ett släp. Släpet var tippbart, så vi skottade upp jorden i en skottkärra, gick med den till släpet,...

Så mycket bättre...

Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.

Stadsborna har sinkat bredband på landsbygden

Om man bor i staden, allt det man behöver finns nära och cykeln är det fordon man använder mest då är det lätt att tro att det är så hela landet fungerar. De som bor i den täta...

Bredband ska visst trollas fram

Bredbandsutbyggnaden borde dessutom rimligen ha skett först i glesare bygder, eftersom det är där som alla förväntas sköta nära nog alla sina ärenden via nätet.