Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Demokrati betyder folkstyre

Ledare · Published jul 7, 2021 at 06:15

Vi måste ta oss en allvarlig funderare över hur vårt land ska styras. Regeringskrisen är egentligen bara en sinnebild över att något behöver göras för att människor ska känna fortsatt förtroende i kommuner, regioner och nationellt.

Att demokrati betyder folkmakt eller folkstyre vet de allra flesta. Dessvärre är det ord som inte har någon större relevans i partipolitiken. Där är det primära att få makt och med det menas att helst få igenom en omfattande agenda för en hel mandatperiod. Det var det som var tanken med januariöverenskommelsens 73 punkter. Men är det verkligen det bästa sättet att hantera demokratin?

De första kända demokratierna fanns i Grekland för cirka 2 500 år sedan. Där bildades små självstyrande samhällen och män möttes på torget för att diskutera politik och fatta beslut genom omröstningar. Tanken var att diskutera sig fram till det som de trodde var de bästa lösningarna, men även då blev kvinnor, barn, invandrare och slavar marginaliserade eftersom de saknade rösträtt. Bristerna från då finns ännu kvar.
 

Den nordiska demokratin kommer från Island där det första tinget hölls för nästan tusen år sedan i Tingvalla. Tyvärr har demokratisk utveckling aldrig stått högst på de politiska partiernas agendor. Det sätt som förtroendena förvaltats på, påminner mycket om tv-såpan Robinsson. Fokus läggs på att skapa allianser som gör de som är utanför så maktlösa som möjligt. De som röstat på ”fel” partier blir med andra ord helt förbisedda i demokratins namn. Och var värre är, politikerna som kör över andra, brukar med förkärlek kalla det för att ta ansvar.

Just nu har alla partier lagt sitt fokus på SD, visserligen utifrån olika perspektiv och utgångspunkter, men konsekvensen blir att de glömmer sin egen ideologiska bas. Och när partierna tappar sina rötter, blir väljarnas osäkerhet självklart allt större. Vad står partierna för - egentligen? Håller löftens som ges bara ”runt hörnet”?

Politik handlar i sin bästa skepnad om att tycka olika och respektfullt bryta åsikter med och mot varandra. Voltair sa: ”Jag hatar dina åsikter men är beredd att gå i döden för din rätt att framföra dem.”

Idag präglas demokratiska sammanhang på kommunal, regional och nationell nivå ofta av misstroende för andra, respektive enorm självupptagenhet när det gäller den egna förmågan att alltid tänka rätt. Det är en väg som ledet mot fördärv. Vi vet alla att starka imperier till sist fallit på grund av inskränkthet och självgodhet. Men vad lär vi oss av historien?

Varför låter vi inte riksdagens ledamöter kontinuerligt ta beslut om mål och riktning? Varför är vi rädda för en riksdag där utgången för besluten inte är given i förväg utan ett resultat av att goda förslag vägts emot varandra? Att partier köpslår och partipiskor viner urholkar folkligt förtroende och engagemang. Vem vinner på det?

Att demokrati betyder folkmakt eller folkstyre vet de allra flesta. Dessvärre är det ord som inte har någon större relevans i partipolitiken.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Ta omtag i satsningen på unga

Hur får vi barn och unga att trivas så pass att det känns som ett alternativ att stanna?

Kvinnors pensioner måste höjas - orättvist system

Pensionsgapet mellan kvinnor och män i Lycksele kommun är 24 procent. Med den takt vi har idag kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

C hoppas på riktiga bidrag till kommunerna i budgeten

Den 20 september presenteras budgeten, vi hoppas nu att regeringen lyssnar till oss i kommuner och regioner och att regeringen vänder trenden med ökningen av riktade statsbidrag....

Bygg enklare så blir det billigare

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika