I dessa Coronatider pratas det om vår bristande beredskap och sårbarhet när det gäller livsnödvändiga varor.
Gott så, men när vardagslunken så småningom kommer (för det gör den, jag lovar) är det upp till bevis om vi, du och jag, drar några konsekvenser i vår egen handel och vandel.
Vill vi att det ska finnas svenska livsmedel i kristider när det inte går att importera så gäller det att vi handlar svenska livsmedel även till vardags.
Svårare än så är det faktiskt inte.
Därför är det dags att slå ett slag för ”härproducerat”!
Vi har ju nyss firat midsommar med SVENSKA jordgubbar, SVENSK färskpotatis och SVENSK sill. För när det är fest då är det SVENSKA råvaror som vi vill ha på bordet.
Men om svensk livsmedelsproduktion ska vara livsduglig och få bärkraft räcker det inte med att köpa svenskt (eller allra helst norrlandsproducerat) när det är fest.
Vi måste helt enkelt bli bättre på att köpa "härproducerade" livsmedel även till vardags.
Och här måste handlarna och kunderna gå hand i hand.
Handlarna måste göra det lätt att hitta ”härproducerat” i butiken – och kunderna måste göra medvetna köpval.
Här är ett exempel på somrig middagsmat med råvaror som är 100 procent ”härproducerade” av mathantverkare inom utgivningsområdet för Nord-Sverige, Västerbottningen, Västerbottens Mellanbygd och Lokaltidningen.
Ugnsbakad lax med färskpotatis:
Laxen fångad i Ångermanälven nedströms Sollefteå, färskpotatisen från Gafsele utanför Åsele, dill och gräslök från Hällnäs utanför Vindeln, ost från Burträsk utanför Skellefteå, mjölk, smör och crème fraiche från Umeå, bröd från Bredbyn utanför Örnsköldsvik och tomater från Kvarnå utanför Junsele.
Efterrätten blir naturligtvis lokalt ”härproducerad” den också med jordgubbar från Åsmon utanför Näsåker, glass från Myckelgensjö utanför Örnsköldsvik och vispgrädde från Umeå.
Som sagt: Svårare än så är det inte.