Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Dags att hänga på flyttvågen

Ledare · Published jun 2, 2021 at 01:15

Vi är många som länge känt det i luften. Något är på gång när det gäller viljan och längtan att flytta ut på från storstäder till landsbygden.

Det är nu det händer och nu gäller det att hänga på flyttvågen.

Antalet lediga jobb ökar och utmaningen nu är att hitta tillgänglig arbetskraft med rätt kompetens för alla nya tusentals arbetstillfällen som skapas i olika satsningar i framförallt Norrlandslänen.

Tillgången till attraktiva arbetstillfällen, företag som andas framtidstro och inte minst möjligheten till boende med hög livskvalitet borgar för att vi kan se en positiv tillväxt i de områden som nyss lite föraktfullt ansågs bara vara ”tärande”…

Men det finns en akilleshäl och det är tillgången till bostäder.

Vill vi ha inflyttning måste det även finns någonstans för de inflyttande att bo.

För det paradoxala är att samtidigt som det vimlar av tomma hus på landsbygden så är det i princip obefintligt med objekt till salu på fastighetsmarknaden.

Länsbygderådet i Västernorrland ”Hela Sverige ska leva” har i vinter lyft fram fyra konkreta åtgärder för att öka tillgången till bostäder på landsbygden:

Fortsätt och intensifiera arbetet med att inventera och synliggöra bostadshus som idag står tomma och inte används på landsbygden så att de kommer ut på bostadsmarknaden.

Bearbeta långivare så att de blir mer välvilligt inställda till att låna ut pengar till de som vill investera i livskvalitet med boende på landsbygden.

Underlätta tillståndsprocessen för de som vill bygga nya bostäder på landsbygden.

Ge de allmännyttiga bostadsbolagen i uppdrag att bygga flerfamiljsbostäder även på landsbygden, inte bara inne i centralorterna.

Det är konkreta förslag som man kan starta redan idag.

Men det måste göras nu. Vi kan inte vänta på direktiv uppifrån, här måste våra lokala politiker och branschföreträdare kliva fram och agera.

Så. Vilken kommunpolitiker blir först ut med att kroka arm med den lokale bankdirektören för att hänga med flyttvågen ut från stan och ut till landsbygden?

Vilken kommunpolitiker blir först ut med att kroka arm med den lokale bankdirektören för att hänga med flyttvågen ut från stan och in till landsbygden?

Det är nu det händer och nu gäller det att hänga på flyttvågen.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Ta omtag i satsningen på unga

Hur får vi barn och unga att trivas så pass att det känns som ett alternativ att stanna?

Kvinnors pensioner måste höjas - orättvist system

Pensionsgapet mellan kvinnor och män i Lycksele kommun är 24 procent. Med den takt vi har idag kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

C hoppas på riktiga bidrag till kommunerna i budgeten

Den 20 september presenteras budgeten, vi hoppas nu att regeringen lyssnar till oss i kommuner och regioner och att regeringen vänder trenden med ökningen av riktade statsbidrag....

Bygg enklare så blir det billigare

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika