Torsdag 23 september 2021

Lokaltidningen

Bygg enklare så blir det billigare

Ledare · Published sep 8, 2021 at 01:15

Människor flyr från Afghanistan och rapporteringarna kring människors behov av skydd ger oss en hel del att tänka på. ”Det är svårt att ha det värst” brukar min mamma säga, men i det här fallet har jag svårt att tänka mig något värre. Eller det är i alla fall i värsta laget.

Men ur elände kan också kreativa tankar uppstå och från senaste tidens nyhetsrappportering kom en gammal idé åter upp i min kreativa hjärna. Brukar faktiskt få brev adresserat till ”kreativa tösen Malin” av en speciell man som heter Sture och som många av oss Lyckselebor känner. Och på tal om tös fick ett citat av Boris Johnson mig tillbaka till den åldern då fler kallade mig tös och jag brukade bygga upp små sandsamhällen i sandlådan med barndomsvännen Christer Hedlund. Det krävs bostäder motsvarande en mindre stad, säger Englands premiärminister Boris Johnson med anledning av evakueringen av afghaner.

När destruktiva krafter river ner behöver goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga boenden. Jag menar det borde väl hela världens ledare veta vid det här laget.

Men hur kan min och Christers byggande av vänskap och sandslott ha något att göra med akut behov av bostäder? Jo, till saken hör att Christer är drivande i ett bolag som bygger moduler och jag har varit på besök och visats runt i produktionen. Det var ett par år sedan och redan då tänkte jag att ett modulbygge skulle kunna vara en ny kreativ väg för en enklare och mer effektiv bostadspolitik som passar ett mer mobilt leverne och som kan öka rörligheten på bostadsmarknaden.

För att inte missförstås vill jag vara tydlig med att jag inte på något sätt driver med de afganska folkets akuta behov av bostäder. Nej, är det något jag driver med så är det faktiskt med trögheten i att tänka nytt i svensk bostadspolitik som jag upplever saknar ett uns av kreativitet trots att man ibland kan uppfatta riksdagsarbetet som en sandlåda. Dum jämförelse dock för i sandlådan kom man överens ganska snabbt eller så redde man ut osämjan med att sluta riva varandras idéer till sandslott.

Sandlåda eller inte. Akut behov av bostad eller inte. Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne och fler människors lust till ett enklare liv. Mindre villa, vovve, Volvo och guldklocka och mer av den hybrida livsstil som fler längtar efter, eller tvingas till. Låt männi-
skors behov visa vägen för bostadspolitiken i stället för marknaden. Bygg enklare och håll nere kostnaderna så människor har råd att leva och inte bara bo.

När destruktiva krafter river ner behöver
goda krafter bygga upp och när människor flyr från sina rötter behövs tillfälliga
boenden.

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.

Region Västerbotten ska bli en ledande miljöregion

Nu antar Region Västerbotten en miljö- och klimatstrategi som ska ta organisationen till nettonollutsläpp. Miljöpartiet har tryckt på för strategin som tillsammans med den...

Ta omtag i satsningen på unga

Hur får vi barn och unga att trivas så pass att det känns som ett alternativ att stanna?

Kvinnors pensioner måste höjas - orättvist system

Pensionsgapet mellan kvinnor och män i Lycksele kommun är 24 procent. Med den takt vi har idag kommer pensionerna inte vara jämställda förrän dagens tonåringar lämnar arbetslivet....

Glöm inte det glömda valet

Demokratin är skör. Ju lägre röstdeltagande desto större risk att valet kapas av antidemokratiska krafter.

C hoppas på riktiga bidrag till kommunerna i budgeten

Den 20 september presenteras budgeten, vi hoppas nu att regeringen lyssnar till oss i kommuner och regioner och att regeringen vänder trenden med ökningen av riktade statsbidrag....

Bygg enklare så blir det billigare

Svensk bostadspolitik måste anpassas efter ett mer mobilt leverne.
Läs om
Reportaget
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Sportkrönika