Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Under fyra dygn händer allt

Mina tankar ˇ Published maj 8, 2019 at 06:15

Vintern går i rasande fart över i något som kanske kan kallas vår. Eller också skulle vårt språk behöva etablerade ord för flera årstider än fyra.

Fyra är dagarna när det händer denna gång, vi färdas de dryga 40 milen från kustlandet till Tärna-fjällen söndagen när förvandlingen börjar. Kör den vanliga vägen via Kristineberg, och i uppförslutet från Björksele småler vi lite vemodigt över minnet när kopplingen kollapsade förra gången.

Det är två år sen, jag skrev om det i den här spalten, men nu har vi fräschare bil och ingen släpvagn bakpå, inget hus att hämta grejer från på hemvägen, det var i Barsele vi skulle lämna av den. Där blåser vi nu förbi på några sekunder, hemstället ser ganska ruggigt ut för närvarande, bara att hoppas att det blir bra så småningom.

Eftersom det råkar vara påskdag möter vi den ena konvojen av efter den andra längs Blå vägen. Återvändarracet är i full gång, gäller bara se upp när någon tror sig vinna tid på att bryta sig ut.

Men allt går bra, och efter välförtjänt matstopp och kompletterande inköp hos en vänlig butiksexpedit som säger ”tack så jättemycket”, är vi så framme i stugbyn.

Det är färre skotrar i farten än vanligt, men föret verkar inte heller det bästa, snön sjunker ihop för varje dag.

Nå, en udda son av lappmarken som aldrig skaffat detta fordon, är nöjd om det ännu finns spår som håller för att gå rundorna med hundarna. Skidorna har jag dessutom lämnat hemma. På onsdag morgon vaknar jag vid fem och tar bilen till närmaste pimpelställe som kan nås till fots. Lillhunden Otis vaknar och får hänga med.

Det är alltid samma andäktiga känsla att vara ute på isen så tidigt. Men mer än några ryck och knyck i linan får vi inte uppleva vad gäller själva fisket. Nå, har åtminstone provat, och frun är framåt kvällen nöjd med den sol hon fått sen vi kom: ”Måste vila huden i morron...”

Hemresan går via Sorsele. Där köper vi korv med mos av en ung kvinna som kan vara från Tyskland, hennes man och litet barn tittar också förbi just då, och runt kvarteret noterar jag en parkerad bil med estländsk skylt. Tiderna förändras även här. Men åtminstone ett par av byggjobbarna vid en fasadrenovering talar sorselemål.

I Arvidsjaur blir det kaffestopp hos en bekant och Dollarstore för frun, sen är det bara att hålla sig vaken hela raksträckan hem.

Det är där allt har förändrats. På fyra dygn är snön nästan helt väck. Isen på ”träsket” är blå, där Bureälven har sin strömfåra är öppet vatten, och vid nyköpta huset är det bara att ta itu med vårens obligatoriska uppgift; lövkrattningen.

Hemresan går via Sorsele. Där köper vi korv med mos av en ung kvinna som kan vara från Tyskland...

Mina tankar

Stefan Holmberg är uppväxt i Barsele, men bor i Skellefteå. Han är 68 år och har tidigare arbetat som psykolog. Har skrivit två böcker och medverkar även i Norran.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Strategi för samisk hälsa antagen

INLANDET Region Västerbotten har antagit en strategi för samisk hälsa. – Vår intention är att det ska implementeras i regionernas handlingsplaner, säger Laila Daerga,...

Goda råd om bredband till mindre föreningar

Länet Byanätsforum är ett sammanhållande nav för bredbandsföreningar på den svenska landsbygden. – Uppskattningen är att vi har tusen bredbandsföreningar i Sverige och 400 är...