Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Livet blir väl vad vi gör det till

Mina tankar · Published mar 20, 2019 at 08:00

Hello Skellefteå, hello world, hinner jag läsa på flygbussen som susar förbi på väg till flygfältet, eller Skellefteå Airport som det naturligtvis heter numera (med eller utan ring över a:et, blir osäker på hur det ska vara).

Det är hundarna Doris och Otis och jag som är ute på morgonpromenad, den första på några dagar, den sista i februari, när det alls är några minusgrader och fallit lite snö ovanpå isfläckar och framtöat grus.

Sedan i november bor vi i Östra Falmark, en by till karaktären ganska lik Barsele, den största skillnaden är väl just detta med en flygplats bara ett par kilometer bort. Och så har vi Falmarksträsket några hundra meter söder om det totalrenoverade och utbyggda hus som vi modigt köpte för ett pris motsvarande kanske fyra normalstora villor i Storuman.

Vi gick till och med drygt 700 000 back på affären när radhuset inne i stan var sålt. Men det är historia nu. 

Största fördelen med att bo här vill jag mena är tystnaden. Bruset från Järnvägsleden letade sig hela tiden dit vi bodde, man märkte det knappt förrän vi kom hit. Här är det mestadels stilla om dagarna, flygplanen är bara tillfälliga och kortvariga avbrott.

Mitt i natten kommer tidningsbilen. Om jag är vaken, vilket händer, kan jag i sällskap med en eller båda vovvarna hämta Norran. Vi är sju hushåll med gemensam samlingslåda och när tre av oss fått dagens exemplar passerar bilen med rasande fart ner mot nästa anhalt, Udden, och så tillbaka och vidare österut.

Man får vara tacksamma att vi än så länge har denna service. Men frågan är väl när smärtgränsen är nådd för antalet prenumeranter av papperstidningen och den övergått till att enbart vara något att glo på via datorn – eller telefonen, för de med den numera dominerande varianten.

Brorsan hemma i Barsele fick också tidningen ute vid landsvägen. Men mot slutet orkade han knappt gå och hämta den längre. Och när vi kom på besök hade en trave växt sig mer eller mindre olästa. Ett av flera tecken på vad klockan började vara slagen.

Till oss kommer ordinarie post frampå förmiddagen. Däribland denna tidning. Ett hyggligt sätt försöka hänga med i vad som försiggår i inlandet.

Det mesta hålls ju i en någorlunda positiv och uppbygglig ton. Allt har inte blivit sämre. Småföretagsamheten vill jag påstå är större än förr. Folk har insett att ska man knapra sig kvar är detta oftast villkoret.

Att det kanske sker utan större uppmuntran från maktens boningar är väl däremot ett stående tema. Som livet i stort blir det vad vi själva gör det till.     

Att det kanske sker utan större uppmuntran från maktens boningar är väl däremot ett stående tema.

Veckans krönika

Stefan Holmberg är uppväxt i Barsele, men bor i Skellefteå. Han är 68 år och har tidigare arbetat som psykolog. Har skrivit två böcker och medverkar även i Norran.

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...