Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Livet blir väl vad vi gör det till

Mina tankar ˇ Published mar 20, 2019 at 08:00

Hello Skellefteå, hello world, hinner jag läsa på flygbussen som susar förbi på väg till flygfältet, eller Skellefteå Airport som det naturligtvis heter numera (med eller utan ring över a:et, blir osäker på hur det ska vara).

Det är hundarna Doris och Otis och jag som är ute på morgonpromenad, den första på några dagar, den sista i februari, när det alls är några minusgrader och fallit lite snö ovanpå isfläckar och framtöat grus.

Sedan i november bor vi i Östra Falmark, en by till karaktären ganska lik Barsele, den största skillnaden är väl just detta med en flygplats bara ett par kilometer bort. Och så har vi Falmarksträsket några hundra meter söder om det totalrenoverade och utbyggda hus som vi modigt köpte för ett pris motsvarande kanske fyra normalstora villor i Storuman.

Vi gick till och med drygt 700 000 back på affären när radhuset inne i stan var sålt. Men det är historia nu. 

Största fördelen med att bo här vill jag mena är tystnaden. Bruset från Järnvägsleden letade sig hela tiden dit vi bodde, man märkte det knappt förrän vi kom hit. Här är det mestadels stilla om dagarna, flygplanen är bara tillfälliga och kortvariga avbrott.

Mitt i natten kommer tidningsbilen. Om jag är vaken, vilket händer, kan jag i sällskap med en eller båda vovvarna hämta Norran. Vi är sju hushåll med gemensam samlingslåda och när tre av oss fått dagens exemplar passerar bilen med rasande fart ner mot nästa anhalt, Udden, och så tillbaka och vidare österut.

Man får vara tacksamma att vi än så länge har denna service. Men frågan är väl när smärtgränsen är nådd för antalet prenumeranter av papperstidningen och den övergått till att enbart vara något att glo på via datorn – eller telefonen, för de med den numera dominerande varianten.

Brorsan hemma i Barsele fick också tidningen ute vid landsvägen. Men mot slutet orkade han knappt gå och hämta den längre. Och när vi kom på besök hade en trave växt sig mer eller mindre olästa. Ett av flera tecken på vad klockan började vara slagen.

Till oss kommer ordinarie post frampå förmiddagen. Däribland denna tidning. Ett hyggligt sätt försöka hänga med i vad som försiggår i inlandet.

Det mesta hålls ju i en någorlunda positiv och uppbygglig ton. Allt har inte blivit sämre. Småföretagsamheten vill jag påstå är större än förr. Folk har insett att ska man knapra sig kvar är detta oftast villkoret.

Att det kanske sker utan större uppmuntran från maktens boningar är väl däremot ett stående tema. Som livet i stort blir det vad vi själva gör det till.     

Att det kanske sker utan större uppmuntran från maktens boningar är väl däremot ett stående tema.

Veckans krönika

Stefan Holmberg är uppväxt i Barsele, men bor i Skellefteå. Han är 68 år och har tidigare arbetat som psykolog. Har skrivit två böcker och medverkar även i Norran.

Tuff tid för SoliferPolar

DOROTEA Företaget SoliferPolar i Dorotea har påverkats av pandemin men ännu så länge är produktionen i gång med full styrka. – Man kan säga att vi har fyra stora utmaningar,...

Väntar på besked om pengar till konstgräs

STORUMAN Nästa vecka hoppas Storumans IK på besked om Allmänna arvsfonden godkänner ansökan om stöd till att anlägga en ny konstgräsplan på Storhälla. – Konstgräsplanen kommer...

”Vi har haft ett stabilt läge”

LYCKSELE Samtliga avdelningar på Lycksele lasarett har tilltagit rutiner och handlingsplaner för att anpassa lasarettet till rådande pandemi. Nya lösningar i samarbete med...

Vilhelminas nya platsvarumärke

VILHELMINA Förra veckan lanserades Vilhelminas nya platsvarumärke – Vilhelmina med själ och hjärta. Det är resultatet av ett arbete som pågått sedan i höstas. – Vi tror på...

Strategi för samisk hälsa antagen

INLANDET Region Västerbotten har antagit en strategi för samisk hälsa. – Vår intention är att det ska implementeras i regionernas handlingsplaner, säger Laila Daerga,...

Goda råd om bredband till mindre föreningar

Länet Byanätsforum är ett sammanhållande nav för bredbandsföreningar på den svenska landsbygden. – Uppskattningen är att vi har tusen bredbandsföreningar i Sverige och 400 är...