Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Var inte rädda, säger änglarna

Mina tankar · Published nov 27, 2019 at 06:15

På sistone har jag funderat över hur jag ska hålla hoppet vid liv – både i det lilla och i det stora. När man drabbas av en personlig kris, som en sjukdom, är det lättare att känna förtvivlan än hopp. Men genom att känna tillit och förtröstan så återvänder krafterna.

Hur vi än vrider och vänder på våra egna problem, så är och förblir klimatkrisen vår tids stora ödesfråga. Märkligt nog så har den blivit en vattendelare som placerat oss i olika läger, då frågeställningen blivit till ett antingen eller; ett svart eller vitt. Ibland känns det som om det står mellan viljan att känna framtidstro eller att blunda och förneka det mest uppenbara. Bygger vi ett nytt Babels torn?

Visserligen kan vi som individer göra mycket för en bättre miljö, men för att förhindra en väntande katastrof krävs det gemensamma, samarbetande krafter. När ska vi få tid med det? Ja, säg det... ...där har vi nästa problem. Vi lever i en tid då vi i alla stycken ska överprestera så in i bomben, att vi går in i väggen och står där... ...utbrända. Allt oftare vänder vi blicken in mot oss själva. Vi tyr oss inte längre till flocken, utan vi jagar hellre på egen hand. Ibland känns det som om hoppet blivit restnoterat och glömt i en mörk lagerlokal. Då bleknar även klimatkrisen och blir till en i mängden av dussinfrågor.

Då vi i själva verket borde mobilisera våra gemensamma krafter för att stärka viljan att (över)leva.

Det varnas för kris på en mängd områden – så ofta att själva ordet drabbats av inflation. Det är kris i skolan, ekonomin och sjukvården. Vi har blivit lomhörda och närsynta i livets landskap. Jo, vi håller på att förlora framtidstron.

Konsekvenserna av en klimatkatastrof är ju så ofattbara.

Stigfinnaren Greta Thunberg har fått upp ögonen på många av oss. Men Greta tvingas leva sitt unga liv under ständiga dödshot. Det är helt sanslöst vilka konspirationsteorier som sprids om henne. Det handlar om ett organiserat hat som på sikt ska göra oss till en samling tjurskalliga gnällspikar.

Hur undviker vi att drabbas av uppgivenhet? Det finns ingen patentlösning, inget givet svar på den frågan. Kanske handlar det om att våga vara modiga, att försöka göra gott och på så vis hålla hoppet vid liv. Helt klart måste vi säga emot när de uppenbara stolligheterna sprids – och unisont ställa oss upp när Hatarna försöker göra narr av vårt demokratiska samhälle.

Var inte rädda, som änglarna lär säga när de visar sig för oss människor.

Ibland känns det som om hoppet blivit restnoterat och glömt i en mörk lagerlokal.

Mina tankar

Kent Lundholm, Umeå, är författare. Han kommer ursprungligen från Bäckmyran, Lycksele. Kent har gett ut flera böcker, bland annat Vedtjuven, Konungarnas konung från Baklandet och Spring, Kent, Spring! Nu i höst kom Män som spelar schack.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...