Fredag 30 juli 2021

Lokaltidningen

Ut med fuskarna

Mina tankar · Published sep 18, 2019 at 08:15

Sekonden (1971), är en roman av P O Enqvist, som utspelar sig på 40-talet och som på ett utmärkt sätt beskriver en fuskare inom idrotten. Romanen handlar om en släggkastare som borrar ur kulan, så att han kan kasta rekord efter rekord.

Vi vet alla att det är fusk att dopa sig. Fortsätter dopingen utbreda sig, så försvinner också känslan av ärlighet och en kamp som bygger på rent spel. Tro nu inte att doping bara förekommer på elitnivå. Det har blivit allt vanligare att ”vanliga” motionärer dopar sig i tron att få en quick-fix till den perfekta kroppen. Det är ”elitmotionärerna” som står för största andelen positiva dopingprover. I de här fallen handlar det inte så mycket om att vinna, utan mer om män med taskig självkänsla som vill ha större muskler.

När det gäller eliten och konditionsidrottarna ute i världen, så är bloddoping vanligast. Upp mot 20 procent av världens elitidrottare har någon gång bloddopat sig. Nu talar vi om sporter som friidrott, cykling och längdskidåkning. Men en dag kommer biverkningarna av dopingen. De män som missbrukar steroider drabbas av växlande humör, blir aggressiva, deprimerade. Kvinnorna får grövre röst, skäggväxt, ökad behåring på ben, rygg och armar samt håravfall på huvudet. 

Wada, världsantidopingbyrån, har fullt upp med det fusk som i vissa länder alltmer liknar statsdoping. Bakom detta finns förstås en politisk idé. Fursten vill visa omvärlden att han är ledare för ett oövervinnerligt folk. Ryssarna har de senaste åren, till och från, haft stora delar av sina landslag avstängda på grund av systematisk doping. Jag ställer frågan: när kan vi lita på dem igen?

Glömmer aldrig OS-finalen 1976 i 3000 meter hinder. Anders Gärderud i sitt livs form, favoriten, den givne vinnaren. Den tidens storfuskare, DDR, ställer upp med en okänd löpare, Baumgartl. Från ingenstans dyker denne ”nya stjärna” upp och var nära att slå Gärderud... ...om Baumgartl nu inte fallit på sista hindret. Den dopingfuskare jag personligen tycker allra sämst om är Johann Mühlegg, längdskidåkare. Under OS 2002 vann han allt, men diskades sedan han testats positivt för en syntetisk form av EPO. Mühlegg var den flinande fuskaren, som förstörde Per Elofssons skidkarriär.

Jag anser att alla som dopat sig ska stängas av på livstid.

Nu kan man ju fuska på många sätt. Vi har en hel hop som fuskar med skatten – dopade av girighet. De borde bli avstängda ett par år från all samhällsservice. Och alla dessa obegåvade ungdomar som fuskat på högskoleprovet, så att de kommit in på läkarlinjen. Vad gör vi med dem? Kanske skulle vi låta Bilprovningen ta över dopingkontrollerna – hos dem går det omöjligt att fuska.

Vi har en hel hop som fuskar med skatten – dopade av
girighet. De borde bli
avstängda ett par år från
all samhällsservice.

Mina tankar

Kent Lundholm, Umeå, är författare. Han kommer från Bäckmyran, Lycksele. Kent har gett ut flera böcker, bland annat Vedtjuven, Konungarnas konung från Baklandet, Spring, Kent, Spring! och nu senast Män som spelar schack.

Fler nyheter från Södra Lappland

Doroteaprofil har avlidit

DOROTEA Doroteaentreprenören Yvonne Lövbrand har avlidit efter en tids sjukdom. Hennes högsta önskan var att starta ett stort exploateringsprojekt i Borgafjäll, en önskan som...
Lokaltidningen rekommenderar

Hot om ett omfattande byggstopp

LÄNET Mark- och miljööverdomstolens beslut om att inte tillåta fortsatt brytning av kalksten i Slite på Gotland kan innebära byggstopp redan i november. 200 000 till 400 000 jobb...

Bra snurr på företagen i Lycksele

LYCKSELE Nyföretagandet i Västerbotten ökade tredje mest i hela landet, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har tagit fram. Och i Lycksele snurrar det på bra bland...

Framhäver Åsele med konserter

ÅSELE För andra sommaren i rad arrangeras projektet HEM, men denna gång med fokus på intressanta historier runt omkring Åsele.

Stigande priser och trävarubrist

Länet Trävarumarknaden är helt galen för närvarande. Köparna ropar efter virke och de svenska priserna har stigit med 50 procent och kommer att fortsätta att stiga. Mycket talar...

Allt större brist på byggmaterial

HEMAVAN Samtidigt som priset på byggmaterial rusar i höjden blir det allt svårare för byggvaruhandeln att kunna leverera virke och material till byggföretag och privatpersoner. –...
Läs om
Min sommarpärla
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar