Måndag 17 juni 2019

Lokaltidningen

Urvattnat med alla dessa uppror

Veckans krönika · Published maj 15, 2019 at 08:15

Våren har kommit och även de bakslag som kommer där värme och sol avbryts av. Men förgäves. Sakta men säkert går vi mot sommaren, och med den kommer även en del vårbestyr.

Vedbacken är ett sådant, och om allt går som det ska så ska veden vara huggen, kluven, torkad och ladad innan midsommar. Så är planen i alla fall.

Under ett av de pass jag företog mig under helgen satt jag på min bänk och tog minuter, kom in på bränsle så här i vedtider och kom osökt in på dagens uppror.

Två uppror för att stärka landsbygden och motverka urbaniseringen, Inlandsupproret och Landsbygdsupproret, Två bensinuppror, 2.0 och 3.0. Det ena är för sänkta drivmedelspriser och det andra för raka motsatsen.

Det finns säkert fler, men vad ska jag tycka om alla dessa uppror?

Det börjar kännas urvattnat.

Som folkvald politiker har jag svårt att förhålla mig till alla dessa uppror. Jag kan sympatisera med dess syften, men är det rätt väg att gå?

Frustrationen som finns ute i stugorna över de orättvisor man tycker landsbygden är utsatt för är påtaglig. Många gånger med rätta då vi ser hur landsbygden på punkt efter punkt får styrka på foten vid olika beslut. Antingen via direkt beslut eller indirekt som en följd av ett annat beslut.

Jag tror att vi alla är överens om problematiken och historiken, men lösningarna? Låt mig vara generell: klipp ledningarna, bilda landet Norrland, ge bort oss till Norge, hör till de mer vanliga lösningarna.

Visst. Ibland med glimten i ögat, men många gånger på fullt allvar och många gånger med en människosyn som är föraktfull. Gentemot folk som inte bor på landet, i Norrland. Riktat främst mot ”sörlänningar” och ”08:or”. En del tycks tro att vi i norr har ensamrätt på att ha glesbygd och vara missgynnade av statsmakten.

Politiker har man inte mycket till övers för och alla dras över en kam. Löst tyckande på Facebook är att föredra och förändringen till ett bättre samhälle ska hämta sin näring därifrån.

Dessa är nog i minoritet, men de är högljudda och det måste de vara för att verka fler än vad de i själva verket är. De tillhör gårdagens lynchmobb, nu bakom ett tangentbord och skärm.

Härda ut ni andra tappra. Jag är med i ett av dem, men jag fortsätter nog med politiken!

Ibland med glimten i ögat, men många gånger på fullt allvar och många gånger med en människosyn som är
föraktfull. Gentemot folk som inte bor på landet, i Norrland. Riktat främst mot
”sörlänningar” och ”08:or”.

Veckans krönika

Magnus Johansson, S, bor i Saxnäs och är kommunstyrelsens vice ordförande i Vilhelmina. Han är sedan tolv år lärare på skolan i Saxnäs och tidigare egenföretagare.

Grahn inte topp tre – men har fått fram sitt budskap

DOROTEA På söndag frågas de tre toppkandidaterna inför Liberalernas partiledarval ut i Umeå. Nicke Grahn, Dorotea, är inte en av dom.

Fler finner Björnlandet

ÅSELE Antalet besökare i Björnlandets nationalpark i ökar och 2019 väntas bli ett nytt toppår.

"Vi märker hur mycket det här betyder för många barn"

Vilhelmina Även i år blir det gratis aktiviter under sommarlovet i Vilhelmina. Bland annat återkommer den populära kockskolan. – Det var lite osäkert om vi skulle få några bidrag...