Tisdag 20 augusti 2019

Lokaltidningen

Urvattnat med alla dessa uppror

Veckans krönika · Published maj 15, 2019 at 08:15

Våren har kommit och även de bakslag som kommer där värme och sol avbryts av. Men förgäves. Sakta men säkert går vi mot sommaren, och med den kommer även en del vårbestyr.

Vedbacken är ett sådant, och om allt går som det ska så ska veden vara huggen, kluven, torkad och ladad innan midsommar. Så är planen i alla fall.

Under ett av de pass jag företog mig under helgen satt jag på min bänk och tog minuter, kom in på bränsle så här i vedtider och kom osökt in på dagens uppror.

Två uppror för att stärka landsbygden och motverka urbaniseringen, Inlandsupproret och Landsbygdsupproret, Två bensinuppror, 2.0 och 3.0. Det ena är för sänkta drivmedelspriser och det andra för raka motsatsen.

Det finns säkert fler, men vad ska jag tycka om alla dessa uppror?

Det börjar kännas urvattnat.

Som folkvald politiker har jag svårt att förhålla mig till alla dessa uppror. Jag kan sympatisera med dess syften, men är det rätt väg att gå?

Frustrationen som finns ute i stugorna över de orättvisor man tycker landsbygden är utsatt för är påtaglig. Många gånger med rätta då vi ser hur landsbygden på punkt efter punkt får styrka på foten vid olika beslut. Antingen via direkt beslut eller indirekt som en följd av ett annat beslut.

Jag tror att vi alla är överens om problematiken och historiken, men lösningarna? Låt mig vara generell: klipp ledningarna, bilda landet Norrland, ge bort oss till Norge, hör till de mer vanliga lösningarna.

Visst. Ibland med glimten i ögat, men många gånger på fullt allvar och många gånger med en människosyn som är föraktfull. Gentemot folk som inte bor på landet, i Norrland. Riktat främst mot ”sörlänningar” och ”08:or”. En del tycks tro att vi i norr har ensamrätt på att ha glesbygd och vara missgynnade av statsmakten.

Politiker har man inte mycket till övers för och alla dras över en kam. Löst tyckande på Facebook är att föredra och förändringen till ett bättre samhälle ska hämta sin näring därifrån.

Dessa är nog i minoritet, men de är högljudda och det måste de vara för att verka fler än vad de i själva verket är. De tillhör gårdagens lynchmobb, nu bakom ett tangentbord och skärm.

Härda ut ni andra tappra. Jag är med i ett av dem, men jag fortsätter nog med politiken!

Ibland med glimten i ögat, men många gånger på fullt allvar och många gånger med en människosyn som är
föraktfull. Gentemot folk som inte bor på landet, i Norrland. Riktat främst mot
”sörlänningar” och ”08:or”.

Veckans krönika

Magnus Johansson, S, bor i Saxnäs och är kommunstyrelsens vice ordförande i Vilhelmina. Han är sedan tolv år lärare på skolan i Saxnäs och tidigare egenföretagare.

Bybor nekades köpa husen

BLATTNICKSELE Flera bybor har de senare åren försökt köpa de hus som kommunens fastighetsbolag Sorselebo AB nu säljer som ett helt kvarter. – Vi är flera som försökt men fått...

Vill stoppa byggplanerna

HEMAVAN Bybor, stugägare och föreningar i Hemavan kräver nu att Storumans kommun stoppar det pågående detaljplanearbetet på Kungsplatån nordöst om Högfjällshotellet. – Förslaget...

Äventyrlig fru bakom myten om soldat Bång

VILHELMINA En lika intressant och mytomspunnen kvinna fanns vid sidan om berättelserna kring soldaten Johan Zacharias Bång. Men mamsell Anna Greta Baudin var vare sig...

Fartfylld ungdomssektion

Åsele I mars startade Åsele MS en ungdomssektion för att locka fler ungdomar till motorsporten. Nu planerar ungdomsgruppen olika aktiviteter och en egenbyggd folkracebil.

Fördömer jaktsabotage

Länet Inför älgjakten har hundratals jakttorn i Sverige vandaliserats. Aktivister berömmer aktionerna på nätet. – Det är inte lagligt att förstöra andras egendom, säger Jimmy...

Pris till boken som seglat in i mångas hjärtan

LÄNET Barnboken om självmord var tänkt att fylla ett litterärt tomrum och det verkar ha lyckats. Nyligen tilldelades länsförfattaren Anna Sundström Lindmark och illustratören...