Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Uppdrag granskning

Veckans krönika · Published maj 22, 2019 at 06:15

I jobbet träffar jag många människor i olika sammanhang. Medan man går igenom ärendet eller arbetsuppgiften, så hinner man avhandla allt möjligt annat. Det blir väl mest om väder och vind, jakten och fisket, men ibland hinner man komma in på mer allvarliga ämnen.

Det här är en av anledningarna till att arbetsdagarna är värda sin möda – alla dessa möten med människor. Jag tänker att det är nyttigt att lyssna till andra perspektiv. Där finns möjligheten att reflektera över om min bild av saker och ting verkligen är heltäckande. Det finns kanske andra och nya sätt att se på världen? Ibland får man tips på resmål, maträtter, växter man borde odla och böcker man borde läsa.

Då och då har jag kontakt med en gentleman, som är mycket pratsam och som ofta avslutar samtalet med att ställa en fråga:

”Och hur är det med ”gubben” (sambon)? Är han snäll ve de?”

Sedan granskar han mig noga i väntan på svaret. Första gången blev jag lite förvånad och hann nog tänka; har du med det att göra, innan jag svarade: ”Ja, självklart!”

Med åren har jag hunnit fundera lite mer kring ämnet och har insett att jag har haft ett fantastiskt liv på det viset att jag alltid haft snälla människor omkring mig. Jag har helt enkelt aldrig varit med om något annat läge.

Det är inte alla som har det så och för några år sedan upptäckte jag att en bekants liv tagit en tråkig vändning. Bakgrunden var den att hon blev blixtrande kär och flyttade till en ny ort, där mannen fanns. När jag hälsade på henne var mannen alltid frånvarande. Det var jobb, resa, eller middag med kompisar.

Vi skojade om att han kanske bara fanns på låtsas, men jag pratade med honom lite kort i telefonen några gånger, så det stämde ju inte. Efter några år flyttade de ihop och fick barn. När jag besökte dem för att gratulera och beskåda tillskottet, så var det några händelser jag reagerade på i mötet med mannen.

Hans sätt att uttrycka sig mot min kompis, var märkligt. Rätt upp och ner kunde han säga att hon inte kunde köra bil, eller var ”värdelös” på än det ena än det andra. Det fanns ingen värme i uttalandena. Man kan gnabbas kärleksfullt om saker, men då finns det ju en varm glimt i ögat, ett gemensamt skratt och den andre kan lika kärleksfullt ”ge igen”. Men här saknades det och jag såg att min vän var trött och ledsen.

Jag körde hem med en klump i magen. Vi hade fortsatt kontakt och hon var stark nog att söka hjälp, ta sig lös och flytta till en egen lägenhet. Nu har hon det bra igen.

Om man blir utsatt för sådana här personer, så uppstår det märkliga att man ganska snabbt tar på sig skulden. Det är mitt fel att han/hon blev arg. Ja, även män kan råka illa ut. Manipulativa personligheter finns hos både män och kvinnor. Man blir medberoende och hittar på ursäkter, samtidigt som kontrollen från den andre ökar och man blir mer och mer isolerad.

Så den där vänliga frågan är inte så dum: ”Hur har du det? Är han/hon snäll med dig?” Prova att ställa den ibland. Kom ihåg att sedan vara tyst och granska reaktionen hos den som svarar. Du kan bli en livlina för någon som lever i ett hem som är en krigszon!

Du kan bli en livlina för
någon som lever i ett hem som är en krigszon!

Veckans krönika

Kristina Nilson bor i Tallberg, Sorsele, och är kristdemokrat.

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Jacob Joh först i mål

LYCKSELE Det blev på ett sätt hemmaseger i herrklassen i det hastigt insatta andra loppet i Västerbottningens Grand Prix i långlöpning, som gick förra onsdagen på Forsdala...

KARTA: 13 större vägarbeten på gång i södra Lappland

INLANDET Även i år pågår vägarbeten runt om i länet som kommer att påverka trafiken i sommar. 13 av vägarbetena pågår i södra Lappland. Trafikverket uppmanar bilisterna att ta...