Måndag 25 maj 2020

Lokaltidningen

Ett välkommen till våren

Veckans krönika · Published maj 8, 2019 at 06:15

Valborgsmässoafton var väldigt trevlig i Vilhelmina, med brasor runt om i hela kommunen. Jag fick frågan av Medborgarskolan, som tillsammans med flera föreningar var arrangör, att hålla tal till våren vid brasan i tätorten, där det samlats över 300 personer. Jag använder delar av det talet här, i veckans krönika. Två ledord fick jag av arrangörerna; samverkan och samarbete.

I år, liksom många tidigare år, så blir jag kär i våren som väcker allt till liv efter vintervilan. Under några veckor, och ibland bara några få dagar, får vi följa en fantastisk förvandling av vår värld.

Jag minns när jag var barn. Det som främst kännetecknade våren var att vi fick ta fram cyklarna. Idag kanske många barn även förknippar studsmattan med våren och uppryms av samma känsla.

Våren tycks väcka en massa känslor hos oss alla, och just valborgsmässoafton har i årtusenden varit vinterns slut och välkomnande av våren. Eldarna tändes runt om i Sverige för att skrämma bort farliga övernaturliga varelser när djuren skulle släppas ut på vårbete.

De mörka skuggor som idag skrämmer och hotar oss kommer i andra skepnader. Idag fruktar många av oss lågkonjunkturen, oron i samhället, hotad äganderätt, stigande arbetslöshet, ökat utanförskap och miljöproblemen betydligt mer än häxor, troll och oknytt.

Dåtidens försvar mot mörkret var, om en tänker efter, egentligen så mycket mer än att bara tända eldar på valborgsmässoafton. Bygdens främsta styrka och försvar mot hot var en stark gemenskap, gott samarbete och stor tilltro till den egna kraften och förmågan. De eldar som tändes symboliserar att befolkningen enad stod upp mot vintermörkret och tillsammans klarade övergången från vinter till vår.

Den symboliken är viktig än idag. Det är med den tron på gemensam kraft som vi kan ta oss förbi dom utmaningarna och rädslan vi känner. Utan samarbete och samverkan med andra kommuner och regioner skulle vi inte klara oss och framtiden avgörs, tror jag, utifrån vad vi väljer att samarbeta och samverka kring.

Låt oss även se valborgsmässoelden som en symbolik för att vi tar lärdom av och lämnar det gamla bakom oss för att ge plats åt framtiden.

För vi vet att det kommer nya tider, oavsett om vi syftar på att vår kommer efter vinter eller att ekonomin vänder upp igen. Våren är en hyllning till den förändring, förnyelse och växtkraft som finns i bygden.

Jag ser dagligen mängder av nya spännande möjligheter men det krävs att vi kraftsamlar för att möta framtiden och tillvarata alla nya möjligheter.

För att vår framtid ska bli så ljus som möjligt krävs en stark gemenskap, samarbete, en rejäl gnutta mod och stor tilltro till vår egen kraft.

Välkommen våren!

Eldarna tändes runt om i Sverige för att skrämma bort farliga övernaturliga varelser när djuren skulle släppas ut på vårbete.

Veckans krönika

Annika Andersson, Centerpartiet, Vilhelmina, är kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...