Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Korta nyheter

Allt färre använder hjälm på mopeden

Sverige Allt färre mopedister använder hjälm. Det visar NTF:s nationella cykel- och mopedhjälmsmätning.

Viktigt att skydda båten på vintern

Sverige Båtsäsongen närmar sig sitt slut men detsamma gäller inte för båtstöldssäsongen – tvärtom kan det vara enklare att stjäla motorer eller hela båtar när de tagits upp på land. – Det...

Regeringen presenterade samarbetsbudget

Sverige På onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens statsbudget för 2020, innehållande satsningar på omkring 26 miljarder kronor totalt.

Stark jobbprognos i norr

Norrland Arbetsgivare i norra Sverige förväntar sig ökad efterfrågan på arbetskraft under fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på plus 21 procent. Jobbprognosen för Sverige...

Taxichaufförer vanliga fortkörare

Sverige Enligt en ny studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) kör mer än 90 procent av svenska taxichaufförer för fort.

Internationella kortbedrägerier vanliga

Sverige Kortbedrägerier ligger kvar på samma nivå som förra året, konstaterar Stöldskyddsföreningen, och vanligast är att bedragarna använder sig att kortuppgifterna snarare än det fysiska kortet.

Varmare och blötare klimat

Sverige Den svenska floran består i högre grad av växter som gynnas av de varmare och blötare förhållandena, det visar forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och...

Tumregler för pensionen

Sverige I en uppdaterad rapport av Pensionsmyndigheten påvisas hur olika faktorer påverkar den framtida pensionen och visar på formler för hur du själv kan beräkna hur något kommer påverka pensionen.

Gruva kan ge 100 nya jobb – om två år

KRISTINEBERG 25 000 meter under jord ska borras i Kristineberg, med Rävlidenfyndigheten i sikte. Går allt enligt planen kan det ge 100 nya jobb, åtminstone i inledningsskedet.

Aldred slutar som LSK-tränare

LYCKSELE Jim Aldred, Lycksele SK:s kanadensiske ishockeytränare, lämnar klubben bara två veckor före division 2-premiären.

Länsstyrelsen varnar för signalkräftor

Länet Olaglig utplantering av signalkräftor hotar den lokala flodkräftan. Signalkräftor är en invasiv art som sprider kräftpest.

Svenskarna har stort förtroende för SCB

Sverige Statistiska Centralbyrån har högt förtroende hos svenska folket, i nivå med sjukvården och universitet och högskolor.

Fler vill ha skuldsanering

Länet Efter en lagändring i november 2016 har antalet personer som ansöker om skuldsanering ökat kraftigt. I Västerbotten är ökningen marginell.

Robotgräsklippare kan orsaka problem

Sverige Robotgräsklipparens ökade popularitet syns även i försäkringsbolagens skadestatistik.

Varför minnet försämras med åldern

Sverige Två forskare vid Umeå Universitet har presenterat en modell som förklarar varför minnet försämras med ålder. Det handlar om att hjärnan får ta emot en ökad belastning från hjärtats slag när kroppspulsådern styvnar med åren, något som skadar hjärnans minsta blodkärl.

Hundägare behöver bättre koll på hullet

Sverige De flesta hundägare är nöjda med hundens vikt, men veterinärer upplever att upp till 45 procent av hundar lider av övervikt.

Landsbygdsprogrammet ineffektivt men effektfullt

Sverige Landsbygdsprogrammet har utvärderats för perioden till och med 2018 och det finns både positiva och negativa aspekter att ta med sig framåt.

Antalet myndighetskontor minskar

Sverige De flesta stora myndigheter planerar inga större förändringar i antalet kontor de närmsta åren. Undantaget är Arbetsförmedlingen som kommer avveckla mer än hälften av sina kontor.

Minska smittrisken på skolan i höst

Länet Nu är skolan igång på allvar, men det är viktigt att veta när barnen borde stanna hemma. Region Västerbotten går ut med rekommendationer för att minska smittspridningen.