Lördag 4 april 2020

Lokaltidningen

Korta nyheter

STF i akut ekonomisk kris

Sverige Svenska turistföreningen STF är i akut kris. Nu vädjar föreningen om stöd i form av bidrag från allmänheten för att rädda den 135-åriga organisationen. STF har tappat nästan 40...

Corona kan påverka stugpriser

Länet En undersökning från Länsförsäkringar visar att en miljon kronor i genomsnitt räcker till 40 kvadratmeter i länet.

Många föreningar kan få höja avgifterna

Sverige De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin påverkar många, även bostadsrättsföreningar.

Besöksförbud på äldreboenden

LÄNET Från och med onsdag är det besöksförbud på äldreboenden. Regeringsbeslutet innebär en skärpning av regelverket och medför fler restriktioner. Syftet är att hindra...

Corona kan förändra brottslighet

Sverige Coronapandemin påverkar praktiskt taget alla på något sätt, även brottslingar, inte minst de stängda gränserna mellan många länder.

Tre av fyra länsföretag påverkas av corona

Länet Västerbottens Handelskammare, Företagarna och Region Västerbotten har tillfrågat 1 400 företag i länet hur de påverkas av covid-19.

Torr sommar märks fortfarande i skogen

Sverige Det extremt torra sommaren 2018 får fortfarande konsekvenser för svensk skog, de försvagade träden får minskad motståndskraft mot andra faror.

Prishöjningen på kassar först i maj

SVERIGE Lagen om den nya skatten, som gör plastkassar dubbelt så dyra, trädde i kraft den 1 mars. Det dröjer dock ytterligare några veckor innan den konkreta höjningen i butik genomförs.

Fler barn berördes av vräkningar

Sverige Sverige har en nollvision när det gäller vräkningar av barnfamiljer men förra året så påverkades fler barn av vräkningar än året innan – i hela landet ökade siffran från 448 till 467.

Undersköterska det vanligaste yrket

Sverige Det absolut vanligaste yrket 2018 var undersköterska inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende.

Dementa i Tärnaby slipper flytt

TÄRNABY För att garantera patientsäkerheten planerade Storumans kommun att tillfälligt flytta verksamheten vid Stefansgårdens demensboende i Tärnaby till nya lokaler i Storuman....

Få miljöbrott leder till åtal

Sverige Av de 12 000 misstänkta miljöbrott som anmäldes mellan 2014 och 2019 ledde bara en femtedel till företagsböter eller åtal – övriga utredningar lades ned.

"Ingen akut brist på material"

länet Med samhällssmitta av coronaviruset konstaterad sedan några dagar kan läget förväntas bli värre för sjukvården i länet men än så länge ser det ganska lugnt ut, åtminstone när det gäller utrustning.

Utlänningar får stanna längre

Sverige Till följd av coronasmittan och de stängda gränser den gett upphov till meddelar Migrationsverket nu att utlänningar som befinner sig i Sverige och har svårt att resa hem till följd av pandemin kan få stanna längre.

Sveaskog avstår från avskjutning

Länet Sveaskog meddelade i går söndag att de inte kommer att genomföra någon skyddsavskjutning i varken Västerbotten eller Norrbotten. Anledningen är enligt företaget att "ärendet...

”Inga hyresgäster ska sägas upp på grund av Corona-krisen”

Sverige Coronasmittan påverkar mångas ekonomi, något som i extrema fall kan innebära att man inte ens kan betala hyran.

Antal smittade ökar – och många vill hjälpa

LÄNET I dag finns 28 bekräftade fall av coronaviruset covid-19 i Västerbotten, varav fem drabbade vårdas på sjukhus. – Det är viktigt att vi alla hjälps åt och dämpar smittspridningen...

Cyberkriminella utnyttjar corona

Internet Corona smittar inte bara kroppen utan kan också indirekt bidra till att smitta din dator med skadlig kod, till exempel genom spam-mail om medicin eller annan coronainformation.

Regionen inför besöksförbud

Länet För att minska risken för spridning av coronavirus har Region Västerbotten infört besöksförbud på länets sjukhus och på sjukstugornas vårdavdelningar.

Corona minskar krav på arbetslösa

Sverige Till följd av coronasmittan har Arbetsförmedlingen beslutat att tillfälligt ta bort sina krav på aktivitetsrapportering från arbetssökande.