Onsdag 13 november 2019

Lokaltidningen

Korta nyheter

Vill ta tag i ofrivillig ensamhet

Länet KD:s Regionfullmäktigegrupp föreslår i en motion att Region Västerbotten ska arbeta med ensamhet som fokusområde, både när det gäller barn och äldre.

Skyddsjakt på lodjur uppskjuten

VILHELMINA Skyddsjakten på lodjur i Blaikfjällsområdet startar inte som planerat imorgon onsdag, meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Det kan bli i december i stället.

Influensa har kommit till Västerbotten

Länet Nu finns det några fall av influensa A i Västerbotten – närmare bestämt i Umeåområdet – det bekräftar Region Västerbotten.

Misstag vanligaste orsaken till olyckor

Sverige Medtrafikanters misstag är den största anledningen till olyckor, det anser åtminstone nästan varannan tillfrågad i åkeribranschen.

Nästan 60 000 mobiler stulna

SVERIGE Enligt färsk statistik från Polisen har närmare 60 000 mobiltelefoner anmälts stulna hittills under 2019.

Många oroliga i biltvätten

Sverige Närmare en av fem svenskar upplever oro eller obehag i biltvätten, enligt en undersökning från Hållbar biltvätt.

Varannan man har elinstallerat olagligt

Sverige 32 procent av tillfrågade svenskar har genomfört en elinstallation utan behörighet, enligt en Sifoundersökning beställd av Brandskyddsföreningen.

Stora skillnader i kostnaden för skolmat

Länet I vissa länskommuner är kostnaden för skolmaten dubbelt så stor, räknat per elev. Lycksele, Dorotea och Vilhelminas kostnader är bland de högsta i Sverige.

Buller stör i vården

Sverige En färsk studie, som genomförts av Danmarks Tekniske Universitet, visar att 97 procent av all sjukvårdspersonal ibland störs av buller i sitt arbete.

Låsning ska stoppa telefonstölder

SVERIGE Varje år stjäl kriminella nätverk och organiserad brottslighet cirka 3 000 mobiltelefoner från PostNords logistikflöden. I samarbete med polisen har PostNord nu utvecklat en metod för att låsa telefoner.

Resor med kollektivtrafik ökar

Länet Mellan 2017 och 2018 ökade antalet resor med kollektivtrafik per person i större delen av landet.

GRAFIK: Så mycket kostar vägarna

Länet I Solna kostade vägar, järnvägar och parkering 6 kronor per invånare – i Laxå kostade det 2 900 kronor per invånare.

Nyfödda i länet får bok

Länet I höst börjar Nyföddboken delas ut till alla nyfödda i Västerbotten som ett sätt att uppmuntra barn och föräldrar att tillsammans utforska språket.

Malgomajelev bäst i Sverige

VILHELMINA Elias Enfeldt, elev vid Malgomajskolan i Vilhelmina, stod som segrare när de norrländska kvaltävlingarna till Yrkes-SM avgjordes i Östersund. Han är därmed en av sex som får tävla...

Allt fler arbetslösa unga

Sverige För första gången sedan 2013 ökade arbetslösheten bland ungdomar under hösten.

Nästan 1 av 3 företag drabbade av IT-brott

Sverige Allt fler företagare drabbas av IT-brott, på två år har andelen stigit kraftigt från 19 till 29 procent.

Förrådsbyggnad brinner i Lycksele

LYCKSELE En förrådsbyggnad vid järnvägen, nära busstationen, i Lycksele började brinna på fredagkvällen. Trafiken på järnvägen fick stoppas.

Länskommuner riskerar stor skattehöjning

Länet Länskommuner har de högsta pensionsskulderna i Sverige – något som kan orsaka skattehöjningar.

Cykelstölder ökar minst i norr

Norrland Hittills i år har cykelstölder i Sverige ökat med 45 procent jämfört med samma period förra året, enligt en sammanställning från SSF Stöldskyddsföreningen.

I dag öppnar Stenmans på nytt

Vilhelmina I dag öppnar det klassiska kaféet Stenmans i Vilhelmina igen. Konditoriet har varit stängt sedan december förra året. Den nya ägaren Morgan Höglund säger att i början är det...