Fredag 23 augusti 2019

Lokaltidningen

Studenten är något många ser fram emot – men det kan bli en dyr affär. Foto: CILLA PLANBRING

Studenten kan kosta skjortan

Det kan vara bra att tänka en bit framåt. I alla fall för er som har blivande studenter i familjen.

Konsument · Published okt 24, 2018 at 06:15

I juni 2019 är det dags för studentexamen.

Vi är i slutet av oktober och studenten kan kännas långt borta men tiden går fort. Det är ett stort tryck på målgruppen blivande studenter och de överöses av erbjudanden och förväntningarna är höga på vad man ”ska ha”. Under hösten brukar företagen komma till gymnasieskolorna för att sälja sina produkter inför studentexamen.

Studenten är för många första gången de ska stå på egna ben, skolan drar sig tillbaka, de blir myndiga och det påverkar relationen mellan föräldrar och ungdomarna samtidigt som studenten numera är mycket kommersiell.  

När studenten blir 18 år blir hen myndig och har då full rätt att ingå avtal och har då både skyldigheter och rättigheter.

Vilka aktiviteter som skall ingå och vad studenten får kosta är två frågor som är viktiga att diskutera. Det är viktigt att belysa att det finns inga måsten och det är bara den enskilde studenten som själv ska göra sina val utifrån sin ekonomi och förväntningar.

Det är viktigt att studenterna är rustade inför alla de val och erbjudanden som de kan komma att erbjudas. Då är det viktigt att veta vilka rättigheter studenterna har som konsumenter, exempelvis när det gäller avtalsskrivande för studentflak, beställning av studentmössa, ångerrätt och var de kan vända sig om de behöver hjälp.

Till att börja med: fundera på vad studenten får kosta, gör en budget, prata med föräldrar och klasskamrater. Ett exempel kan ju vara att handla på second hand och låna kläder av någon du känner.

Innan du köper något, läs igenom avtalet noga, det är lätt att ryckas med och gå på det försäljaren säger, men läser du igenom avtalet behöver du inte bli överraskad.

Du har alltid rätt som konsument när du handlar av ett företag att använda dina rättigheter enligt:

• Konsumentköplagen.

• Konsumenttjänstlagen.

• Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Exempel på kostnader (ungefärliga):

Flak, musik, dekor: 500- 1 000 kronor/person.

Studentmössa: 1 200 kronor.

Fester fram till studenten:

Biljett och kläder till balen: 1 500-2 000 kronor.

Hår, manikyr, smink:

1 700 kronor.

Fordon till balen: 4 000 kronor.

Plakat: 300 kronor.

Kläder och skor till studenten: 2 000-5 000 kronor.

Foton: 800-1 500 kronor.

Studentbjudning: 250 kr/person.                                   

Summa: cirka 22 000 kr.

Fem tips från konsumentvägledaren:

Läs innehållet i avtalet.

Skriv avtal.

Reklamationsrätt = dina rättigheter.

Kom ihåg ångerrätten.

Tänk efter före och jämför.

Det är ett stort tryck på målgruppen blivande
studenter.

”Handlar om att kraftsamla”

SORSELE Sorselebon Leopold Sjöström har varit med sedan första början med arbetet att göra Vindelälven till ett biosfärområde. Redan 2005 började arbetet att få med älven på...

Familjedag med drag

LYCKSELE I lördags anordnades en familjedag i Lycksele för tredje gången i ordningen. De många aktiviteterna lockade cirka 200 personer.

Konstled fick konstverk

DOROTEA Förra veckan invigdes konstverket "En god natts sömn" på konstleden i Borgafjäll, tillsammans med två restaurerade kåtor. Projektet är en avknoppning från...