Onsdag 24 februari 2021

Lokaltidningen

Det ska. sedan den 1 september, vara tryggare för kunden vid telefonförsäljning. Foto: ERIC NORDLUND

Skriftliga avtal krävs numera

Från och med 1 september är det krav på skriftlig bekräftelse för avtal som ingåtts genom telefonförsäljning.

Konsument · Published sep 26, 2018 at 19:15

Skriftlig avtalsbekräftelse verklighet från första september. Detta för att du skall ha en chans att ta ställning till ett säljerbjudande med all information och alla villkor. Detta innebär att om du tackat ja till ett erbjudande över telefon, kommer du sedan få hem information via post, e-post eller sms för att kunna välja om du vill stå fast vid avtalet eller inte.

 Om du inte bekräftar avtalet skriftligt är du inte skyldig att betala för någon vara eller tjänst som omfattas av Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Detta gäller endast när företaget på eget initiativ ringer upp dig som konsument. Det spelar ingen roll om du är ny eller befintlig kund. Om samtalet sker på ditt initiativ faller det utanför tillämpningsområdet. Ringer du upp ett företag för att till exempel klaga på något och sedan blir erbjuden ett nytt abonnemang i samma samtal som du tackar ja till, gäller inte skriftlighetskravet. Att du har samtyckt till kontakt i marknadsföringssyfte eller att företaget får återkomma i samband med förlängning av ett avtal är inte att anse att det enskilda samtalet har skett på ditt initiativ. Avtalet skall accepteras skriftligt när samtalet är avslutat, inte under pågående samtal. Det avgörande är alltså vem som har tagit initiativet till det specifika samtalet.

Var försiktiga med att signera digitala avtal.

Ett digitalt avtal är ett avtal som konsumenten signerar, skriver på i en surfplatta genom att klicka i en kryssruta i ett mejl eller till och med via sms. En signatur i en kryssruta i ett sms eller i en surfplatta är precis lika bindande som en underskrift med papper och penna.

Var noga med att läsa igenom avtalet innan du skriver i kryssrutan så att det stämmer med det du kommit överens med företaget om, annars kanske du inte ser det förrän första fakturan kommer och då kan din ångerrätt vara förbrukad.

Bra att tänka på innan du skall ingå ett avtal:

Låt dig inte stressas – Signera aldrig ett avtal utan att kontrollera att det stämmer med vad säljaren lovat. Ett klick på ett digitalt avtal är lika bindande som ett underskrivet avtal med papper och penna.

Ingå aldrig ett nytt avtal om du har bindningstid kvar på ett gammalt – Om du byter operatör under bindningstiden kommer du med stor säkerhet att få betala för det själv eller på annat sätt, antingen till din tidigare operatör eller till din nya. Det gäller även om den nya operatören säger att de skall stå för kostnaderna för att lösa ditt tidigare avtal.

Om du ångrar dig, gör det skriftligt – Vid telefonförsäljning har två veckors ångerrätt efter att du skriftligen har accepterat avtalet. Om du vill ångra ditt köp bör du göra detta skriftligen via e-post eller brev där du har kvar en kopia, detta för att kunna bevisa att du har ångrat dig inom rätt tid.

Får du en faktura utan att du signerat, bestrid den skriftligt – Det är företaget som ska bevisa att det finns ett giltigt avtal. Om denne inte kan visa det, är avtalet ogiltigt.

Du kan läsa mera på www.telekomradgivarne.se och www.hallakonsument.se.

Fler nyheter från Södra Lappland

Fjällskogsägare tillfrågas inte av staten

SORSELE När miljödepartementet nyligen skickade ut Skogsutredningen på remiss fick inga fjällskogsägare eller allmänningsförbund i norr chans att påverka besluten. – 185...
Lokaltidningen rekommenderar

Simhall blir sportcentrum

HEMAVAN Den tidigare stängda simhallen i Hemavan byggs nu om till ett sportcentrum där det kommer att bland annat finnas klätterväggar, gym och plan för padeltennis. – Vi kommer...

I morgon vill Linn ta guld

SAXNÄS/OBERSTDORF I morgon drar skid-VM i gång och det börjar direkt med sprinten och en klar medaljchans för Lyckseleuppväxta Linn Svahn. – Det känns stort att åka på mitt...

Het debatt kring rivning

Vilhelmina Det blev en lång och tidvis het debatt när frågan om en rivning av ett av husen på Strandvägen skulle avgöras i kommunfullmäktige. Med röstsiffrorna 13 mot 10 gick...

Skola stänger i Åsele

ÅSELE Från och med imorgon, torsdag, blir det hemundervisning för årskurserna 6 till 9 i Åsele. Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19.

Mycket allvarligt läge i Västerbotten

LÄNET "De här rekommendationerna är ditt personliga ansvar att följa", säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark under dagens information från Region Västerbotten.

Ny plan för bättre miljöarbete

STORUMAN Storumans kommunfullmäktige har nu godkänt en ny avfallsplan som ska leda till ökad sopsortering bland kommunmedborgarna. Samtidigt så sänks också grundavgiften för...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar