Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Torbjörn Wennebro, ledarskribent. Foto: Arkivbild

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Insändare · Published maj 27, 2020 at 01:15

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall tillskrivas rapportförfattarna. Min text argumenterar inte för att den norska modellen ska kopieras rakt av.

Min poäng är att visa att vi har ett orättfärdigt skattesystem där en oproportionerligt stor andel av skatteintäkterna går till statskassan och till större tätortskommuner.

Det avslutande stycket i mitt ledarmanus med följande lydelse hade dessvärre fallit bort: Tillämpning av finsk beskattning av länets 342 vindkraftverk (2018) skulle innebära 68 miljoner kronor och tillämpning av norsk beskattning av vattenkraften 475 miljoner, inalles 543 miljoner till ekonomiskt hårt pressade kommuner. Tänk så mycket bättre. Sverige behöver en skattereform där en stor del av skatteintäkterna stannar där värdena skapas.

Den slutsatsen hoppas jag och tror att vi är överens om.

Skulle man kunna komma så långt som du föreslår ”att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma” så inte mig emot. Det är ett viktigt argument i arbetet med en kommande skattereform.

Torbjörn Wennebro

Ledarskribent

”Att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma”, är inte mig emot.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport