Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Vindkraften skadar bara oss

Insändare · Published maj 28, 2020 at 01:15

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar vilja projektera för vindkraft på var och varannan kulle. De vill även ha bort kommunala vetot, varken kommun eller ”vanligt folk” ska få yttra sig.

Vill vi verkligen att våra områden ska omvandlas till industrilandskap, där närboende störs av ljud, ljus, bruten horisont och så vidare. Den ursprungliga tanken var att eventuell vindkraft skulle vara lokal för till exempel en bysamfällighet. Nu har det blivit investeringsobjekt där i första hand utländska pensionsfonder men även kinesiska statsintressen med flera går in. Pengarna hamnar alltså på annat håll och vi får ta nackdelarna. Känner ni igen exploateringen av Norrland; skogen, vattenkraften och nu vindkraften. Läs gärna ”Norrlandsparadoxen” av Arne Muller.

Påverkan på djur- och fågelliv utreds inte och är svårt att överblicka. Dock har man i Norge följt upp en vindkraftspark på Smöla, en ö i västra Norge där man under ett antal år undersökt hur många fåglar som omkommit vid vindkraftsparken (man har där regelbundet skannat området med hjälp av hund). Bland annat så har minst 100 havsörnar dött.

Googla gärna på ”Smöla havsörn”, gå vidare till www.jaktojagare.se

Vem styr över vindkraften – det verkar inte vara vi som bor här. . .

Undrande

Den ursprungliga
tanken var att
eventuell vindkraft skulle vara lokal
för till exempel en
bysamfällighet.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport