Lördag 11 juli 2020

Lokaltidningen

Vattenkraft à la Norge är djupt orättvis och dum

Insändare · Published maj 27, 2020 at 01:15

Man måste reagera på det faktum att politiker, journalister eller ledarskribenter ånyo framför den felaktiga uppfattningen att Malå och Sorsele kommuner inte har någon elproducerande vattenkraft inom sina gränser. Okunskap eller medvetet vilseledande?  En sak är dock säker!  Umeåpolitikernas våtaste drömmar skulle uppfyllas, om en fastighetsskatt från vattenkraft till kommunerna istället för staten skulle beräknas enligt den norska modell som Wennebro visar upp.

Ett kraftverk i Umeå skulle då ta in nästan en fjärdedel av fastighetsskatten från länets tre stora reglerade älvar. Den Norska modellen är inte anpassningsbar för Svenska förhållanden, då bl.a. källflöde och mynning i kust eller fjord oftast ligger i samma kommun.

Inom Sorsele kommuns gränser ligger Umeälvens största enskilda källflöde och årsregleringsdamm, Storjuktan-Fjosoken, som vid full dämningshöjd 14 m på Storjuktan och 2 m på Fjosoken blir till en sjö. Från Storjuktan överleds vattnet genom en tunnel och via ett kraftverk under Blaiksjön (inom Sorsele) ut i Storumansjön, där det tillsammans med några källflöden från Tärnaområdet bildar en gemensam produktionsanläggning som göder kraftverken från Storuman och ned till kusten.

Tre byar med 34 familjer blev i början av 1960-talet av med sina hem, som raserades och dränktes, när Storjuktadammen byggdes för Statens och Stockholms skull.  Fakta i detta fall talar för att all fastighetsskatt från vattenkraften ska fördelas mellan fjällkommunerna, som med sina årsregleringsmagasin är upphovet till all elproduktion och samtidigt får ta alla nackdelar med densamma. Regleringsdammarnas produktion är de stora skatteobjekten.

Roger Linder  

Sandsjö-Sorsele

Umeåpolitikernas våtaste drömmar skulle uppfyllas, om en fastighetsskatt från
vattenkraft till kommunerna istället för staten skulle beräknas enligt den norska modell som
Wennebro visar upp.

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Min sommarpärla

Märke: Scania LS 110.

Årsmodell: 1972.

Tillverkad i: Södertälje.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport