Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Västerbottens villaägare borde elda klimatsmart

Insändare · Published okt 25, 2018 at 01:15

Olja används allt mindre för uppvärmning, men det finns fortfarande gamla oljepannor i fler än 200 av Västerbottens villor. Det är hög tid att pensionera dem. Här är våra tre bästa tips till villaägare som vill byta till en klimatsmart, enkel och prisvärd energilösning.

Trots att klimatpåverkan från våra bostäder har minskat stadigt de senaste åren, står utsläppen från vårt boende fortfarande för cirka 20 procent av hushållens klimatpåverkan.

I Västerbotten finns fortfarande över 200 villor som fortfarande värms av en oljepanna – och alltså bidrar till fortsatta klimatförändringar. Men fler än 3 200 villaägare i länet har i stället valt en pelletspanna.

Det är en utmaning att använda sina resurser klokt, men att se över sin uppvärmning är lättare än man kan tro. Vi på Scandbio tror att nyckeln till klimatomställningen ligger i förnybar energi. Genom att göra träpellets av restprodukter från svensk skog ger vi villaägare en enkel och långsiktigt hållbar energilösning med bra driftsekonomi.

Om du som villaägare funderar på hur du ska värma ditt hus och vill ha en både ekonomisk och klimateffektiv uppvärmning kan en pelletspanna vara ett alternativ. Här är våra tre bästa pelletstips:

1. Jämför olika pannors effektivitet. De bästa pelletspannorna har en verkningsgrad på över 90 procent. Det betyder att över 90 procent av energin i pelletsen blir till värme i elementen. Jämför även hur effektiva pannorna är vid så kallad deleffekt, det vill säga vår, sommar och höst när pannan inte behöver gå för fullt.

2. Ta hjälp av solen. Att kombinera pelletspannan med solvärme och ackumulatortank ger ännu bättre driftsekonomi och minskar pelletsanvändningen rejält. På sommaren kan solen täcka hela värmebehovet och även på vintern blir pannan effektivare.

3. Överväg pelletskamin. Det finns också pelletskaminer som värmer med cirkulerande varmluft. Bränslet matas automatiskt in i kaminen. Det kan vara ett alternativ för den som har direktverkande el och vill minska sin elförbrukning. En pelletskamin kan ofta ersätta 70 procent av elvärmebehovet. Kaminen kan med fördel placeras i till exempel vardagsrummet och bidrar då till en myseffekt.

Du som villaägare kan se över din uppvärmning och bidra till att hejda klimatförändringarna – samtidigt som du gör en bra affär. Så villaägare i Västerbotten – värm huset ordentligt men ge klimatet svalka!
 

Peter Granborn

vd för Scandbio

Du som villaägare kan se över din uppvärmning och bidra till att hejda klimatförändringarna

Överlever fotbollen när de flesta är invandrare?

I en insändare rubricerad ”Fotboll är en mycket viktig spelare i samhällsbygget” den 3/1 framhåller Karl-Erik Nilsson och Tommy Bodin idrottens, och framför allt då fotbollens,...

Vi som levererar el betalar mest

Så har stormarna Alfrida och Jan skövlat skogar och gjort människor i norr såväl som i söder strömlösa. Och än en gång blir många av oss varse hur beroende vi är av fungerande...

Skrämmande att unga inte ser vitsen med demokrati

När folktandvården försvinner från Sorsele så märks det tydligt, alternativen finns liksom inte. Akutplatser, ambulanser, fotvård, det är mycket vi som inlandsbor drabbats av de...

Inventera jordbruksmarker nu!

Likt bönderna och växtodlarna är det nu hög tid att planera inför sommaren även för övriga markägare. Sommaren 2018 kommer många av oss minnas under en längre tid, inte minst på...

Står s-folket bakom Löfvén?

Det är en dramatisk tid i svensk politik just nu och i helgen tog Liberalerna och Centerpartiet beslutet om att lämna svensk borgerlighet och alliansen för att i stället blir...

Olika är effektivt och värdefullt

Så här efter julhelgen är det uppenbart att mat, musik och medmänniskor påverkar hur vi mår och tänker. Givetvis beror det förstås också på vilka val vi gör. Med det sällsamma...