Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Västerbottens villaägare borde elda klimatsmart

Insändare · Published okt 25, 2018 at 01:15

Olja används allt mindre för uppvärmning, men det finns fortfarande gamla oljepannor i fler än 200 av Västerbottens villor. Det är hög tid att pensionera dem. Här är våra tre bästa tips till villaägare som vill byta till en klimatsmart, enkel och prisvärd energilösning.

Trots att klimatpåverkan från våra bostäder har minskat stadigt de senaste åren, står utsläppen från vårt boende fortfarande för cirka 20 procent av hushållens klimatpåverkan.

I Västerbotten finns fortfarande över 200 villor som fortfarande värms av en oljepanna – och alltså bidrar till fortsatta klimatförändringar. Men fler än 3 200 villaägare i länet har i stället valt en pelletspanna.

Det är en utmaning att använda sina resurser klokt, men att se över sin uppvärmning är lättare än man kan tro. Vi på Scandbio tror att nyckeln till klimatomställningen ligger i förnybar energi. Genom att göra träpellets av restprodukter från svensk skog ger vi villaägare en enkel och långsiktigt hållbar energilösning med bra driftsekonomi.

Om du som villaägare funderar på hur du ska värma ditt hus och vill ha en både ekonomisk och klimateffektiv uppvärmning kan en pelletspanna vara ett alternativ. Här är våra tre bästa pelletstips:

1. Jämför olika pannors effektivitet. De bästa pelletspannorna har en verkningsgrad på över 90 procent. Det betyder att över 90 procent av energin i pelletsen blir till värme i elementen. Jämför även hur effektiva pannorna är vid så kallad deleffekt, det vill säga vår, sommar och höst när pannan inte behöver gå för fullt.

2. Ta hjälp av solen. Att kombinera pelletspannan med solvärme och ackumulatortank ger ännu bättre driftsekonomi och minskar pelletsanvändningen rejält. På sommaren kan solen täcka hela värmebehovet och även på vintern blir pannan effektivare.

3. Överväg pelletskamin. Det finns också pelletskaminer som värmer med cirkulerande varmluft. Bränslet matas automatiskt in i kaminen. Det kan vara ett alternativ för den som har direktverkande el och vill minska sin elförbrukning. En pelletskamin kan ofta ersätta 70 procent av elvärmebehovet. Kaminen kan med fördel placeras i till exempel vardagsrummet och bidrar då till en myseffekt.

Du som villaägare kan se över din uppvärmning och bidra till att hejda klimatförändringarna – samtidigt som du gör en bra affär. Så villaägare i Västerbotten – värm huset ordentligt men ge klimatet svalka!
 

Peter Granborn

vd för Scandbio

Du som villaägare kan se över din uppvärmning och bidra till att hejda klimatförändringarna

SMÅA visar att det går bra att satsa på mindre orter

Styrelsen för Småföretagarnas A-kassa, SMÅA, har beslutat att man ska flytta sin verksamhet med nära 50 anställda från centrala Stockholm till Lycksele, Västerbotten. Beslutet är...

Dags för lokalbanker att ta över!

Skandalen i Swedbank har närmast obegripliga dimensioner: En VD som blåljuger, en ordförande som gömmer sig, en stämma som beslutar om höjda styrelsearvoden mitt under brinnande...

Det är dags att ta mack- och butiksdöden på allvar!

När man en lördagkväll får höra Stefan Löfven säga att man har lyckats stoppa butiks- och mackdöden i glesbygden blir jag som mackägare och glesbygdsbo i det närmaste vansinnig....

Nu är det bråttom att förändra!

Tänk ändå vilket slöseri det är. Ett fatalt misstag från det styrande oberoende av valör som går vidare från regering till regering utan att densamme inser hur mycket det påverkar...

Avsked följs av budgetöverskott

Vad ska Arbetsförmedlingen och GD, generaldirektör Mikael Sjöberg (s), göra med sitt enorma budgetöverskott de får nästa år om de gör allvar av sitt politiska utspel om att...

Fastna nu inte i ett gnällträsk!

Tacka tusan att folk är upprörda och förbannade. Ett tydligt tecken är att 8 300 människor på kort tid anslutit sig via sociala medier till ”Inlandsupproret” och tillströmningen...