Torsdag 22 april 2021

Lokaltidningen

Lokaltidningen 20210317 Carl-Axel Nordenberg

Varumärket Lappland måste vårdas av alla

Insändare · Published mar 31, 2021 at 01:15

Tack Carl-Axel Nordenberg för din insändare i Lokaltidningen den 17 mars, där du tar upp olika felplaceringar i länets namngeografi, vilket
skapar inte bara den förvirring du pekar
på, men som också verkar vara ett systematiskt utplånande av landskapet Lappland.

Till och med tidningen Land, landsbygdens företrädare nummer ett, placerade skidorten Kåbdalis i Norrbotten. Det ligger i Lappland. I norra Lappland, som tillhör Norrbottens LÄN. Att det tillhör länet Norrbotten betyder inte att man kan placera det i LANDSKAPET Norrbotten, för det är en helt annan sak!

Likadant är det i södra Lappland, som ofta jämställs med Västerbotten!

Varför blir det så här? Att länen innehåller två landskap är ingen ursäkt, utan det visar en stor ignorans och nonchalans hos journalister och myndigheter anser jag.

Det finns fler län, som innehåller två landskap, Jämtlands län till exempel som består av Jämtland och Härjedalen. Jag har aldrig hört någon säga ”Sveg i Jämtland” eller ”Funäsdalen i Jämtlandsfjällen”. Här får orterna finnas på sin rätta plats, i Härjedalen.

I våra län slarvar man bort ”Lappland”, som är ett av Sveriges mest kända varumärken nationellt och internationellt. Jag vågar påstå att hälften av boende i Sverige inte vet var Västerbotten och Norrbotten är placerat på Sverigekartan, medan hälften av I-värdens befolkning vet var Lappland ligger. Säg Lappland och dörrar öppnar sig, det är magi. Säg Västerbotten och ingen reagerar. Att man då slarvar bort ett begrepp som är så inarbetat och redan världskänt är skamligt.

Över 200 företag hade 2018 Lappland eller den internationella stavningen Lapland i sitt företagsnamn. Företagen hade 2017 års bokslut cirka 1.600 000 000 (1,6 miljarder) kronor och cirka 1100 anställda. Dessa företagare blir osynliggjorda! Vi lapplänningar blir också osynliggjorda. Det är som att vi inte duger, måste kallas för något annat…

Ett stort ansvar vilar på myndigheter, privatpersoner och de som jobbar med media att landskapet Lappland finns kvar till stöd för våra företag och för oss, som har sin hemvist i Lappland.

Försvinner Lappland i Sverige flyttas arbetstillfällen till Finland där Lappland är en egen region.

Monika Thelin

Lycksele/Kiruna Stolt lapplänning

Ola Wikström

Skellefteå

f.d Lomsjöbo

Stolt lapplänning

Rejäl satsning på äldrevården

Konkurrensutsatt och privatiserad äldreomsorg, färre boendeplatser, otrygga arbetsvillkor med mera har under många år försämrat äldreomsorgen. Tydligen är det så att det behövs en...

Politiken måste bli tydligare

Vi är fler och fler som känner oss vilsna på den politiska kartan.

Dumt att spara på Resurscentrum

Socialnämnden i Lycksele har aviserat en nedskärning av budget inom området Arbetsmarknadsåtgärder, en nedskärning från 6,1 miljoner till 2,6 miljoner. Nedskärningen rör...

Glasklart budskap från LTU

Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet.

Tänk om naturen fick en egen röst

Seder och traditioner är starka, på gott och på ont. Det vi ger energi växer. Det är knappast en slump att Nya Zeeland även var först i världen att ge kvinnor rösträtt.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar