Lördag 19 oktober 2019

Lokaltidningen

Vänstern säger nej till Dubai. Foto: PIXABAY

Vänstern helt emot deltagande i Dubai

Insändare · Published okt 9, 2019 at 01:15

Utställningen World Expo 2020 är i Dubai i Förenade Arabemiraten den 20 oktober 2020 till den 10 april 2021. För Vänsterpartiet är det inte försvarligt att Region Västerbotten deltar i utställningen i Dubai, främst med tanke på den brist på demokrati som råder i regionen. Detta trots argumentet att ett deltagande skulle vara ”Norra Sveriges möjlighet att delta i Sveriges enskilt största satsning inom export- och investeringsfrämjandet.”

Regionen som Dubai tillhör har en statsbildning som kan beskrivas som en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, eller emirat. Inom varje emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Val i starkt begränsad omfattning har dock införts år 2006, men informella familjeband betyder mer för maktutövandet än officiella titlar och positioner. Därtill har kungahusen monopol på makten och kan inte ifrågasättas, mötesfriheten är begränsad och domstolsväsendet används till att tysta regimkritik. 

Den 11 juli 2019 tog dåvarande ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden själv ett ordförandebeslut på att Region Västerbotten går in med inträdesbiljetten på 250.000 kronor för partnersamverkan med Expo 2020.

Vänsterpartiet ifrågasätter ordförandebeslutet som definitivt inte var av bråttomkaraktär. Dessutom fick arbetsutskottet kännedom om beslutet först den 16 september 2019.

Region Västerbotten arbetar sedan länge med att förbereda ett deltagande i Expo 2020, men varken klar budget eller agenda finns.

Nej, låt oss tillsammans stoppa regionens deltagande i Expo 2020 innan beslut ska tas om steg två.

Ylva Hedquist Hedlund (V)

2:e vice ordförande

Regionala utvecklingsnämnden,

Region Västerbotten

LiseLotte Olsson (V)

Regionråd med ansvar för

jämställdhet och jämlikhet

Region Västerbotten

Inom varje emirat ligger all makt hos härskaren, emiren.

Glesbygden kan inte längre vara landets bidragsgivare

Skattereformen måste få ett innehåll som sätter stopp för delningen av landet i välmående storstadsområden och fattig landsbygd. I sitt sommartal i Kristinehamn sa statsminister...

Våga skapa attraktiva orter

Hur bygger man attraktiva samhällen? Det är en fråga som inte bara engagerar mig utan som även landat i knäna på varje enskild ort och kommun att begrunda.

Tandvård är en rättvisefråga!

I helgen fick vi riksdagsledamöter flera mail från västerbottningar angående tandvården. I mailen uppmanades vi politiker i riksdagen att agera för en rättvis tandvård. Ett...

Stoppa sociala dumpningen

Rika kommuner med tillväxt i närheten av storstäderna dumpar människor med sociala problem i glesbygden. Det kan vara missbrukare som behöver vård, invandrare som står långt från...

V: Vi jobbar för jämlikhet och en grön omställning

Sverige har länge varit ett av världens mest jämlika länder. Ett land där vi sökte gemensamma lösningar på våra problem. Tyvärr har det under en lång tid förts en politik som...

Ska vi fortsätta godta smulor?

Synen är noll på de långa distanserna, på nära håll finns de många nyanserna” skrev Tage Danielsson och inga ord kan kännas mer rätt när det gäller landsbygdspolitiken.