Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Välj alkoholfritt i sommar för barnens skull!

Insändare · Published jun 25, 2020 at 01:15

I år när så mycket är annorlunda kommer också sommaren att bli det. De traditionella danslekarna runt midsommarstången kommer inte att kunna arrangeras. Många semesterplaner får ställas in eller ändras. Vi befarar att mycket av det ”annorlunda”  innebär att fler tillåter att alkoholen få större utrymme. För barnens skull hoppas vi att det inte blir så! Vår förhoppning är att föräldrar, mor- och farföräldrar och andra vuxna förstår att det är viktigt att vara nykter, så att man på ett tryggt sätt kan ansvara för barn och barnbarn. Och ha kul tillsammans!

Många vuxna tror inte att barn märker att de druckit alkohol, men studier visar att barnen märker hur vuxnas beteenden förändras redan vid väldigt låg konsumtion. Detta skapar osäkerhet och oro hos barnen, även om händelsen sker vid ordnade och skötsamma tillfällen.

Vuxna som har ansvar för barn och unga bör självklart avstå från alkohol i alla lägen. Trygghet och säkerhet ska vara förstahandsval. Ingen skulle någonsin lämna sitt barn med berusad barnvakt!  

Med denna uppmaning vill vi önska att alla trots en annorlunda tid, väljer att fira en nykter sommar på ett tryggt sätt – för barnens skull!

Ann-Marie Lindgren

Västerbottens Blåbandsdistrikt

Ulrika Nordström

Sveriges Blåbandsförbund

Fel med
jourläkarlinje för inlandet

Region Västerbotten kommer att prova en ny jourläkarlinje för inlandet som innebär en kraftig försämring  för oss.
   Ingen information har gått ut till allmänheten ännu så nu gäller det att försöka stoppa det här dåliga förslaget innan det permanentas och vi får sämre tillgång till akutläkare och långa avstånd för att få hjälp när vi blir sjuka!

Inlandsbo

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport