Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Kritiken som nu kommer om att reformeringen av arbetsförmedlingen misslyckats och måste stoppas känns ju märklig då den inte ens startat, skriver Maria Kristoffersson, Centerpartiet. Foto: CAMILLA WEIDE

Ta fram en modell för AF som funkar i hela landet

Insändare · Published nov 14, 2019 at 01:15

I sociala medier så diskuteras Arbetsförmedlingen och flera av inläggen handlar om Martin Ådahl som ”boven i dramat”, att det är han ensam som ska lägga ner Arbetsförmedlingen med enda syfte att jäklas. Märkligt att människor kan tro att en enda person skulle kunna ha en sån makt. 

Under tio år jobbade jag på Arbetsförmedlingen. Tio år då jag lärde mig massor om hur arbetsmarknadspolitiken fungerade. Det handlade om att hjälpa dem att skaffa sig ett jobb men även att få in människor i åtgärder för att de skulle få ihop till en ny a-kasse period. Vad det sen handlade om var kanske inte det viktigaste.

Mest påtagligt var när det var valår, då skulle siffrorna friseras så att det såg ut som om sittande regering hade fått ner arbetslösheten. Själva visste vi ju att det bara var siffror i ett system där människor var inne i olika åtgärder. 

Under många år har få arbetsgivare sökt sin personal via arbetsförmedlingen och förtroendet för myndigheten har varit på ett minimum. Många kommuner har själva startat arbetsmarknadsenheter för att få människor i utsatthet i jobb. Af har helt enkelt inte fungerat som den borde.  

Kritiken som nu kommer om att reformeringen av arbetsförmedlingen misslyckats och måste stoppas känns ju märklig då den inte ens startat. Det som pågår nu är att utreda hur det sett ut och titta på hur andra länder har löst detta för att sen försöka få fram en bra modell för Sverige. Det vi ser idag är att nuvarande Arbetsförmedling lägger ner kontor runt om i landet och landsbygden har drabbats hårt. Just sånt ska utredningen som nu görs titta på. Tilltron till digitala lösningar har även det varit allt för stor. 

Det vi i Centerpartiet vill se i framtiden är en arbetsförmedling som fungerar i hela landet, även på landsbygd. Så låt oss ta fram en modell som verkligen gör det enklare för människor att skaffa sig ett jobb, underlätta för företag att hitta kompetens och se till att fler jobb skapas. 

Maria Kristoffersson

Centerpartiet Vilhelmina

Mest påtagligt var när det var valår, då skulle siffrorna friseras så att det såg ut som om
sittande regering hade fått ner arbetslösheten.

Välj alkoholfritt i sommar för barnens skull!

I år när så mycket är annorlunda kommer också sommaren att bli det. De traditionella danslekarna runt midsommarstången kommer inte att kunna arrangeras. Många semesterplaner får...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Vansinne att lägga ner Dikanässkolan

Vilhelmina kommun vill, för att spara pengar, lägga ner skolan i Dikanäs och flytta eleverna till Slussfors och Saxnäs. Förslaget bygger på en utredning som gjorts av en regional...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.

Bråttom att söka stöd för solceller i Västerbotten

Intresset för att sätta upp solceller på taket är stort både bland hushåll och företag i Västerbotten. Men nu meddelar regeringen att det är stopp för ansökningar om solcellsstöd...

Sluta racka ner på småskolorna

Om vi menar allvar med att utveckla glesbygdskommuner måste vi värdera våra resurser, sluta predika avveckling och våga gå mot strömmen.