Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Kritiken som nu kommer om att reformeringen av arbetsförmedlingen misslyckats och måste stoppas känns ju märklig då den inte ens startat, skriver Maria Kristoffersson, Centerpartiet. Foto: CAMILLA WEIDE

Ta fram en modell för AF som funkar i hela landet

Insändare · Published nov 14, 2019 at 01:15

I sociala medier så diskuteras Arbetsförmedlingen och flera av inläggen handlar om Martin Ådahl som ”boven i dramat”, att det är han ensam som ska lägga ner Arbetsförmedlingen med enda syfte att jäklas. Märkligt att människor kan tro att en enda person skulle kunna ha en sån makt. 

Under tio år jobbade jag på Arbetsförmedlingen. Tio år då jag lärde mig massor om hur arbetsmarknadspolitiken fungerade. Det handlade om att hjälpa dem att skaffa sig ett jobb men även att få in människor i åtgärder för att de skulle få ihop till en ny a-kasse period. Vad det sen handlade om var kanske inte det viktigaste.

Mest påtagligt var när det var valår, då skulle siffrorna friseras så att det såg ut som om sittande regering hade fått ner arbetslösheten. Själva visste vi ju att det bara var siffror i ett system där människor var inne i olika åtgärder. 

Under många år har få arbetsgivare sökt sin personal via arbetsförmedlingen och förtroendet för myndigheten har varit på ett minimum. Många kommuner har själva startat arbetsmarknadsenheter för att få människor i utsatthet i jobb. Af har helt enkelt inte fungerat som den borde.  

Kritiken som nu kommer om att reformeringen av arbetsförmedlingen misslyckats och måste stoppas känns ju märklig då den inte ens startat. Det som pågår nu är att utreda hur det sett ut och titta på hur andra länder har löst detta för att sen försöka få fram en bra modell för Sverige. Det vi ser idag är att nuvarande Arbetsförmedling lägger ner kontor runt om i landet och landsbygden har drabbats hårt. Just sånt ska utredningen som nu görs titta på. Tilltron till digitala lösningar har även det varit allt för stor. 

Det vi i Centerpartiet vill se i framtiden är en arbetsförmedling som fungerar i hela landet, även på landsbygd. Så låt oss ta fram en modell som verkligen gör det enklare för människor att skaffa sig ett jobb, underlätta för företag att hitta kompetens och se till att fler jobb skapas. 

Maria Kristoffersson

Centerpartiet Vilhelmina

Mest påtagligt var när det var valår, då skulle siffrorna friseras så att det såg ut som om
sittande regering hade fått ner arbetslösheten.

Mer kött och mindre grönt på matbordet!

Jag och många andra tycker att man ska minska grönsaker på matborden. Kött innehåller många av de näringsämnena som vårkropp behöver, det är till exempel proteiner, vitaminer och...

SD målar en falsk Sverigebild

Massinvandring som slagit sönder nationen. Skjutningar och sprängningar var och varannan dag. En eskalerande otrygghet som steg för steg bryter ned vårt land.” Det är...

Är det klokt att nedrusta det som fungerar?

Tärnaby sjukstuga är en av Sveriges bästa enligt läkare Göran Wennenrborn och det tycker nog samtliga som bor och turistar här. Kom på något som är bra och gagnar bygden, istället...

Lite civilkurage vore klädsamt

Men sannolikt räcker det inte att lägga ner byskolor, förskolor och äldreboenden för att få budgetar i balans. Osthyvlarnas tid är över, nu behövs bödelns yxa, svärd och skoningslöshet.

Oklart om alla kommuner ser till barnens rättigheter

Efter att en fyraårig flicka mot sin vilja flyttats till sin biologiska pappa har Piteå socialtjänst och socialnämnd nyligen beslutat att inte verka för något umgänge mellan...

Ett öppet brev till regeringen

Har som en del av er ministrar vet haft en ambition att medverka till att tilliten mellan er som har makten och oss medborgare stärks.