Torsdag 22 april 2021

Lokaltidningen

Rädda mätning av pollen i länet

Insändare · Published mar 31, 2021 at 01:15

Pollenmätningar har sedan 1979 utförts i Umeå och har varit till stor hjälp för alla pollenallergiker. I Sverige är det ungefär 40 procent av befolkning som har någon form av allergi. Av dem har 20 procent någon form av pollenallergi, den vanligaste är björkpollen. För den rätt stora grupp är det av stor vikt att veta halterna av pollen för att kunna medicinera rätt.

Nu har bland annat Region Västerbotten beslutat att stoppa dessa mätningar. Att dessutom göra det under coronapandemin är ännu mer olyckligt. I en nyligen internationell studie visar det på ett samband mellan höga halter av pollen och antal nya coronafall. Det verkar som att vid höga halter av pollen ökar antalet personer som insjuknade i covid-19 kort därefter.

Det är djupt olyckligt och ett beslut som kostar samhället mer än vad den mycket lilla besparingen det handlar om. Tyvärr är det här inte första gången den socialdemokratiskt ledda regionen försöker lägga ned pollenmätningarna. 2012 försökte man med det, men protester från bland annat från Moderaterna räddade mätningarna då. Nu hoppas vi att även den här gången så kan pollenmätningarna kunna räddas kvar i Västerbotten.


Elmer Eriksson (M)

Ledamot i regionfullmäktige

Det verkar som att
vid höga halter av
pollen ökar antalet
personer som
insjuknade i covid-19 kort därefter.

Rejäl satsning på äldrevården

Konkurrensutsatt och privatiserad äldreomsorg, färre boendeplatser, otrygga arbetsvillkor med mera har under många år försämrat äldreomsorgen. Tydligen är det så att det behövs en...

Politiken måste bli tydligare

Vi är fler och fler som känner oss vilsna på den politiska kartan.

Dumt att spara på Resurscentrum

Socialnämnden i Lycksele har aviserat en nedskärning av budget inom området Arbetsmarknadsåtgärder, en nedskärning från 6,1 miljoner till 2,6 miljoner. Nedskärningen rör...

Glasklart budskap från LTU

Budskapet från LTU visar hur viktigt det har varit att bygga upp högskolor runt om i landet.

Tänk om naturen fick en egen röst

Seder och traditioner är starka, på gott och på ont. Det vi ger energi växer. Det är knappast en slump att Nya Zeeland även var först i världen att ge kvinnor rösträtt.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar