Onsdag 23 juni 2021

Lokaltidningen

Lyssna till fotfolket i fortsättningen och semesterstäng inte Lycksele BB framöver, skriver Liberala kvinnor i Västerbotten. Foto: PIXABAY

Lyssna till professionen på Lycksele BB hädanefter!

Insändare · Published jun 9, 2021 at 01:15

Alla kvinnor har rätt till en trygg och säker förlossning! Alla blivande mammor och pappor, far- och morföräldrar, i länet fick nog en klump i magen då majoriteten i regionen valde att gå ut med att de skulle stänga Lycksele BB nu under sommaren på grund av bristen på barnmorskor.

Det skulle ha betytt att cirka 50 gravida i inlandet skulle måsta åka antingen till Umeå eller till Skellefteå för att föda. Måhända få färdas över en yta lika stor som Schweiz med ett barn på väg, för att föda i baksätet någonstans efter vägen eller i bästa fall på parkeringen vid en bensinmack.

Trygg mödra- och hälsovård handlar om kvinnors, men också barns liv och hälsa.

Det här är tyvärr inte någonting nytt. Bristen på personal på BB under semestern har uppmärksammats förr om åren men trots detta så återkommer samma valhänta och slappa hantering av kvinnors rätt till en trygg och säker förlossning från regionens sida. Trots att problemet med bemanning återkommit sommar efter sommar har regionen alltså än en gång misslyckats både med att samarbeta med personalen på BB och att stötta de gravida som bor i inlandet. 

Nu visar det sig att barnmorskorna i Lycksele har tagit saken i egna händer och tagit strid för att kunna ha BB öppet hela sommaren. Vilka fantastiska personer vi har inom förlossningssjukvården här i Västerbotten ändå! Hjältar i dess riktiga bemärkelse!

De har nu avvärjt hotet om att det som är menat som det mest fantastiska ögonblicket i ens liv, att hjälpa sitt barn till världen, också har chans att bli just det, inte blir ett trauma på grund av oro och rädsla och otrygghet, med risker för fullkomligt onödiga förlossningsskador eller det onämnbara, det värsta av allt! Det skapar en fruktansvärt otrygghet när en blivande förälder inte vet hur det kommer att lösa sig med tid eller plats för förlossningen. Vi förstår att det är barnmorskebrist.

Vi vet att bristen troligen inte kommer att minska drastiskt till nästa sommar heller. När dessutom av de totalt 10 barnmorskor som jobbar på förlossningen har 2 sagt upp sig och 2 sjukskrivits på kort tid så förstår vi att det är arbetsamt och en utmaning för arbetsmiljön och att lösa semesterschemat på avdelningen. Våra barnmorskor har precis som alla andra rätt till en välförtjänt semester och tid för återhämtning och rekreaktion.

Det är därför än mer fantastiskt att personalen så obevekligt hittat en lösning för bemanning under semesterperioden och vi kan bara gratulera Lyckseles sommar-bebisar 2021 till detta som alla ju förtjänar en trygg ankomst till denna värld.

Det här kallar vi Liberala Kvinnor Västerbotten inte jämlik vård. Det är helt oacceptabelt att en BB-avdelning riskerar att stängas helt under semestermånaderna. Det verkar som att region Västerbotten inte klarar av uppdraget att försäkra lyckselemammorna en trygg mödra- och hälsovård.

Liberala kvinnor i Västerbotten uppmanar därför ansvariga chefer och politiker i majoriteten i Region Västerbotten att kommande år – bjuda in, samtala med barnmorskorna och respektera deras profession! De är experter i det de gör och ni kan inte ha bättre personal än de. 

Lägg örat till marken. Lyssna till fotfolket. Gör om, gör rätt och hota framför allt inte med att stänga BB i Lycksele igen nästkommande sommar.

Vi kräver att varje kvinna ska ha rätt till en säker och trygg förlossning på sina villkor, oavsett var i länet hon bor.

Maria Lindvall

ordförande

Liberala Kvinnor Västerbotten 

Christina Soldan

vice ordförande

Liberala Kvinnor Västerbotten

Skogsbränder kan undvikas

Nu är sommaren här och om den blir lika varm och torr som för tre år sedan är risken för skogsbränder stor. Men både allmänhet och skogsägare i Västerbotten kan bidra till att...

Vi måste ruska om tillsammans

Utan en levande lands- och glesbygd klarar vi inte klimatomställning och Hela Sverige varken att leverera eller leva.

Feminister ignorerar förslossningsvården

Kristdemokraterna värnar BB i Lycksele. Barnmorskeförbundet är tydliga – personalförsörjningen måste lösas långsiktigt. Enligt dem saknas fem barnmorskor i Lycksele, och därtill...

Samverka för ökad folkhälsa

Vi behöver vara medveten om orsakerna till att den ena föreningen efter den andra klappar ihop.

ViSK vill bestämt bevara den biologiska mångfalden

Företrädare för Svenska kyrkans skogsvård anser att de har satt upp höga ambitioner genom att leva upp till rådande certifieringsstandard för skogsbruk i de flesta stift, vilket...

Analys om landsbygden saknas

Statistik kan tydligen ge även högt bildade människor tunnelseende.
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar