Söndag 19 januari 2020

Lokaltidningen

LOV är inget för PRO i Lycksele

Insändare · Published jan 9, 2020 at 01:15

PRO Lycksele instämmer i de farhågor som riksorganisationen uttalat i sin granskning av LOV, lag om valfrihet. Resultaten av granskningen visade att många medlemmar kände stor oro över att de som hade störst behov skulle missgynnas av reformen.
   Valfriheten kräver särskilda insatser för dem som behöver hjälp att välja.
   Lycksele kommun avser införa LOV i hemtjänsten från och med hösten 2020. En förutsättning för god hemtjänst är att samverkan mellan äldreomsorg, primärvård och slutenvård fungerar. De som idag är beviljade hemtjänst har ofta stora och sammansatta behov av vård och omsorg. I vår kommun, glest befolkad och med stora avstånd, saknas den nödvändiga geografiska närheten för att denna samverkan ska kunna fungera optimalt.

  PRO LyckseleFint julbord
på River Hotel
i Sorsele

Julbord på River Hotel i Sorsele är en händelse som är en höjdpunkt inför julen. Ett stort utbud av julens läckerheter lockade 160 gäster den 14 december. Här fanns allt man kunde önska av julmat i rikliga mängder. Många rätter kom från lokala leverantörer.

Matsalen fylldes av stämningsskapande musik den första halvtimmen och under den senare delen av sittningen intog den allsidige underhållaren Ulf Edberg scenen. Denne man kan verkligen spela gitarr - och sjunga! Country ligger honom varmt om hjärtat men han klarade givetvis alla genrer av musik. Vi fick höra både Johnny Cash’ ”Folsom Prison Blues” och Sten & Stanleys ”Jag vill vara din Margareta”. Ett musik-quiz med jultema genomfördes och vinnare blev, ja, förstås, de som kallade sig ”Det vinnande laget”. Efter musikunderhållningen dukades det av för då blev det både tid och plats för dans. Vilken helkväll! Tack alla ni på River Hotel som hade planerat och ordnat allt så fantastiskt bra!

”En mycket nöjd gäst”

Vinglig högerpolitik drabbar svaga i Storuman

I november höjde borgarna tillsammans med Socialdemokraterna VA -taxan i kommunen med fördelningen 12% för fastboende och 6% för fritidsboende. En höjning som främst behövs då...

Har vi valt fel riksdagsmän?

När Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner FSV anordnade ett seminarium i riksdagshuset i november i fjol kom det fyra riksdagsledamöter, en från Dalarna, en från Värmland, en...

Häftig att betala skatt, eller hur?

En känd politiker myntade begreppet ”Det är häftigt att betala skatt”. Häromdagen betalade jag en elräkning från Vattenfall med följande siffror:   + överföring     477,90 kr   +...

Låt nya vindar blåsa in 2020

Jag är ledsen, men 2020 kan vara början på ett nytt decennium med fortsatt avveckling. Eller inte. Förändring börjar alltid med en tanke. Så låt oss stanna upp och tänka till.

Glöms glesbygden bort när man kommit till riksdagen?

Att vara fritidspolitiker i en liten glesbygdskommun, är ingen lätt uppgift när ekonomin blir ett problem till sjukvård, skola och äldreomsorgen. I vårt land finns 290 kommuner,...

Flytt till mindre ort lönar sig bra

Hur kan vi då tillåta att statliga bolag och myndigheter får fortsätta utgå från Stockholm och därmed fördyra sina verksamheter med våra skattemedel?