Onsdag 8 juli 2020

Lokaltidningen

Omkring 15 procent av alla över 85 är socialt isolerade. Det vill KD göra något åt. Foto: PIXABAY

KD vill minska ofrivillig ensamhet

Insändare · Published jan 9, 2020 at 01:15

Julledighet och nyårsfirande är härliga helger att se fram emot då man stannar upp, vilar och umgås med nära och kära. Men för många blir helgen bara en annan variant av ensamhet, inte minst för äldre. Telefonen är tyst och besöken uteblir. Det är vardagen för många. Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden. Omkring 15 procent av alla över 85 är socialt isolerade, vilket ger en kronisk stress som ökar risken för kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Även den som är omgärdad av familjen kan känna sig ensam. Bris rapporterar om en utbredd ensamhet hos barn, och den är dubbel. Dels känner många barn att föräldrarna inte har tid för dem utan de måste själva hantera sin oro. Dels känner de sig ensamma bland jämnåriga. Ensamheten kan leda till psykisk ohälsa och forskare har visat att ensamma barn har tre gånger högre risk att få icke godkänt i skolan.

Politiken kan inte erbjuda relationer, men skapa förutsättningarna. Kristdemokraterna vill stötta civilsamhällets föreningar och gemenskaper, se en nationell strategi för arbetet mot ofrivillig ensamhet och isolering och att ensamheten blir ett ministeransvar. Vi har en politik som gör det möjligt för föräldrar att vara mer med sina barn när de är små och vi vill införa fem dagars tjänstledighet att användas i samband med lov eller besök i skolan. För många äldre skulle en plats på ett anpassat boende betyda mycket. Vi vill storsatsa på fler äldreboendeplatser med gemenskapsmöjligheter i ett trygghetsboende eller särskilt boende, på den äldres villkor.

I Region Västerbotten har vi Kristdemokrater väckt frågan om att ta ett övergripande ansvar över den ofrivilliga ensamheten som ofta leder till psykisk ohälsa. Vi hoppas framöver att alla möten med vården i regionen ska präglas av frågan om hur den sociala situationen ser ut för individen.

Kan vi minska den ofrivilliga ensamheten får vi ett Gott Nytt År till fler.

Jakob Forssmed

vice partiledare (KD)

Ebba Busch Thor

partiledare (KD)

Hans-Inge Smetana

gruppledare Region Västerbotten (KD)

Därför måste Norden öppna upp för svenskar

Att backa tillbaka till det som är grunden är ibland det enda rätta, särskilt när det gäller handlingar som bygger på rädsla. Det är därför viktigare än någonsin att vi står upp...

Red ut ansvaret för integration

De inköpta våningssängarna och övrigt möblemang från Ikea slogs sönder, på order av Migrationsverket.Tacka tusan att integration blir svårt och dyrt.

Stå upp för forskningen

Coronapandemin visar hur svårt det är att förutse vilka kriser vi kan drabbas av och vilken forskning vi behöver för att lösa dem. För att stå bättre rustade inför nästa kris bör...

Elflyg och drönare är framtiden

Häromveckan presenterades ett spännande forskningsprojekt med bland annat Åsele kommun, Örnsköldsviks flygplats och Luleå tekniska universitet som intressenter.

Låt sommarvikarierna bli morgondagens hjältar

Verksamhetschefer inom vård och omsorg bör ta chansen att satsa på sina sommarvikarier. Anställda i Västerbotten som saknar viss formell utbildning har just nu särskilt goda...

Vilken väg väljer vi efter corona?

Svaren på hur mycket bestående förändringar som coronakrisen kommer att medföra finns hos oss själva.
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport