Måndag 1 juni 2020

Lokaltidningen

Vi måste börja ge tillbaka till den planet som ska föda våra kommande generationer i förhoppningsvis flera hundratusen år till, tycker Emma Lindqvist. Foto: PIXABAY

Det är dags att börja jobba med naturen nu, inte mot!

Insändare · Published maj 20, 2020 at 01:15

Min sambo och jag skulle här om kvällen lasta knappt ett ton gammal matjord på ett släp. Släpet var tippbart, så vi skottade upp jorden i en skottkärra, gick med den till släpet, körde upp den på det nertippade släpet och tippade av skottkärran. Efter första lassat förstod vi så klart att släpet skulle vippa tillbaka vid nästa lass. Vi skottade därefter i skottkärran, körde fram den till släpet, och skottade från skottkärran till det tillbakavippade släpet.
”Nej” sa jag. ”Det här kommer ju att ta flera veckor”.

Då hämtade min sambo en planka som han la som en spång upp till släpet, och på så sätt kunde vi köra upp den lastade skottkärran på släpet och tippa av jorden. Inget revolutionerande! Nej! Jag vill bara med den här lilla historien gestalta hur vi varje dag, troligen flera gånger om dagen, kommer på lösningar för att underlätta arbete eller uppgifter vi ska lösa.

Det är ett mänskligt drag och tack vare den förmågan och, jag skulle säga grundläggande behovet, så har den moderna människan överlevt i hittills 200 000 år.

Den här förmågan är alltså en förutsättning för överlevnad. Men den kan också bli vår undergång. Om vi inte förstår vad vi gör med den. I västvärden lever vi som att ekonomisk tillväxt är den enda vägen vi kan välja. Det gör vi för att vår utvecklande förmåga alltid söker högre välstånd. Så klart den gör det, för 200 000 år sedan var det en fråga om liv eller död.

Samma sak gäller när det kommer till andra grundläggande behov, som mat, eller relationer. Många av oss behöver noga tänka på vad vi äter, annars blir vi ohälsosamma. Och många ifrågasätter ofta de relationer vi befinner oss i. Skillnaden är att dessa behov drabbar oss direkt individuellt.

Äter vi fel blir vi tjocka eller undernärda. Ingen annan lider direkt av det. Och det är relativt lätt att åtgärda, motivationen blir tydlig. En relation som är dålig kan vi lämna eller ta tag i och reda ut.

När det däremot kommer till strävan efter ett bättre välstånd drabbar aldrig utvecklingen oss direkt. Den gynnar oss. Men den drabbar klimatet. Vi vet att i princip varje gång vi öppnar plånboken bidrar vi till koldioxidutsläppen.

Vare sig vi handlar på second hand, åker tåg eller köper grönsaker. För att inte tala om den där årliga utlandssemestern som vi har ”utvecklats oss till”. Eller den där båten som känns så oerhört rätt nu.Vi anpassar utgifterna efter plånboken.

Det är dags att jobba mot naturen nu. Det är dags att använda våra smarta hjärnor till att hindra impulserna och tankespåren som leder till högre välstånd. Vi behöver inte konsumera mera. Vi har det gott.

Vi måste börja ge tillbaka till den planet som ska föda våra kommande generationer i förhoppningsvis flera hundratusen år till.

Emma Lindqvist (MP)

regionråd Region Västerbotten

När det däremot kommer till strävan efter ett bättre välstånd drabbar aldrig utvecklingen oss direkt. Den gynnar oss. Men den drabbar klimatet.

Vindkraften skadar bara oss

Varje vecka kan man i dagstidningarna läsa artiklar från vindkraftsindustrin där de beskriver storsatsningar, ”grön energi” och diverse andra fördelar med vindkraft. De verkar...

Stimulanspaketen hamnar fel

Småföretagare blir förbisprungna av storföretag och för kommuner och regioner görs ingen urskiljning mellan fattig och rik.

Wennebro: Skattesystemet är orättfärdigt

Uppgifterna i min ledare är hämtade ur Hela Sverige ska levas rapport ”Naturresurser i hela landet”. Ditt påstående om ”okunskap eller medvetet vilseledande” får i så fall...

Coronan får oss att omvärdera

Vilka är det som är hjältarna i denna obehagliga saga? Inte är det bolagen med högst vinst, eller med starkast likviditet.

Så mycket bättre...

Drygt hälften av skogen är bolagsägd och bolagsskatten går till staten.